Μηνυμα του Σεβασμιωτατου Μητροπολιτη Μαρωνειας και Κομοτηνης προς τους μαθητες της Ροδοπης

Λίγο πριν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς - «Να γίνετε χρήσιμοι και υπεύθυνοι πολίτες»

Διπλό μήνυμα προς τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης απευθύνει μέσω ανοιχτής επιστολής του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.  

Προς τους μαθητές της πρωτοβάθμιας 

Το μήνυμα του Σεβασμιωτατού προς τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει ως εξής:
 
«Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
 
Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινά με την τέλεση του Αγιασμού, για να χαρίζει ο Θεός φώτιση και δύναμη σε σας, στους δασκάλους και στις οικογένειές σας. Πρέπει να ξέρετε ότι τόσο οι δάσκαλοι και οι δασκάλες σας, όσο και η οικογένειά σας βρίσκονται πάντα στο πλευρό σας, συναγωνιστές στην προσπάθειά σας να αποκτάτε κάθε χρόνο καινούργιες γνώσεις και να γίνεστε όλο και καλύτεροι άνθρωποι. Για τον σημαντικό αυτό στόχο οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν με την αγάπη τους μοιράζονται τους ρόλους τους, χωρίς βέβαια να υποκαθιστούν ο ένας τον άλλον. Διότι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες γίνονται κομμάτι της οικογένειάς σας, σας φροντίζουν σαν δικά τους παιδιά, επιδιώκουν να δυναμώσουν το μυαλό σας, αλλά και να ενισχύσουν τον χαρακτήρα σας με τις καλύτερες αξίες και ιδανικά. Και η οικογένειά σας, με τη σειρά της, στηρίζει το Σχολείο, σας διδάσκει να είστε επιμελείς και να εκτιμάτε τον κόπο που καταβάλλουν οι δάσκαλοι για το συμφέρον σας.
 
Η ιδανική κι ευλογημένη αυτή συνεργασία Σχολείου και οικογένειας γίνεται ακριβώς με γνώμονα το δικό σας καλό. Για να διαμορφώσετε μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Για να γίνετε χρήσιμοι και υπεύθυνοι πολίτες. Γι’ αυτό κι εσείς πρέπει να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες όλων, κυρίως όμως να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας. Να μην αφήσετε ανεκμετάλλευτες τις ικανότητες που σας χάρισε ο Θεός. Δεν ζητάμε πολλά από εσάς. Να μελετάτε, να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στους δασκάλους σας, να αγαπάτε σαν αδέρφια τους συμμαθητές σας. Η τοπική Εκκλησία κι εγώ προσωπικά θα βρίσκομαι δίπλα σας και θα προσεύχομαι για την υγεία και την πρόοδό σας.
 
Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!» 

Προς τους μαθητές της δευτεροβάθμιας 

Το μήνυμα του Σεβασμιωτατού προς τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει ως εξής:
 
«Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
 
Η έναρξη του νέου σχολικού έτους σφραγίζεται, όπως κάθε χρόνο, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού. Πέρα από την παραδοσιακή σημασία της πράξης αυτής, είναι απαραίτητο να κατανοείτε τον ουσιαστικό ρόλο της και τη συμβολική της αξία. Κάθε σημαντική στιγμή του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευλογία του Θεού και την παρουσία της Εκκλησίας Του. Και η αρχή της προσπάθειας που καταβάλλετε κάθε χρόνο στο Σχολείο, με τη στήριξη της οικογένειας και την καθοδήγηση  των καθηγητών σας, είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της νεαρής ηλικίας σας. Όχι μόνο διότι η προσπάθεια αυτή θέτει τα θεμέλια της μετέπειτα επαγγελματικής πορείας σας, αλλά κυρίως γιατί στα χρόνια αυτά θεμελιώνετε την προσωπικότητά σας. Ανακαλύπτετε και καλλιεργείτε κλίσεις, ενδιαφέροντα και δεξιότητες. Χτίζετε τον χαρακτήρα σας και διαμορφώνετε στάσεις και συμπεριφορές υπό το φως πεποιθήσεων και αντιλήψεων για τη ζωή και τον κόσμο, που τώρα σχηματίζονται στο μυαλό και στην καρδιά σας. Πώς είναι δυνατόν να λείπει από τη διαδικασία αυτή το άσβεστο Φως της αλήθειας του Θεού; Πώς είναι δυνατόν να λείπει από την έναρξη του διδακτικού έτους ο Μέγας Διδάσκαλος Ιησούς Χριστός;
 
Μην ξεχνάτε ότι τα βασικότερα μαθήματα που προσφέρει το Σχολείο, ώστε να καταστείτε ικανά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας, τα έχει ήδη διδάξει ο Χριστός με τον Λόγο και το έργο Του, καθώς και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας: ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, τον συμμαθητή μας, όποιας εθνικότητας η θρησκείας και αν είναι. Η αγάπη για την αληθινή γνώση, που κατακτάται με προσωπικό μόχθο και έρευνα, και όχι με την απλή αποστήθιση πληροφοριών και την υποταγή σε αυθεντίες. Η ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης. Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στα αισθήματα και τις ανάγκες του άλλου. Η προώθηση του αισθήματος ευθύνης για τον κόσμο στον οποίο ζείτε.
 
Αν κάτι πρέπει να θυμάστε από τη συγκεκριμένη ημέρα είναι ακριβώς αυτό: η ευλογία του Θεού σας συνοδεύει σε μία καινούργια αρχή στη ζωή σας. Μία αρχή συμβολής στη βελτίωση του κόσμου, κυρίως με το να γίνετε οι ίδιοι καλύτεροι άνθρωποι. Όχι άνθρωποι με περισσότερες γνώσεις, που όμως παραμένουν ανερμάτιστοι. Αντίθετα, άνθρωποι που θα αξιοποιήσετε τις γνώσεις που αποκομίζετε από το Σχολείο για το καλό του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να υποκύψετε σε εγωιστικές επιδιώξεις και μικροσυμφέροντα. Που θα τάξετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία υψηλότερων στόχων και ιδανικών. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται ο τόπος μας, ειδικά τη στιγμή αυτή. Τέτοιους ανθρώπους σφυρηλατεί η αληθινή συν Θεώ παιδεία.
 
Ευλογημένη και δημιουργική σχολική χρονιά!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.