Σταματης Σακελλιων «Η δικη μας αισιοδοξια πηγαζει απο την πραγματικοτητα»

«Τα υπουργεία θα έρθουν έτοιμα στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο» - «Προσβλητικά για τους πληθυσμούς της Θράκης και της Κρήτης τα όσα γράφτηκαν μετά τα γεγονότα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία»

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, επικεντρωμένη ωστόσο στις πολιτικές εξελίξεις σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο είχαμε με τον Γραμματέα της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτη Σακελλίωνα. Ξεκινώντας από τα γεγονότα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία και τα όσα ακολούθησαν και «ενέπλεξαν» και τη Θράκη, συνεχίζοντας με το αναπτυξιακό Περιφερειακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, στο οποίο η τοπική κοινωνία ζητά η κυβέρνηση να προσέλθει με λύσεις, τα fake news και την αισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, το νέο φορέα της κεντροαριστεράς καθώς και το βασικό ζήτημα της τοπικής επικαιρότητας, ήτοι την διαμάχη της «πατρότητα» των θετικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Σακελλίων είδαμε τις προηγούμενες ημέρες τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, αλλά και τα όσα επακολούθησαν, που μετά λύπης είδαμε μέσα στην όλη συνωμοσιολογία να εμπλέκεται και η Θράκη. Πώς τα σχολιάζετε;
Σ.Σ.:
Σε κάθε δημοκρατικό πολίτη της Ε.Ε. τα γεγονότα στην Καταλονία προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Δεν μπαίνω στην ουσία να σχολιάσω το αν έχουν δίκιο που ζητούν την απόσχισή ή όχι, θέλω ωστόσο να τονίσω πως ο ίδιος ο Ραχόι, ωθεί τα πράγματα στα άκρα και θα «επιτύχει» αυτό που θέλει να αποφύγει. Γιατί όταν ημέρα δημοψηφίσματος, δηλαδή ημέρα δημοκρατίας, εσύ κατεβάζεις τα ΜΑΤ και δέρνεις ανηλεώς τον κόσμο, δημιουργείς αντισυσπειρώσεις. Προσωπικά μου προκάλεσε εντύπωση η αφωνία των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη επί του θέματος. Δεν θέλω καν να αναφερθώ στην ΝΔ, γιατί ο αντιπρόεδρός της ο κ.Γεωργιάδης, έφερε στη δημοσιότητα το θέμα του Μαδούρο και της Βενεζουέλας. Διερωτώμαι αν θα επιδείξει την ίδια ευαισθησία στο θέμα του Ραχόι σήμερα. Το πιο επικίνδυνο κατά την άποψή μου ζήτημα, το οποίο τόνισαν οι Podemos και έχουν δίκιο, είναι ότι δεν προηγήθηκε διάλογος ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την Καταλονία.  Γιατί η ισπανική κυβέρνηση, κυβέρνηση μειοψηφίας να θυμίσω, δεν επιδίωξε καθόλου τον διάλογο με τους Καταλανούς και πήγε σε ρήξη. Όσον αφορά αυτά τα φαιδρά που γράφτηκαν σχετικά με την Θράκη και την Κρήτη, τα θεωρώ προβοκατόρικα και κυρίως προσβλητικά για τους πληθυσμούς που μένουν τόσο στην Θράκη όσο και στην Κρήτη και ειλικρινά δεν ξέρω αν κάποιος εισαγγελέας θα αναρωτηθεί γιατί γράφονται αυτά και τι επιδιώκουν. 

«Το πακέτο των προτάσεων που έθεσε η ΠΕΔ ΑΜ-Θ  χρειάζεται δύο προϋπολογισμούς» 

ΠτΘ: Στις 13 και 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο ΑΜ-Θ, παρουσία του πρωθυπουργού και υπουργών. Η ΠΕΔ ΑΜ-Θ προσφάτως επικύρωσε μία σειρά προτάσεων, τις οποίες κοινοποίησε στους προαναφερθέντες υπό την λογική, αυτοί να  προσέλθουν στο συνέδριο έχοντας στα χέρια τους λύσεις και προτάσεις. Θα τις έχουμε; 
Σ.Σ.:
Το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίοι δεν θα περιορίζεται στη συνηθισμένη λογική των συνεδρίων. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με την ίδια την κοινωνία. Θα είναι ένα  συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία, με τη έννοια ότι θα κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με εκπροσώπους και φορείς της κοινωνίας, τους ίδιους τους πολίτες που θα έχουν κάτι ενδιαφέρον να μας πουν, με στόχο ό,τι είναι ώριμο, να τρέξει πολύ άμεσα. Επίσης ό,τι είναι σε μία μεσοβέζικη κατάσταση και «κολλάει», να δούμε αν μπορεί να ξεκολλήσει και φυσικά οτιδήποτε καινούργιο σε επίπεδο πρότασης, που δεν έχει ωστόσο σχηματοποιηθεί, να αρχίσει να δουλεύεται. 
 
Για εμάς το σημαντικό είναι το τι θα ακολουθήσει μετά το συνέδριο. Γι’ αυτό και  θα υπάρχει ένας μηχανισμός παρακολούθησης  των πραγμάτων που έχουν συμφωνηθεί στο συνέδριο. Τόσο ως κυβέρνηση, ως κόμμα, ως περιφερειακή οργάνωση εργαζόμαστε πάνω στην κατεύθυνση αυτή, με φακέλους και των πέντε νομών της Περιφέρειας,  ώστε πριν το συνέδριο να αξιολογηθεί τι μπορεί να τρέξει γρήγορα, τι μπορεί να ανακοινωθεί εδώ και τι μπορεί να ανακοινωθεί στη συνέχεια. Τα υπουργεία θα έρθουν έτοιμα. Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προεργασία και για το πριν αλλά κυρίως για το μετά. Εγώ καταλαβαίνω την αγωνία των αυτοδιοικητικών και ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση. Ωστόσο νομίζω, και το ξέρει και ο κ. Λαμπάκης, ότι όλο το πακέτο των προτάσεων που έθεσαν χρειάζεται δύο προϋπολογισμούς. Οπότε φαντάζομαι ότι γνωρίζουν πως ορθώς βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης όλη την ατζέντα τους, ωστόσο κάποια πράγματα θα γίνουν σταδιακά. 

«Το να κάνεις αντιπολίτευση με το πρωτοσέλιδο του “Πρώτου Θέματος” ή των “Παραπολιτικών”, είναι κατάντια για τη ΝΔ» 

ΠτΘ: κ. Σακελλίων, βλέπουμε πως ο κ. Τσίπρας τουλάχιστον στις τελευταίες εμφανίσεις του, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, την ώρα ωστόσο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση στα ποσοστά του κόμματος του. Από πού θεωρείτε ότι προκύπτει η αισιοδοξία αυτή;  Έχει κάποιο «κρυφό χαρτί» στα χέρια του;
Σ.Σ.:
Δεν είναι μόνο αισιοδοξία από πλευράς του κ. Τσίπρα, είναι αισιοδοξία και από πλευρά του κόμματος με βάση αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα στην κοινωνία. Και τα καλά και τα κακά. Οι δημοσκοπήσεις,  και είναι γνωστό από την επιστήμη αυτό, αποτυπώνουν μία στιγμή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι εδώ και πολύ καιρό, η κυβέρνηση έχει δεχτεί ένα τρομερό πόλεμο από συμφέροντα, από  ΜΜΕ κ.ο.κ.  Έχουμε την πιο ανίκανη αντιπολίτευση, με την έννοια ότι δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, γι’ αυτό ασχολείται με fake news. Το να κάνεις αντιπολίτευση με το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» ή των «Παραπολιτικών», είναι κατάντια για τη ΝΔ. Το να ακολουθείς τη γραμμή  του Άδωνι ή του Σαμαρά, είναι επίσης κατάντια για τη ΝΔ. Γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι θέμα του κ. Μητσοτάκη αν θέλει να το λύσει.
 
Η δική μας αισιοδοξία πηγάζει από την πραγματικότητα, από την πορεία της οικονομίας, την επαφή μας με τον κόσμο και νομίζω ότι οι πολίτες σε ένα μεγάλο βαθμό καταλαβαίνουν το πού το πάει αυτή η κυβέρνηση, τι προβλήματα αντιμετωπίζει, τι πόλεμο δέχεται. Το χαρτί δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πραγματική εικόνα της ίδιας της ζωής. Οι άνεργοι που βρήκαν δουλειά, οι πολίτες που απέκτησαν ξανά πρόσβαση στην  υγεία, δεν μετρώνται στις δημοσκοπήσεις και το ξέρουμε πολύ καλά. Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσκοπήσεις όπως ξέρουμε ότι στο μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Άνθρωποι που μας ψήφισαν στις δύο τελευταίες εκλογές και έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Ελπίζουμε ότι  θα δείξουν  ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κάθε πολίτη ξεχωριστά: Πιστεύουν ότι  ο κ. Μητσοτάκης έχει την συνταγή της επιτυχίας; Το είπε ξεκάθαρα και ωμά ο ίδιος στη ΔΕΘ και πρώτη φορά άκουσα πολιτικό αρχηγό στην Ελλάδα, να μεταφέρει τις ανισότητες που υπάρχουν στην φύση στις ανθρώπινες κοινωνίες. Αυτός είναι ο πιο αγοραίος φιλελευθερισμός. 

«Οι διεργασίες για τον σχηματισμό νέου φορέα της κεντροαριστερά αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία» 

ΠτΘ: Φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το νέο εγχείρημα στην κεντροαριστερά;
Σ.Σ.:
Όχι. Μάλλον η εγχώρια γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας δεν άκουσε τις γερμανικές εκλογές.  Δεν άκουσε τι είπε ο κ. Σουλτς αναφορικά με την αποχώρησή του από τον μεγάλο συνασπισμό. Έφυγε γιατί τον θεώρησε τοξικό για το SPD. Στην Ελλάδα έχουμε κάτι πρωτοφανές. Η εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας την οποία δεν την ξέρει κανείς άλλος, πάει να βγάλει αρχηγό χωρίς να υπάρχει κόμμα. Αυτό είναι παγκόσμια πρώτη. Υπάρχουν δέκα υποψήφιοι επικεφαλής, οι οποίοι κατέθεσαν υποψηφιότητα δίχως να ξέρουν το κόμμα, δίχως να ξέρουν το πλαίσιο. Πέραν δε του κ. Ραγκούση ο οποίος έχει πει ότι δεν θέλει καμία συνεργασία με τη ΝΔ, δεν έχουν απαντήσει ούτε σε αυτό, ούτε καν αν οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν να υφίστανται στο νέο φορέα, ακόμα και αν δεν εκλεγούν. Δεν απαντούν σε τίποτα συγκεκριμένο, αλλά βέβαια φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
ΠτΘ: Στο υποθετικό σενάριο ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς τρίτο. Πόσο πιθανόν βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας, υπό την λογική, ότι μέσα στον φορέα αυτό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, βλέπουμε όλο το παλαιό ΠΑΣΟΚ;
Σ.Σ.:
Το γε νυν έχον. Προσωπικά δεν βλέπω πολλές πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου αυτού. Τα δύο χρόνια βέβαια στην πολιτική είναι μεγάλος χρόνος. Και όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Δεν ξέρουμε αν θα είναι οι κ.κ. Λοβέρδος και Βενιζέλος, δεν ξέρουμε ποιοι από τους δέκα υποψηφίους θα παραμείνουν στο νέο φορέα. Γενικά δεν ξέρουμε. Δέχομαι το μεγάλο ιστορικό ρεύμα που συνέχει αυτόν τον χώρο, όμως ακόμα δεν έχουν απαντήσει γιατί ο «δικός τους»  κόσμος, τους εγκατέλειψε. Και όσο δεν απαντούν και δεν κάνουν αναπροσαρμογές στην πολιτική τους θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. 

«Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν μία συνεργασία στην βάση συγκεκριμένων πραγμάτων» 

ΠτΘ: Μιλώντας για συνεργασίες όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συνεργαστεί με έναν πολιτικό φορέα εκ διαμέτρου αντίθετο, πρωτίστως σε ιδεολογικό επίπεδο…
Σ.Σ.:
Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν μία συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων πραγμάτων. Προφανώς υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές. Και είναι προφανές ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί ούτε με τη ΝΔ ούτε με το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο λαός θα μας «έφτυνε» αν κάναμε τότε κυβέρνηση συνεργασίας, με τους ανθρώπους που είχε ο ίδιος απορρίψει στις εκλογές. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ λοιπόν είναι πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και όποιος ευελπιστούσε ότι θα υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας με βάση συγκεκριμένα νομοσχέδια περί ταυτότητας φύλλου κτλ. τους γύρισε μπούμερανγκ.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε τα χρήματα, η κυβέρνηση αποφάσισε το που θα δοθούν» 

ΠτΘ: Να περάσουμε στο «μεγάλο» θέμα της περιοχής, όπου μετά από χρόνια καθυστερήσεων είχαμε θετικές εξελίξεις. Ο λόγος για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, που από την ανακοίνωση της χρηματοδότησης των 55 εκατ. από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  είδαμε πολλούς μνηστήρες, να διεκδικούν την επιτυχία του εγχειρήματος. Για να γίνει σαφές ποια είναι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη εξέλιξη, γιατί τα χρήματα δίνονται από το Σταύρος Νιάρχος;
Σ.Σ.:
Η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, αλλά νοσοκομείο δεν βλέπαμε. Γίνεται  τώρα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία φυσικά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ας στεναχωρηθούν οι φίλοι μας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν πειράζει. Ο κ.Ξανθός είναι βουλευτής Ρεθύμνου, μιας περιοχής η οποία επίσης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Παρόλα αυτά επέλεξε τα 55 αυτά εκατομμύρια να δοθούν στην Κομοτηνή. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνει τα 200 εκατ. Το πού θα δοθούν όμως είναι απόφαση της κυβέρνησης. Ο κ. Ξανθός αποφάσισε να έρθει στην Κομοτηνή. Χρειαζόταν λοιπόν πολιτική βούληση και σε αυτό προφανώς έπαιξε ρόλο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ προσωπικά δεν κακίζω κανέναν, που θέλει να βγαίνει φωτογραφίες και να λέει «εγώ έφερα το νοσοκομείο στην Κομοτηνή» και «προσπαθούσα να το φέρω 15 χρόνια και δεν ήρθε… κάπου σκόνταψα και εγώ και το νοσοκομείο και δεν φτάσαμε». Πιστεύω ότι με ανοιχτή καρδιά πως και αυτοί που έλεγαν ότι τόσα χρόνια πάλευαν να φέρουν το νοσοκομείο και αυτοί που το έφεραν τελικά, στο τέλος θα βρεθούμε όλοι μαζί, στο ίδιο νοσοκομείο, για να μας γιατροπορεύσει κάποια στιγμή. Επομένως προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.