Μηνύματα σταθερότητας και ανάπτυξης στη σύνοδο της Βάρνας

05.10.2017 11:11

Από τους ηγέτες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, και Ρουμανίας

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

«Το κοινό μας μέλλον στα Βαλκάνια δεν μπορεί να κτιστεί πάνω στον εθνικισμό, όπως συνέβη στο παρελθόν, δυστυχώς, αλλά ούτε και σε σχεδιασμούς τρίτων για την περιοχή μας, μπορεί να κτιστεί πάνω στις μεγάλες δυνατότητες των λαών μας, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για την περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας - Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του πρώην παλατιού Eυξείνογκραντ στη Βάρνα.

Και οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας και συμφώνησαν η επόμενη Σύνοδος να γίνει στο Βελιγράδι, καθώς το σχήμα συνεργασίας τους αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η Σύνοδος της Βάρνας αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της ασφάλειας και του προσφυγικού και είναι ενδεικτικό ότι υιοθετήθηκε η πρόταση της Ελλάδας να γίνει μια Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, στη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018. 

Επίσης συμφωνήθηκε να διατυπωθεί κοινό αίτημα από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Γιούνκερ για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Βάρνας. 

Αλέξης Τσίπρας «Και οι τέσσερις χώρες μαζί μπορούμε να παίξουμε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο για τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του γιατί η Σύνοδος έγινε στη Βάρνα, μια πόλη με ελληνική παρουσία από τα αρχαία χρόνια, όπως είπε, και συνέχισε: «Και οι τέσσερις χώρες μαζί μπορούμε να παίξουμε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο, τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Τα Βαλκάνια είναι μια πολύ κρίσιμη περιοχή για την Ευρώπη. Μια περιοχή που στο παρελθόν βεβαίως γέννησε ανησυχίες, πολέμους, αντιθέσεις, σήμερα όμως μπορεί να γεννήσει την ελπίδα για μια νέα πορεία συνεργασίας και συνανάπτυξης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις και οι τέσσερις χώρες μαζί μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη που η κάθε μια έχει σε έναν κοινό σκοπό. Τρεις χώρες της Ε.Ε και μια χώρα (η Σερβία) που δικαιούται να προχωρήσει με γοργά βήματα προς την Ε.Ε».

Σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε. παρατήρησε πως «για να μπορέσει η Ε.Ε να παίξει τον ρόλο που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα, να ενισχύσει, δηλαδή, το διεθνή της ρόλο και τη δυνατότητα της να στηρίξει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο, πρέπει πρωτίστως να μπορεί να λύνει τα δικά της προβλήματα, τα προβλήματα που αφορούν την ίδια και θα δοκιμαστεί πρώτα και κύρια στη δική μας γειτονιά και υπό αυτή την έννοια μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συνομίλησαν για μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αν προχωρήσουν θα αλλάξει όψη η ευρύτερη περιοχή.

Μπόικο Μπορίσοφ «Η στρατηγική του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχιστεί» 

«Θα εργαστούμε προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η στρατηγική του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχιστεί», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους επισήμανε: «Μην γράφετε τίτλους ότι "γεννήθηκε η νέα τετράδα του Βίσεγκραντ". Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός. Όλοι μαζί να αναζητήσουμε την ανάπτυξη και όχι τις διχόνοιες. Σήμερα πράξαμε κάτι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τη Σερβία είπε ότι η φυσική της θέση είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη βοήθεια που προσφέρουν στη χώρα του στις διαδικασίες για την ένταξη στην Ε.Ε. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ενεργειακή διασύνδεση της Σερβίας με τη Βουλγαρία και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Καταλονία, λέγοντας πως το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία, χωρίς καν να προηγηθεί δημοψήφισμα και ότι η Σερβία έπεσε "θύμα" της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών. «Έχουμε τα ίδια οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε και τόνισε πως στόχος είναι και η ενεργειακή ανεξαρτησία.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine