Παραχώρηση αγροκτήματος στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ ζητά η Α. Γκαρά

10.10.2017 11:28

Αφορά αγροτεμάχιο εμβαδού 33.501 τ.μ. που θα εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της Σχολής

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Να πραγματοποιήσει ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί αγροτεμάχιο εμβαδού 33.501 τ.μ.στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της Σχολής ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου κ. Αναστασία Γκαρά.
 
Η ερώτηση με θέμα «Παραχώρηση αγροκτήματος στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης» αφορά το αγροτεμάχιο εμβαδού 33.501 τ.μ., το οποίο αποτελεί τμήμα του υπ’ αρίθμ. 106 αγροτεμαχίου συνολικού εμβαδού 184.110 τ.μ, αναδασμού αγροκτήματος Ορεστιάδας έτους 1973-74.
 
Το αίτημα για την ανεύρεση ενός ανάλογου χώρου υπάρχει από την ίδρυση της Σχολής, ώστε να εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της Σχολής, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα Τμήματα και Σχολές της χώρας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας ΑΠΘ, κλ) και να αποτελέσει έναν πρότυπο επιδεικτικό-αποδεικτικό αγρό για την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στους τελικούς της αποδέκτες.
 
Η επίκαιρη ερώτηση πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 09.30 π.μ. και αναμένεται η θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων στο αίτημα. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επεκτάθηκε στην πόλη της Ορεστιάδας το έτος 1999, με την ίδρυση δύο Τμημάτων, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, τα οποία συγκρότησαν τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας.
 
Τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων της Σχολής έχουν να κάνουν με εφαρμοσμένη, κυρίως έρευνα, η οποία σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα αντικείμενα είναι η καλλιέργεια και προαγωγή της γεωπονικής επιστήμης, με προσανατολισμό στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, και η παραγωγή επιστημόνων με την ανάλογη κατάρτιση.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, είναι η Σχολή να διαθέτει Αγρόκτημα ικανής έκτασης που να ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της. Τέτοιου είδους Αγρόκτημα διαθέτουν όλα τα αντίστοιχα Τμήματα και Σχολές της χώρας μας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας ΑΠΘ κλπ.)
 
Χρόνιο αίτημα της Σχολής αποτελεί η παραχώρηση προς αυτή ακινήτου εμβαδού 33.501 τ.μ., το οποίο αποτελεί τμήμα του υπ’ αρίθμ. 106 αγροτεμαχίου συνολικού εμβαδού 184.110 τ.μ, αναδασμού αγροκτήματος Ορεστιάδας έτους 1973-74. Το εν λόγω αγροτεμάχιο είναι αρδεύσιμο και  βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό της πόλης (πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ορεστιάδας) οπότε είναι εύκολα προσβάσιμο από τους φοιτητές.
 
Στον χώρο του υπό παραχώρηση αγροκτήματος η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της και επιπλέον μπορεί, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς να αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των αγροτών της περιοχής σε νέες καλλιέργειες ή νέες καλλιεργητικές τεχνικές που θα βελτιώσουν την πρωτογενή παραγωγή και θα ενδυναμώσουν την αγροτική ανάπτυξη στην ακριτική περιοχή του Έβρου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται παραπάνω,
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1. Θα προβεί σε ενέργειες, ώστε να  παραχωρηθεί το αγροτεμάχιο στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, συμβάλλοντας στην αρτιότερη εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και στην παραγωγή υψηλού επιπέδου ερευνητικού έργου από τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου;»

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine