Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης της ρωμαϊκής σαρκοφάγου του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

12.10.2017 11:28

Νατάσσα Βαφειάδου

Στα χέρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων η υπογεγραμμένη σύμβαση των 44 χιλιάδων ευρώ

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών συντήρησης της ρωμαϊκής σαρκοφάγου που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής έλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Την είδηση για την υπογραφή της σύμβασης, με περισσότερο από έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας, ανακοίνωσε στην συνέντευξή της στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης – Έβρου κ. Χρύσα Καραδήμα, η οποία τόνισε πως αυτή υπεγράφη και παρελήφθη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας πως καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου, οι εργασίες συντήρησής της θα ξεκινήσουν.
 
Για το ιστορικό της υπόθεσης, τον Απρίλιο του 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜ-Θ, κατόπιν πρότασης του τότε αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστου Μέτιου  αποφάσισε την σύναψη σύμβασης προϋπολογισμού  44  χιλιάδων ευρώ, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, που θα αφορά σε πέντε σημεία και συγκεκριμένα στη σύνταξη αρχαιολογικής και στατικής μελέτης, τη μελέτη συντήρησης αρχαίου υλικού, τις εργασίες συντήρησης και στερέωσης της σαρκοφάγου, τη δημιουργία ειδικών κατασκευών και στηρίγματα εκθετών καθώς και το σχεδιασμό και την παραγωγή ενημερωτικών και εκπαιδευτικών φυλλαδίων.
 
Η πρόταση είχε γίνει αποδεκτή ενθέρμως από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος επισκεπτόμενος τότε το Αρχαιολογικό Μουσείο είχε εκφράσει την άποψη πως είναι άδικο η σαρκοφάγος να μην ανασυντεθεί, εξ ου και όπως υπογράμμισε η κ. Καραδήμα η σύμβαση υπογράφηκε άμεσα από τον ίδιο. Ωστόσο μέχρι την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, μεσολάβησε ο θάνατος του κ. Παυλίδη, γεγονός που «πυροδότησε» νέο κύκλο υπογραφών που ευθύνεται και για την μεγάλη χρονική καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών.
 
Σύμφωνα με την κ. Καραδήμα η υπογεγραμμένη απόφαση και από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, που θα φροντίσει για την άμεση εκκίνηση των εργασιών ανάδειξης της σαρκοφάγου, η οποία κατασκευάστηκε σε ένα από αυτά τα τρία μεγάλα εργαστήρια κατασκευής σαρκοφάγων ρωμαϊκών χρόνων, και συγκεκριμένα το Δοκίμειο της Φρυγίας.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η κ. Ελένη Παπαγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση του επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη ρωμαϊκή Κομοτηνή, που διοργάνωσαν την περσινή χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, η σαρκοφάγος αυτή ανήκει στην ομάδα των κιονωτών σαρκοφάγων, φέροντας ανάγλυφους κίονες, ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό. 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine