Επιστρεφει για δευτερη χρονια «ανανεωμενο» το θερινο σχολειο του ΤΕΦ

«Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη» - 18 φοιτητές από 4 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού «συστήνονται αλλιώς» με το αρχαίο ελληνικό δράμα

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει το 2ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2017 – Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη» με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών).  Το σχολείο θα διαρκέσει δύο εβδομάδες από τις 18 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου με τους συμμετέχοντες να παρακολουθούν 10 τρίωρες συναντήσεις στο θεωρητικό κομμάτι και άλλες τόσες στο πρακτικό κομμάτι. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δύο εκδρομές σε αρχαία θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Πρώτη εξ αυτών στη Μαρώνεια όπου οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα στο αρχαίο θέατρο, την περιοχή της αρχαίας Μαρώνειας και στο αρχοντικό Ταβανιώτη.   Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προηγουμένως διάλεξη από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή  με θέμα «Τα αρχαία λιμάνια και ο ρόλος στην ιστορική πορεία της περιοχής».
 
Όσο για το περιεχόμενο του 2ου Θερινού Σχολείου όπως εξηγούν οι διοργανωτές ήδη από την αρχαιότητα απώτερος στόχος των δραματουργών ήταν ο αντίκτυπος των έργων τους στο θεατρικό κοινό κατά την παράστασή τους, η παροχή «θεάματος» δια του μέλους, του λόγου, της ορχήσεως και της όψεως. Το δεύτερο θερινό σχολείο, εκτός από την εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων κειμένων, προσφέρει μία εκτεταμένη πρακτική πρόσβαση στα δράματα ως σκηνική τέχνη. Υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων σε θέματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές της σκηνικής παράστασης και της από σκηνής επικοινωνίας, καθώς –χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας– θα επεξεργαστούν παραστατικά επιλεγμένα αποσπάσματα αρχαίων δραμάτων, μετά την εξάσκησή τους στη θεατρική μετάφραση αρχαιοελληνικών δραμάτων. Παράλληλα, στο θεωρητικό μέρος οι φοιτητές θα ασχοληθούν διεξοδικά και με τις πτυχές του αρχαίου θεάτρου μέσω επιλεγμένων τραγικών και κωμικών έργων, όπως επίσης και με την πρόσληψη και επιβίωση του αρχαίου δράματος στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το σημερινό θέατρο και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει σε κλασικούς φιλολόγους.   

Ιωάννα Παπαδοπούλου «Καταφέραμε να έχουμε φοιτητές από περισσότερα πανεπιστήμια σε σχέση με το πρώτο θερινό σχολείο και από όλους τους κύκλους» 

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» για τη διοργάνωση η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας στο τμήμα, σημείωσε πως «μετά την περσινή επιτυχία, και φέτος υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση από φοιτητές για το θερινό σχολείο». Όπως πέρυσι έτσι και φέτος το σχολείο απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών, προπτυχιακούς μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, όμως η κ. Παπαδοπούλου έσπευσε να εκφράσει την άποψη πως  «θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά του χρόνου να το ανοίξουμε ίσως και για το ευρύ κοινό, επειδή βλέπουμε ακριβώς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και της τοπικής κοινωνίας και μη φοιτητών».
 
Όσο για την «ανθρωπογεωγραφία» των συμμετεχόντων διευκρίνισε πως «καταφέραμε να έχουμε φοιτητές από περισσότερα πανεπιστήμια σε σχέση με το πρώτο θερινό σχολείο και από όλους τους κύκλους. Έγινε η επιλογή 18 φοιτητών, από τους οποίους, εκτός από το δικό μας τμήμα, είναι και από Νομική. Επίσης έχουμε φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και το ενδιαφέρον είναι ότι δεν είναι μόνο από το τμήμα Φιλολογίας, αλλά και από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Αντιστοίχως έχουμε φοιτητές και από το Τμήμα Φιλολογίας και Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών και μια ελληνίδα φοιτήτρια από το πανεπιστήμιο Παρισίων η οποία σπουδάζει στο αντικείμενο  της γνωστικής ψυχολογίας και δραματοθεραπείας».
 

Εξηγώντας τη δομή του θερινού σχολείου η ίδια σημείωσε πως «τα σεμινάρια είναι σύμφωνα με την περυσινή γραμμή και χωρίζονται σε θεωρητικά και πρακτικά. Το θεωρητικό μέρος το καλύπτει ο κ. Τσομής, ο κ. Βαϊόπουλος, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας του πανεπιστημίου Ιονίου που θα έρθει ως προσκεκλημένος καθηγητής, εγώ και δύο υποψήφιοι διδάκτορές μας ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ευστρατίου . Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, το να δώσουμε δηλαδή την ευκαιρία σε νεότερους επιστήμονες να έρθουν σε επαφή με την εμπειρία αυτή της διδασκαλίας, να μην είναι πια παθητικοί ακροατές. Στο πρακτικό μέρος θα έχουμε τον «στυλοβάτη» και «ογκόλιθο», τον σκηνοθέτη Μίχαελ Ζάιμπελ, ο οποίος και πέρυσι και φέτος συνιστά και έναν πόλο έλξης για τους φοιτητές του θερινού σχολείου. Το αντικείμενό του θα είναι 8 οπτικά σεμινάρια, με τίτλο “Μια φαινομενολογία του θεάτρου, από την αντικειμενικότητα στην παραστατικότητα”». 

Γιώργος Τσομής «Θέλουμε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τους τρόπους βελτίωσης των δυνατοτήτων τους» 

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσομής στη συνέχεια, εκτίμησε πως «το μεγαλύτερο όφελος για τους συμμετέχοντες δεν το έχει τόσο το θεωρητικό κομμάτι, όσο το πρακτικό κομμάτι» εξηγώντας ότι «θέλουμε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τους τρόπους βελτίωσης των δυνατοτήτων τους, όσον αφορά στην έκφραση, στην παρατήρηση και στην παραγωγή ενός αποτελεσματικού και εκφραστικού λόγου, ακόμα κι όταν η φωνή τους εκτίθεται σε απαιτητικές συνθήκες.   Βελτιστοποίηση της φωνής, καλύτερη άρθρωση κλπ  είναι πράγματα που  χρειάζονται τόσο σε μέλλοντες δασκάλους όσο και στην καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα στο θεωρητικό μέρος θα αποκτήσουν κάποιες γνώσεις, θα μάθουμε ποιες είναι οι δυνατότητες ενός φιλολόγου, γενικότερα, πέραν της διδασκαλίας. Γι' αυτό θα κάνουμε ένα ή δύο μαθήματα πάνω στην εργασία του δραματολόγου, για να ανοίξουμε λίγο τους επαγγελματικούς ορίζοντες των φοιτητών. Αυτό ακούγεται λίγο ρομαντικό διότι η δουλειά του δραματολόγου βρίσκεται μόνο σε δύο, τρία θέατρα στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να γίνουμε εφαλτήριο».
 
Κλείνοντας ο κ. Τσομής αποκάλυψε πως φέτος  θα υπάρξει και συνέργια με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. «Σε πολύ μικρό επίπεδο βέβαια», έσπευσε να διευκρινίσει «αλλά ευελπιστούμε να ευοδωθεί και να χτιστεί μια βαθύτερη σχέση του δικού μας θερινού σχολείου με αντίστοιχα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος». Συγκεκριμένα όπως εξήγησε «φέτος θα συμβάλλω εγώ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στην πρώτη καλλιτεχνική συνάντηση νέων νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Σε αυτή την περίπτωση θα μιλήσω για τις πολιτικές διαστάσεις του αρχαίου δράματος στις γερμανικές σκηνές, από την άνοδο του Ναζισμού μέχρι σήμερα. Έχω έρθει σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του Κρατικού Θεάτρου, με δραματολόγους, σκηνοθέτες, κλπ, και είναι ενθουσιασμένοι και με το δικό μας πρόγραμμα, με αποτέλεσμα του χρόνου να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια ουσιαστικότερη ανταλλαγή, να πάμε οι ίδιοι, γιατί το πρόγραμμα αυτό των νέων καλλιτεχνών θα συνεχιστεί για τρία χρόνια, κι έτσι πιστεύουμε ότι θα χτιστεί μια άμεση σχέση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης». 

Το «ευχαριστώ» για την υλοποίηση του 2ου θερινού σχολείου 

Ο κ. Τσομής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα το 2ο θερινό σχολείο του τμήματος. Συγκεκριμένα ο κ. Τσομής ευχαρίστησε «τους αντιπρυτάνεις, τον κ. Μάρη και τον κ. Αγγελούση, οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ όσον αφορά την στέγαση και την εστίαση των προσκεκλημένων φοιτητών μας, τον αγαπημένο μας κοσμήτορα Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε, αλλά για μας είναι πάντοτε εδώ. Τη μεγάλη στήριξη της προέδρου μας, της κ. Γαβριηλίδου, η οποία από πέρυσι ήταν πολύ ένθερμη και προσπάθησε πάρα πολύ ούτως ώστε, οικονομικά τουλάχιστον, να το στηρίξει.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, την κ. Σοφία Μενεσελίδου, η οποία μας παραχωρεί απλόχερα το ΔΗΠΕΘΕ για τα πρακτικά μαθήματα, επίσης τις διευθύντριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης κ. Χρύσα Καραδήμα, θα κάνουμε μια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο στη Μαρώνεια και  στο μουσείο Ταβανιώτη, και την κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή για την ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους των Αβδήρων. Αυτό θα γίνει μια ολοήμερη εκδρομή. Φέτος δεν έχουμε να πάμε εξωτερικό, δεν έχουμε τα χρήματα, αλλά και τα Άβδηρα είναι ένας πολύ ωραίος προορισμός και με ξενάγηση και με ψυχαγωγία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη ΔΚΕΚΕΠΑΚ, η οποία μας χορήγησε έντυπα και θα αναλάβει την τελετή λήξης των σεμιναρίων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, για το χώρο που μας παρέχει. Φέτος τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για να είναι πιο ελεύθερα τα παιδιά μέσα στο κέντρο της πόλης. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον «Παρατηρητής της Θράκης» ως χορηγό επικοινωνίας, αλλά και για την επιμέλεια της αφίσας και την έκδοση, τη Δημοκρίτειο Travel που θα αναλάβει δωρεάν τις μετακινήσεις των φοιτητών, τη Λέσχη Κομοτηναίων, η οποία έχει αναλάβει την τελετή έναρξης, το ξενοδοχείο Ανατόλια, το οποίο θα προσφέρει κάποιες διανυκτερεύσεις στους προσκεκλημένους καθηγητές, το φωτοτυπείο «Ο Πόντος», για τις φωτοτυπικές εργασίες κλπ, και επίσης το Βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο, το οποίο μας πρόσφερε γραφική ύλη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.