Διπλό «ταμπλό» πολιτισμού από τη Λέσχη Κομοτηναίων

20.09.2017 08:49

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Συνεχίζεται η επιτυχημένη Λέσχη Φιλαναγνωσίας και ξεκινά η Λέσχη φίλων του Θεάτρου

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Διπλασιάζει τις φιλολογικές-πολιτιστικές δράσεις της η Λέσχη Κομοτηναίων το φετινό χειμώνα, με τη επιστροφή τόσο της Λέσχης Φιλαναγνωσίας, που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, και το ντεμπούτο της Λέσχη φίλων του Θεάτρου, που φιλοδοξεί να μυήσει τους Κομοτηναίους στα μυστικά του.
 
Η συμμετοχή και στις δύο Λέσχες είναι δωρεάν, ενώ οι συναντήσεις τους θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο, με την μεν Λέσχη Φιλαναγνωσίας να καταπιάνεται αρχικά με την Ασκητική του Καζαντζάκη, ενώ αυτή του Θεάτρου να ξεκινά με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη. 

Γέφυρες ανθρώπινης επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού 

Θεμελιώδης ρήτρα των εταίρων της επιχείρησης, από την αρχή της λειτουργίας της Λέσχης Κομοτηναίων, ήταν και παραμένει να καταστεί αγαπημένο σημείο συνάντησης και συναναστροφής όλων των κοινωνικών τάξεων που αγαπούν τις τέχνες και τα γράμματα, ώστε να δημιουργηθούν γέφυρες ανθρώπινης επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, τόνισε εκ μέρους της Λέσχης η κ. Άντζελα Δράκου.
 
Άλλωστε η Λέσχη, επισήμανε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεματοφύλακας αμέτρητων μοναδικών ιστοριών που συνέβησαν στους χώρους τους και αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικό πλούτο γνώσεων και εμπειριών, αποτελώντας ένα ιδιαίτερο και διαχρονικής αξίας σημείο ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς της πόλης μας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν κα φέτος, «μέσα από κοινές συνέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις, με αμετακίνητο στόχο την ανθρώπινη ψυχή και την πνευματική ανάταση σε συνδυασμό με την προαγωγή ποικίλων εκφάνσεων πολιτισμού».
 
Έτσι θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά η λειτουργία της Λέσχης Φιλαναγνωσίας, υπό την καθοδήγηση της κ. Ρένας Σαμαρά Μάινα, ενώ δημιουργείται η Λέσχη φίλων Θεάτρου, για την οποία υπεύθυνες είναι η κ. Αρετή Ρασσά και η κ. Χρύσα Ιωαννίδου.
 
«Στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης μας, θεωρώντας πως με τη βοήθειά τους θα δημιουργηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων και την οργάνωση σε εκδηλώσεις που θα βοηθήσουν στην προβολή και την πολιτιστική προσέγγιση του τόπου μας, καθιστώντας την Λέσχη τοπόσημο της Κομοτηνής» ανέφερε η κ. Δράκου.
 
«Σας υπόσχομαι πως θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την αγραμματοσύνη και την εμπάθεια, γιατί πιστεύουμε σε ένα καλύτερο στόχο, και όπως λέει και ο Καζαντζάκης, με τον οποίο θα ασχοληθούμε φέτος στη Λέσχη Φιλαναγνωσίας, ‘Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίζεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων. Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει. Δε ζυγιάζω, δεν μετρώ, δε βολεύομαι, Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι...» κατέληξε. 

Δυναμική συνέχεια για τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας 

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας συνεχίζει φέτος τη δράση της, έχοντας βάλει τις βάσεις από την προηγούμενη χρονιά.
 
Όπως τόνισε η υπεύθυνη κ. Ρένα Σαμαρά Μάινα, πρώτη τους σκέψη ήταν να φέρουν σε επαφή ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο, ώστε να μην είναι μοναχική υπόθεση, αλλά υπόθεση μιας ομάδας, κάτι που θεωρεί πως κατάφεραν την πρώτη τους χρονιά, έχοντας δύο τμήματα.
 
Έτσι και φέτος θα εξακολουθήσουν να συναντιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα, και θα ξεκινήσουν με την Ασκητική του Καζαντζάκη, μιας και το 2017 είναι έτος Καζαντζάκη, και με αυτό τον τρόπο τιμούν τον κορυφαίο αυτό Έλληνα λογοτέχνη.
 
«Η Ασκητική επιλέχθηκε γιατί είναι κατά πολλούς μελετητές το πιο ουσιώδες έργο του και όπου μπορούμε να βρούμε πολλές από τις ιδέες του. Παράλληλα συνάδει πολύ με τη σημερινή εποχή, μιας και γράφτηκε σε δύσκολες εποχές» σημείωσε και σήμερα, σε μια εποχή της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ίσως ηθικής κρίσης, μέσα στη βαρβαρότητα της εποχής και την έκπτωση της ελευθερίας ενάντια στην καθημερινή βία, το ερώτημα είναι πώς μπορεί να προστατευτεί ο άνθρωπος.
 
Η μόνη άμυνα πλέον είναι το πνεύμα, τόνισε, και αυτό με την κραυγή του μέσα στην ασκητική αναζητά ο Καζαντζάκης, τη βαθιά συνείδηση και μια πνευματική «πολιτική» που πρέπει να έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ιδέες τα προβλήματα και τη πορεία μας στο διάβα της ζωής.
 
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την Ομάδα Φιλαναγνωσίας στο facebook, ή να τηλεφωνήσουν τη Λέσχη Κομοτηναίων. 

Μεταφέροντας την αγάπη για το θέατρο 

Τη λαχτάρα τους για το θέατρο, και την ανάγκη τους για δημιουργία και επικοινωνία  θέλουν να μεταδώσουν σε όποιους θα συμμετάσχουν στη Λέσχη Φίλων Θεάτρου, η Χρύσα Ιωαννίδου και η Αρετή Ρασά, που θα ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια φέτος, με ελπίδα να έχει πολλές συνέχειες.
 
Η κ. Ιωαννίδου επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται αυτή η προσπάθεια στο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων, που έχει μετατραπεί σε μια κοιτίδα πολιτισμού.
 
Για αυτό άλλωστε, και πατώντας στο πρότυπο της Λέσχης Φιλαναγνωσίας, δημιούργησαν την Λέσχη για τους Φίλους του Θεάτρου, με στόχο να γίνουν μια νέα καλλιτεχνική οικογένεια.
 
Η Λέσχη απευθύνεται τόσο σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να συσφίξουν τις σχέσεις τους μαζί του, αλλά και σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία αλλά επιθυμούν να γνωρίσουν τον πλούτο του.
 
Έτσι ελπίζει πως θα ανοίξουν καινούριοι ορίζοντες, θα ανακαλύψουν τα συστατικά στοιχεία της τέχνης, θα αποκωδικοποιήσουν τα σύμβολά του και θα μυηθούν στα μυστικά του, καλλιεργώντας τα αισθητικά τους κριτήρια και απολαμβάνοντας ανεμπόδιστα τις παροχές της υπέροχης αυτής τέχνης.
 
«Θέλουμε αυτή η λέσχη να γίνει η αφορμή να γίνει μια ομάδα που αλληλεπιδρά, και μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης φωτίζει αυτά τα μονοπάτια» ανέφερε.
 
Η πρώτη τους σκέψη, όταν ξεκίνησαν να χτίζουν τον κορμό των θεμάτων με τον οποίο θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες μέσα στη χρονιά, ήταν να ξεκινήσουν από τα θεμέλια του θεάτρου, και με αφετηρία την αρχαία Ελλάδα, θα διατρέξουν την κάθε εποχή, μελετώντας το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο κάθε εποχής, γνωρίζοντας από κοντά αντιπροσωπευτικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.
 
Έτσι θα έρθουν σε επαφή με την γλώσσα του θεατρικού λόγου, θα καλλιεργήσουν το αισθητικό κριτήριο των θεατών ενώ θα εντρυφήσουν και στις σκηνοθετικές προσεγγίσεις και την παραστασιολογία των έργων.
 
Όσο για τα έργα, θα ξεκινήσουν με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, και θα συνεχίσουν με την Λοκαντιέρα του Γκολντόνι, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, τον Κατά φαντασία ασθενή, τον Ματωμένο γάμο, τον Θείο Βάνια, τον Κύκλο με την κιμωλία και άλλα.
 
Οι συγκεντρώσεις θα γίνονται στον υπόγειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων μια Δευτέρα το μήνα, απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες, και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
 
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει μπορεί να επικοινωνήσει με τη Λέσχη Κομοτηνής, ή με την ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook, ενώ στο χώρο της Λέσχης θα υπάρχει αίτηση ενδιαφέροντος.
 
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, και οι συναντήσεις θα είναι τρίωρες, και θα γίνεται επιλογή σκηνών, με κάποιες να παρουσιάζονται θεατρικά αλλά και προβολές παραστάσεων του συγκεκριμένου έργου και βιωματικές δραστηριότητες.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine