Η Συνέλευση των μελών του «Διαζώματος» στην Κομοτηνή, η συνολική αναστήλωση του θεάτρου της Μαρώνειας και μερικά… ερωτηματικά

12.09.2017 10:39

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Για όσους παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση των μελών του «Διαζώματος» στην Κομοτηνή, που έγινε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Νικολάου Παπανικολάου, κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει τα εξής:
 
1ον Ότι ως γεγονός συντελέστηκε εν απουσία της πόλης. Είναι ενδιαφέρον ότι ό,τι ακούστηκε ως σχολιασμός από παραβρεθέντες είναι: «δεν λένε τίποτα, τα εσωτερικά τους ως Σωματείου σχολιάζουν», και σ’ ένα βαθμό αυτό ισχύει αφού ακούστηκαν απολογισμοί, αναλύθηκαν οικονομικά στοιχεία, έλαβε τον λόγο η εξελεγκτική επιτροπή.
 
2ον Είναι επίσης σίγουρο ότι τα μέλη του «Διαζώματος» ‒ουκ ολίγα‒ γνώρισαν τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης ‒κι αυτό είναι μεγάλο κέρδος, αν αφορούν σε ακτιβιστές επιστήμονες‒ ξεκινώντας από την Εγνατία Οδό, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου της Ζώνης, τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας που, όπως ακούσαμε θα αναστηλωθεί συνολικά ‒θα ζητήσουμε διευκρινίσεις επ’ αυτού‒, τα αρχαία θέατρα των Φιλίππων και της Θάσου, στο οποίο επίσης κατά την πηγή μας, το Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στην υπάρχουσα αναστήλωση, γνώρισαν δηλαδή και πρόσωπα και πράγματα.
 
3ον Είναι επίσης σίγουρο ότι ούτε το πρόγραμμα έγινε γνωστό στην κοινωνία ‒ υπήρχε όμως σε γενικές γραμμές στο site του «Διαζώματος», για όποιον ήθελε να το συμβουλευθεί‒ ούτε βέβαια τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση, εκ των οποίων θα αναφερθούμε δείγματος χάριν στον διαπρεπή μουσικό Γιώργο Κουρουπό, μια συνομιλία με τον οποίο θα είχε και τοπικό ενδιαφέρον.
 
4ον Ακούσαμε για τη σύνδεση του προγράμματος αναστηλώσεων του «Διαζώματος» με την αειφορία και την τοπική πρωτογενή παραγωγή… Αυτό πώς θα γίνει αν στην κοινωνία δεν περάσει και δεν αποκτήσει υπόσταση το «Διάζωμα» και οι προγραμματισμοί του; Στην Κομοτηνή π.χ. ο κουμπαράς για το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας παραμένει μήνες τώρα στα 1000 ευρώ… Αυτό τι είδους αποτέλεσμα είναι; Κοινωνικής αδιαφορίας μόνον;
 


5ον
Τέλος, και επειδή πολύς λόγος έγινε για τον δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημόσιος σίγουρα σημαίνει ο ανήκων στον «δήμο», στον λαό, το «Διάζωμα» όμως σίγουρα  εκλεκτό στη σύνθεσή του Σωματείο, είναι λαϊκό; Είναι κομμάτι- τμήμα της κοινωνίας; Κι αυτή η φωτογραφία για την «οικογένειά» του; Κι εντάξει σημαντικός ο ρόλος χορηγών, τραπεζών και ιδρυμάτων, αν χρηματοδοτούν δημόσια περιουσία και την εναποθέτουν στον «δήμο». Την εναποθέτουν; Όλα δηλαδή γίνονται στο ύφος των δράσεων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος; Και οι αρχαιολόγοι και το ΚΑΣ είναι πλέον αγκαλιά με το «Διάζωμα»; Οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι του Δημοσίου ξέρουμε όμως σήμερα ότι μόνον με προσωπικές θυσίες και ζήλο ιεραποστολικό κρατούν τους αρχαιολογικούς χώρους ανοικτούς… Και τέλος πάντων ας μας πει κάποιος πού πάει το πράγμα!!! Όχι, για τίποτα άλλο αλλά για να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με το «Διάζωμα» αγκαλιά –που λέει ο λόγος, ως ανήκοντες και εμείς στον «δήμο»‒ μια και οι αρχαιολογικοί χώροι της περιφέρειάς μας πέφτουν μακριά πολύ μακριά για το ΥΠΠΟ!!!   
 
Υ.Γ.: Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι πολύ μας άρεσε η διευθέτηση, για την πραγματοποίηση της 10ης Γενικής Συνέλευσης του «Διαζώματος», του χώρου  του αμφιθεάτρου του Ιδρύματος Νικολάου Παπανικολάου, με το πανό που είχε ενσωματωμένη οθόνη για την προβολή διαφανειών και έκρυβε την κακά σχεδιασμένη κόχη-σκηνή του… Καλή λύση!!!
 
Για όσα δεν αναφέρονται εδώ, την τουριστική εφαρμογή που αφορά στον Δήμο Κομοτηνής, τις συναυλίες κ.ά, δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας εδώ.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine