Με καλους οιωνους αλλα συγκρατημενη αισιοδοξια ξεκινησε η εκκοκκιστικη περιοδος

Σταμάτης Κουρούδης, Διευθυντής «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.» «Το ελληνικό βαμβάκι το μόνο αυτή τη στιγμή που μπορεί να αντικαταστήσει το Αμερικάνικο, λόγω των επιπτώσεων των τυφώνων στην εκεί παραγωγή»

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον χώρο του ελληνικού βαμβακιού κατά την έναρξη της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου στην Ροδόπη, καθώς τα πρώτα δείγματα των ξερικών χωραφιών λόγω της απουσίας βροχοπτώσεων κατά την θερινή περίοδο, δείχνουν μικρές αποδόσεις, εν αναμονή ωστόσο των αποδόσεων των ποτιστικών χωραφιών, που αποτελούν και την πλειοψηφία στην Ροδόπη, η συγκομιδή των οποίων αναμένεται από τα τέλη του τρέχοντος μηνός.
 
Η χαμηλή απόδοση των ξερικών χωραφιών δεν αποτέλεσε έκπληξη για τα εκκοκκιστήρια ούτε και τους παραγωγούς, όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο διευθυντής των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ.Σταμάτης Κουρούδης , ο οποίος ωστόσο επεσήμανε  πως συνολικά, σε επίπεδο Ελλάδας, η παραγωγή βάμβακος αναμένεται να είναι αυξημένη, πάνω του 10% λόγω της αύξησης εκτάσεων στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη  Θεσσαλία, ενώ στην περίπτωση της Θράκης, αναμένεται επίσης αυξημένη παραγωγή λόγω της αύξησης των στρεμμάτων στον γειτονικό Έβρο. Ωστόσο όπως εξήγησε ο ίδιος «αυτά μένουν να φανούν από τις αποδόσεις των ποτιστικών χωραφιών που θα έχουμε στο τέλος του μήνα». 

«Το ελληνικό, το πρώτο βαμβάκι που μπορεί να φτάσει στους προορισμούς που γίνεται η μεγάλη κατανάλωση» 

Την ίδια ώρα ωστόσο οι Έλληνες εκκοκκιστές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τις πληγές των τυφώνων Χάρβεϊ και Ίρμα σε παραδοσιακά βαμβακοπαραγωγικές περιοχές των ΗΠΑ, καθώς το ελληνικό βαμβάκι να αποτελεί το πρώτο βαμβάκι που μπορεί να το «αντικαταστήσει» στις περιοχές εκείνες που έχουν την πλειοψηφία της κατανάλωσης.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς επηρεάζεται η ελληνική παραγωγή και το ελληνικό βαμβάκι από τις εξελίξεις αυτές ο κ. Κουρούδης επεσήμανε πως υπάρχουν δύο σημεία στα οποία ενδεχομένως παίζει ρόλο. Το πρώτο εξ αυτών όπως τόνισε είναι η τιμή του βαμβακιού, η οποία επηρεάζεται άμεσα. «Την ίδια στιγμή που γίνεται μία καταστροφή και ανεβαίνει το χρηματιστήριο, ανεβαίνει και η τιμή του βαμβακιού στην Ελλάδα και μεγάλο μέρος του εκκοκκισμένου βαμβακιού πωλείται με βάση το χρηματιστήριο» υπογράμμισε για να υπενθυμίσει ότι τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για δεύτερη χρονιά, δίνουν τη δυνατότητα στον παραγωγό να κλείνει την τιμή του σπόρου μέσω χρηματιστηρίου.
 

Το δεύτερο σημείο αφορά στο ίδιο το φυσικό προϊόν συνέχισε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αφορά τις καταστροφές από τις περιοχές που επλήγησαν από τους τυφώνες. Συγκεκριμένα όπως τόνισε «το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) εξέδωσε ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες, που προέβλεπε αυξημένη παραγωγή, γιατί η στρεμματική απόδοση των περιοχών που δεν επλήγησαν από τους τυφώνες είναι αυξημένες. Το σημείο που αφορά το ελληνικό βαμβάκι είναι το γεγονός ότι ο τυφώνας χτύπησε και κάποιες χαρακτηριστικές βαμβακοπαραγωγικές περιοχές, όπως το Τέξας, που βγάζει πρώιμο βαμβάκι, με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγή της Αμερικής να πηγαίνει λίγο πίσω. Άρα το πρώτο βαμβάκι που μπορεί να φτάσει στους προορισμούς που γίνεται η μεγάλη κατανάλωση είναι το ελληνικό. Στην Άπω Ανατολή για παράδειγμα που έχει την πλειοψηφία της κατανάλωσης, το να πάρει βαμβάκι από την Αφρική και το Ουζμπεκιστάν είναι πολύ δύσκολο.  Εμείς έχοντας τις υποδομές, τα logistics, τα λιμάνια κ.ο.κ. ήμαστε οι μόνοι ενδεχομένως αυτή τη στιγμή που μπορούμε να αντικαταστήσουμε το Αμερικάνικο. Άλλες χώρες όπως η Αυστραλία που έχουν τις ίδιες ή ίσως και καλύτερες υποδομές είναι στο νότιο ημισφαίριο και επομένως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Άρα η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει τον τίτλο του πρώτου προμηθευτή βαμβακιού που μπορεί να φτάσει σε τελικό προορισμό, στον κόσμο. Γεγονός που μας δίνει επιπλέον πόντους και επιπλέον τιμή και αυτό είναι κάτι που αν δεν μπορούμε να το βελτιώσουμε, πρέπει τουλάχιστον να το κρατήσουμε γιατί είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του ελληνικού βαμβακιού».
 
Κλείνοντας ερωτηθείς σχετικά με το ύψος των τιμών του βαμβακιού ο κ. Κουρούδης δήλωσε επιφυλακτικός καθώς ακόμα οι τιμές δεν έχουν οριστικοποιηθεί, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση πως αυτές θα παραμείνουν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.