Στην Ξάνθη το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λυκείων Ελληνίδων

14.09.2017 11:03

Νατάσσα Βαφειάδου

Ευτέρπη Στάντσιου, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης «Ευκαιρία να δείξουμε ότι κοινωνίες, όπως αυτή της Θράκης τα στοιχεία της διαφορετικότητας είναι στοιχεία που μας βοηθούν να ζούμε αρμονικά»

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, θα είναι ο οικοδεσπότης του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λυκείων Ελληνίδων της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 21 με 24 Σεπτεμβρίου στην Ξάνθη.
 
Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, από διαφορετικό κάθε φορά παράρτημα, από τα συνολικά 71 Λύκεια Ελληνίδων που υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Το θέμα της φετινής διοργάνωσης θα είναι «Ο Λαϊκός πολιτισμός γεφύρι που μας Ενώνει», βασικός σκοπός της οποίας είναι η ανάδειξη του ρόλου του λαϊκού πολιτισμού και η συμβολή του στην αλληλοκατανόηση και την ισορροπημένη συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, καταγωγή και θρησκεία, σε συνάρτηση με την επιτακτική ανάγκη διατήρησης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πάντα με σεβασμό και κατανόηση στο διαφορετικό.
 
Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ξεφεύγουν από το πεδίο δραστηριοτήτων των Λυκείων Ελληνίδων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης κ. Ευτέρπη Στάντσιου, η οποία, μιλώντας στον «ΠτΘ», υπογράμμισε πως «μέσα από το συνέδριο θέλουμε να δείξουμε ότι σε κοινωνίες, όπως αυτή της Θράκης με πλούσια πληθυσμιακή σύνθεση, αποτελούμενη από ανθρώπους με  διαφορετική κουλτούρα, ρίζες, νοοτροπία, ήθη, έθιμα, γλώσσες και θρησκεία, το να γνωρίσει ο ένας τον πολιτισμό του άλλου και  μέσα από αυτό να αντιληφθεί τις αξίες, τις αρχές πάνω στις οποίες μεγάλωσε και να μάθει να σέβεται αυτό το διαφορετικό, είναι στοιχεία τα οποία πράγματι μας βοηθούν να ζούμε αρμονικά».  

Ψήφος εμπιστοσύνης στον πνευματικό κόσμο της Θράκης 

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 230 συνέδρους, που είναι ο έως τώρα αριθμός των εγγεγραμμένων, ενώ όπως έκανε γνωστό η κ. Στάντσιου το 90% των ομιλητών προέρχονται από την «οικογένεια» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς όπως εξήγησε «μας ενδιέφερε να δείξουμε και τον πνευματικό κόσμο της περιοχής, που υπάρχει και είναι αξιολογότατος».
 
Άλλωστε το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΔΠΘ, του ΕΟΤ αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης, ενώ συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ο Δήμος Ξάνθης και πολλές επιχειρήσεις της  περιοχής που έχουν στηρίξει οικονομικά τη διοργάνωση. 

Ευκαιρία για την ανάδειξη της Θρακιώτικης παράδοσης 

«Θεωρούμε πως το εν λόγω συνέδριο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προβάλουμε μεταξύ άλλων και την Θρακιώτική παράδοση» τόνισε η κ. Στάντσιου, γνωστοποιώντας πως την τελετή έναρξης του συνεδρίου θα κλείσουν οι μουσικοί Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή, οι οποίες, όπως εξήγησε, πέραν από Ξανθιώτισσες είναι και παιδιά του Λυκείου.   

Το πρόγραμμα του συνεδρίου Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένο στις εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίες χωρίζονται σε τρείς συνολικά συνεδρίες. Μερικοί από τους εισηγητές του συνεδρίου θα είναι οι κ.κ.Μαρία Δημάση, Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Μανόλης Βαρβούνης, Δημήτρης Γουλιμάρης, Κάθυ Στογιάνοβιτς, από το Σίδνεϋ και ο Θανάσης Μουσόπουλος.
 
Η πρώτη συνεδρία αφορά στην ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Θράκης, την διαπολιτισμική εκπαίδευση, τις διαλέκτους καθώς και το έργο των πολιτιστικών συλλόγων για την «διάσωση» διαλέκτων και ιδιωμάτων άλλων περιοχών. Η δεύτερη συνεδρία αφορά στα μέσα μεταβίβασης πολιτιστικής κληρονομιάς, εξειδικεύοντας στο πολιτιστικό έργο των συλλόγων και τη συμβολή τους στη διατήρηση της παράδοσης, τον χορό, την παραδοσιακή ενδυμασία αλλά και τη μουσική την περιοχής, καθώς και τα λαϊκά δρώμενα αυτής.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία της κ. Κάθυ Στογιάνοβιτς, της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων του Σίδνεϋ, που θα μιλήσει για την ζωή των Ελλήνων εκεί, τις προσπάθειες που καταβάλουν για τη διάσωση της ελληνικής παράδοσης και την απήχηση που έχει στις νεότερες γενιάς, ενώ την ημέρα θα κλείσει ο συγγραφέας και ιστορικός Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος στην εισήγησή του με θέμα  «Λογογραφώντας την ψυχή της Θράκης» θα αναφερθεί σε προσωπικότητες της περιοχής, που έχουν συμβάλει στον πολιτισμό και έχουν να δείξουν ένα ιδιαίτερο έργο.
 
Το πρωί του Σαββάτου θα είναι αφιερωμένο στην ξενάγηση των συνέδρων στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, στο πλαίσιο της οποίας μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μία κλειστή συνεδρία των προέδρων των Λυκείων Ελληνίδων, για την συζήτηση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία τους καθώς και για την ανακήρυξη του Λυκείου Ελληνίδων που θα αναλάβει την διοργάνωση του 2020.
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρα, στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης, με τα συμπεράσματα στην ουσία του συνεδρίου, ενώ θα παρουσιαστεί  μία μουσικοθεατρική παράσταση από τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, με κείμενα, έθιμα, δρώμενα, χορούς κ.ο.κ με περισσότερους από 160 χορευτές επί σκηνής, να αναδεικνύουν   τις παραδόσεις  όλης της Θράκης.
 
Η τέταρτη και τελευταία ημέρα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Νέστο, το Μουσείο Αβδήρων, τον Άγιο Νικόλαο και τη Βιστωνίδα, πριν την αναχώρηση των συνέδρων. 

Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης σήμερα… 

Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης ιδρύθηκε το 1976. Από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του γειτονικού νομού σε ό,τι αφορά τα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα, στηριζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του.

Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη – μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στην πληθώρα δραστηριοτήτων οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο λειτουργίας του, όπως μαθήματα μουσικής, κοπτικής – ραπτικής, ιστορίας –λογοτεχνίας και ιστορίας της τέχνης, πλεκτικής, ντεκουπάζ και αναπαλαίωσης κ.ο.κ. που απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών από παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και ηλικιωμένους.
 
«Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης είναι ένα κύτταρο πολιτισμού, με πολύπλευρή δραστηριότητα η οποία ξέφυγε από την στενή έννοια της παράδοσης, η οποία ωστόσο αποτελεί πάντα την βάση μας» επεσήμανε η πρόεδρος του Λυκείου Ευτέρπη Στάντσιου.
 
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης ανήκει στον Δήμο Ξάνθης, ο οποίος ωστόσο το έχει παραχωρήσει, για τις δραστηριότητες του. Πρόκειται για το αρχοντικό  Χασιρτζόγλου, μια από τις σημαντικότερες οικογένειες υφασματεμπόρων, που κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα κατά παραγγελία της οικογένειας. Στο ισόγειο είχε τη χρήση της εμπορίας υφασμάτων και στον όροφο τη χρήση κατοικίας.
 
Στο δεύτερο όροφο του αρχοντικού σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης διατηρεί Μουσείο ενδυμασίας, με αυθεντικές φορεσιές, ενώ το κτίριο διαθέτει διάφορα δωμάτια που το καθένα αναπτύσσει και δραστηριοποιείται σε κάτι.
 
Πέραν των δραστηριοτήτων του Λυκείου, ο χώρος διατίθεται και για τη φιλοξενία δραστηριοτήτων εξωτερικά του Λυκείου συλλόγων, φορέων κ.ο.κ. 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine