«Μεσοβεζικη» απαντηση του ΥΠΑΑΤ για πληρη υπαγωγη ολων των δικαιουχων στο προγραμμα νεων αγροτων

Σε ερώτηση του Ι. Αχμέτ

Ήταν μέσα του Ιουλίου όταν ο πρωθυπουργός της χώρας από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας λάμβανε τη δέσμευση για ένταξη των υπεράριθμων νέων αγροτών της εν λόγω περιφέρειας στο ομώνυμο πρόγραμμα. Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταθέτουν ερωτήσεις για ένταξη υπεράριθμων νέων αγροτών και από τις υπόλοιπες περιφέρειας της χώρας στο πρόγραμμα. Μία τέτοια ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ  προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία ρωτούσε τον υπουργό αν προτίθεται «να καλύψει με πόρους που θα διατεθούν το σύνολο των ενδιαφερομένων που θα πληρούν τα κριτήρια προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 για το έτος 2016”» και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
 
Με το από 12 Σεπτεμβρίου 2017 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός απάντησε στην εν λόγω ερώτηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεδομένου ότι η πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε ήταν η πρώτη για το εν λόγω υπομέτρο και μάλιστα κατά το πρώτο εφαρμογής του νέου ΠΑΑ δεν θα πρέπει να υπονομευθεί η δυνατότητα κάθε περιφέρειας να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ένταξης νέων και θα προβεί ενδεχομένως σε νέα πρόσκληση στη βάση των διατιθέμενων πιστώσεων που της έχουν εκχωρηθεί συμβάλλοντας έτσι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου στη βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του πρωτογενούς τομέα και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του» για να καταλήξει πως θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα υπερδέσμευσης για τις περιφέρειες, όπου ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν υπερβαίνει τον διαθέσιμο, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα των υπολοίπων περιφερειών να υλοποιήσουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα». 

Ιλχάν Αχμέτ «Περιφέρειες κατ’ εξοχήν αγροτικές και με το αναπτυξιακό προφίλ της ΑΜΘ, δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να αφαιρούν τη δυνατότητα από εκατοντάδες νέους αγρότες» 

Σχολιάζοντας την παραπάνω απάντηση ο βουλευτής Ροδόπης σε γραπτή του δήλωση σημείωσε:
 
«Είχαμε επισημάνει με ερώτησή μας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι στην Π.Ε. Ροδόπης από τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016, αναδείχθηκαν 258 δικαιούχοι και 52 εν δυνάμει δικαιούχοι.
 
Το εγκεκριμένο ποσό για το σύνολο για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ανήλθε περίπου στα 23,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι συνολικής δαπάνης 29,5 εκατομμύριων που υπολογίζεται ότι απαιτείται για να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα.
 
Παράλληλα, όμως, περίπου 100 ακόμη ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν αίτηση στην Π.Ε. Ροδόπης, μένουν εκτός προγράμματος κατατασσόμενοι είτε στην κατηγορία των επιλαχόντων είτε των απορριπτόμενων, κάτι που ισχύει και για τις άλλες Π.Ε. της ΑΜ-Θ.
 
Από την απάντηση του κ. Αποστόλου και παρά τις δεσμεύσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού έναντι αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας για πλήρη κάλυψη όλων των ενδιαφερομένων που θέλουν να ενταχθούν στο Υπομέτρο 6.1, δεν επιβεβαιώνεται  η παραπάνω δέσμευση.
 
Αντιθέτως, παραπέμπει στη δυνατότητα υπερ-δέσμευσης του συνολικού προϋπολογισμού των Περιφερειών με επιπλέον πόρους της τάξης του 10%, πράγμα που για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα σήμαινε την πιθανή επιπλέον χρηματοδότηση με 2,3 εκατομμύρια ευρώ- που αν τελικώς πραγματοποιηθεί- και πάλι θα αφήσει ακάλυπτες πολλές αιτήσεις που μετά την πρώτη αξιολόγηση βρίσκονται εκτός πλαισίου ένταξης.
 
Η τομεακή σύνθεση της απασχόλησης στην ΑΜ-Θ, καταδεικνύει τη μεγάλη εξάρτηση της Περιφέρειας μας από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στον οποίο απασχολείται το 30,6% των εργαζομένων. Το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια κινείται στο 25%, ενώ ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης, με τον κλάδο της γεωργίας-κτηνοτροφίας να παραμένει ο μεγαλύτερος κλάδος -μακράν των άλλων – έτσι ώστε η περιφέρεια να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κυρίως αγροτική.
 
Εμείς, από την πλευρά μας επιμένουμε ότι Περιφέρειες κατ’ εξοχήν αγροτικές και με τοαναπτυξιακό προφίλ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να αφαιρούν την δυνατότητα από εκατοντάδες νέους αγρότες που έχουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, να τεθούν εκτός αυτής της  διαδικασίας, γι’ αυτό και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους για την συνολική υπαγωγή όλων των ενδιαφερομένων που πληρούν τα κριτήρια που τίθενται, στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.