«Κομοτηνή: σταυροδρόμι πολιτισμών»

12.09.2017 11:39

Κώστας Μαρκενδούδης

Μια ψηφιακή ξενάγηση στην Κομοτηνή προσφορά του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Ένα μοναδικό βοήθημα, το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε όποιον από τους συνέδρους το επιθυμεί να περιηγηθεί στην Κομοτηνή, είχαν στη διάθεσή τους τα μέλη του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, κατά το συνέδριο αλλά και τη διαμονή τους στην πόλη της Κομοτηνής. Πρόκειται για το «Κομοτηνή: σταυροδρόμι πολιτισμών» που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα ClioMuse και διατίθεται δωρεάν από εδώ και πέρα σε οποιοδήποτε επισκέπτη της πόλης μας κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του.
 
Την περιήγηση, η οποία περιλαμβάνει 18 σημεία και 18 ιστορίες, 1 για κάθε ένα από αυτά, αφηγείται τη διαδρομή της Κομοτηνής στους αιώνες πάνω στο χάρτη που χαράσσουν τα χνάρια πολλών λαών και πολιτισμών, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτή της ClioMuse και η κ. Εύη Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος.
 


Η διαδρομή ξεκινά από το μέγαρο Στάλιου, συνεχίζει στην Τσανάκλειο και τη λέσχη Κομοτηναίων και μέσα από το Βυζαντινό Κάστρο και το χώρο που βρισκόταν η Εβραϊκή Συναγωγή συνεχίζει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τη συνοικία Βαρόσι.
 
Μετά από το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Εσκί τζαμί, την οδό Ερμού και τις «όχθες» του πάλαι ποτέ Μπουκλουτζά, στο Γενί Τζαμί και τον πύργο του Ρολογιού, με μια στάση στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής.
 
Ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει με τα μουσεία, της πόλης, το Λαογραφικό, το Μουσείο Καραθεοδωρή, το Αρχαιολογικό και το Αρχοντικό Σκουτέρη. 

Χαρτογραφώντας την πολιτιστική κληρονομιά 

Η ClioMuse δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Φατούρο, συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τον Γιάννη Νικολόπουλο, τελειόφοιτο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και τη Δάφνη Τσεβρένη, απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, με μια ιδέα: να χαρτογραφήσουν την πολιτιστική κληρονομιά όλου του κόσμου.
 


«Η ιδέα ήταν πολύ μεγάλη, για αυτό και ξεκινήσαμε με κάτι μικρότερο» σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, για αυτό και έφτιαξαν και έβγαλαν στον αέρα από το 2014 μια εφαρμογή ξενάγησης, την ClioMuse.
 
Οι πρώτοι τους πελάτες ήταν μουσεία, όμως εντόπισαν πως υπάρχει ζήτηση για τις περιπατητικές διαδρομές και έτσι, από εφαρμογή ξενάγησης σε μουσεία, επεκτάθηκαν και σε βόλτες εξωτερικού χώρου, που περιλαμβάνουν αρχαιολογικές, λαογραφικές, πολιτιστικές, αρχιτεκτονικές, περιπέτειας, ακόμα και διαδρομές όπως οι «Γάτες της Αθήνας», που περιέχει… και γατοσπότ, δηλαδή σημεία ενδιαφέροντος σχετικά με τις γάτες. 

Συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ 

Τελικά, και μέσω διαφόρων συνεργασιών, ήρθαν σε επαφή με το Διάζωμα αρχικά και στη συνέχεια με τον κ. Μπένο, με τον οποίο μίλησαν για το όρμα που έχουν σχετικά με τη σύνδεση του πολιτισμού και του τουρισμού.
 


«Το όραμά μας συμπίπτει με την ολιστική προσέγγιση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, ότι πρέπει να εμπλέξουμε τοπικούς φορείς, τον κόσμο  και τον τουρισμό» σημείωσε, για αυτό και ξεκίνησαν συνεργασίες με τη Νέα Οδό, την Ιόνια οδό, την Ολυμπία οδό, και την Εγνατία φυσικά στο μέλλον, δημιουργώντας πολιτιστικές διαδρομές.
 
Ως προπομπό του Συνεδρίου του Διαζώματος στην Κομοτηνή, τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν μια ξενάγηση για την Κομοτηνή, οπότε επιλέχθηκαν 18 σημεία, με τα συνοδευτικά κείμενα να γράφονται από την κ. Εύη Παπαδοπούλου, που είναι αρχαιολόγος εθελόντρια στο ΔΙΑΖΩΜΑ.
 
«Σκοπός μας είναι οι Διαζωματικοί μας φίλοι να γνωρίσουν την Κομοτηνή» σημείωσε, τονίζοντας πως η εφαρμογή είναι εντελώς δωρεάν, ως προσφορά του συλλόγου προς την Κομοτηνή.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως περιηγήσεις και διαδρομές μπορεί να συνθέσει ο καθένας, μέσω της εφαρμογής που έχει δημιουργήσει ακριβώς για αυτό το σκοπό η ClioMuse. Να δημιουργεί δηλαδή σημεία, ιστορίες για αυτά, και, με την καθοδήγηση πάντα της εταιρείας, να δημιουργήσει τη δική του ξενάγηση, την οποία υποβάλλει για έλεγχο και αν τον περάσει, δημοσιεύεται.
 


Αν αυτός που δημιούργησε την ξενάγηση θέλει να την εκμεταλλευτεί εμπορικά, του δίνεται η δυνατότητα να εκδώσει ο ίδιος εισιτήρια, και να μπορέσει να έχει έσοδα, με μια προμήθεια να πηγαίνει στην εταιρεία.
 
Όραμά τους είναι να φτιάξει ο καθένας τη δική του ξενάγηση μέσω της πλατφόρμας τους, και ήδη έχουν πολλού προορισμούς στην Ελλάδα, τρεις στην Ιταλία και ετοιμάζονται να επεκταθούν σε Βραζιλία και Κίνα.
 
Να σημειωθεί πως κάποιος μπορεί να επιλέξει να δημιουργήσει μια ξενάγηση πληρώνοντας ένα βασικό κόστος εγγραφής, ενώ αν σκοπεύουν να την εμπορευτούν αυτό δεν το πληρώνουν, αλλά αντίθετα παίρνουν μια προμήθεια.
 
«Θέλαμε να δώσουμε σε οποιονδήποτε έχει τις γνώσεις, και θέλει να δημιουργήσει μια περιπατητική διαδρομή, να το κάνει χωρίς να χρειαστεί να φτιάξει δική του εφαρμογή» κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine