Περιμένουν την πραγματογνωμοσύνη για τα επόμενα βήματα στη γέφυρα του Κομψάτου

04.10.2017 11:06

Κώστας Μαρκενδούδης

150 χιλ. ευρώ από την Περιφέρεια για να λειτουργήσει προσωρινά η παλιά γέφυρα - Στο 1,5 εκ. ευρώ εκτιμάται το κόστος ανακατασκευής για το πεσμένο τμήμα

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αποκατάσταση της γέφυρας του Κομψάτου που κατέρρευσε στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εξέθεσε τόσο τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τις επόμενες κινήσεις.
 
Άλλωστε η κυκλοφορία αυτή τη στιγμή, μετά την απαγόρευσή της κυκλοφορίας από την παλιά γέφυρα του Κομψάτου, γίνεται από τη διασταύρωση Πολυάνθου- Αμβροσίας μέσω Μωσαϊκού – Γαλήνης – Ιάσμου και αντίστροφα, μια διαδρομή η οποία πλέον εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες με τους κατοίκους του ανατολικού Δήμου Ιάσμου να υποχρεώνονται ουσιαστικά να κινούνται μέσω της Εγνατίας, κάνοντας μεγάλες αποστάσεις. 

Πραγματογνωμοσύνη ζήτησε και ο εισαγγελέας 

Ο κ. Μέτιος ενημέρωσε αρχικά για τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια μετά την πτώση της γέφυρας, μεταξύ των οποίων είναι το αίτημα από το ΤΕΕ Θράκης για την εκπόνηση έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας και την υποβολή προτάσεων για την αποκατάστασή της, αίτημα το οποίο το ΤΕΕ Θράκης έκανε αποδεκτό, προχωρώντας στη συγκρότηση επιτροπής πραγματογνωμόνων για το θέμα.
 
Επιπλέον ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης η κατάθεση έκθεσης διαπίστωσης των πραγματικών περιστατικών με καταγραφή του ιστορικού μελετών κατασκευής, συντηρήσεων και κατάρρευσης της γέφυρας, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες.
 
Παράλληλα έχει ζητηθεί από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων και η κατάρτιση μητρώου όλων των γεφυρών της Περιφέρειας με βάση το επίπεδο ασφάλειας τους, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
 
Τέλος έχουν ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή της γέφυρας, η οποία όμως θα πρέπει να περιμένει την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ. Επειδή όμως υπήρξε και εισαγγελική παραγγελία για έρευνα, και ήδη έχει ζητηθεί πραγματογνωμοσύνη και από τον αρμόδιο εισαγγελέα, δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε παρέμβαση μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί. 

Μία μελέτη και ένα έργο για την παλιά γέφυρα 

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως ήδη έχουν παραγγείλει μελέτη κόστους 50.000 ευρώ για την παλιά γέφυρα, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να αποκατασταθεί ώστε να τη χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για τις μετακινήσεις τους, και ένα έργο 100.000 ευρώ για την συντήρηση του δρόμου, το φωτισμό και τη διαγράμμισή του, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης φυσικά.
 
Για την πεσμένη γέφυρα, οι εκτιμήσεις των μηχανικών της περιφέρειας είναι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον να αποκατασταθεί το βάθρο και τα 2 οριζόντια τμήματα, μια μελέτη που υπολογίζεται στις 60.000 ευρώ, ενώ 1,5 εκ. ευρώ θα κοστίσει η επισκευή αν αφορά μόνο αυτά τα τμήματα και αν η εμπειρογνωμοσύνη δείξει ότι πρέπει να γίνει συνολική ανακατασκευή, θα γίνει τροποποίηση.
 
Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε τέλος ότι όταν κατατεθεί το πόρισμα, θα ενημερωθούν όλοι οι σύμβουλοι γι’ αυτό καθώς και για τις επόμενες ενέργειες.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine