Απαιτητικοί ψαράδες οι Ροδοπίτες

13.10.2017 08:29

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Δημήτριος Τσοτρίδης ιδιοκτήτης καταστήματος «Καπετάνιος» «Συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον για το ψάρεμα ως χόμπι»

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το ψάρεμα αποτελεί ένα χόμπι το οποίο σπάνια κάποιος μπορεί να το κάνει με μισή καρδιά. Ή θα είναι φανατικός, ή δεν θα θέλει να το πλησιάσει, και αυτό όχι τόσο λόγω κόστους, αλλά λόγω του χρόνου και της αφοσίωσης που απαιτεί.
 
Πολλοί όμως είναι οι συντοπίτες μας, που ξεχύνονται όλες τις εποχές, στις παραλίες της Ροδόπης για να ψαρέψουν, είτε με παραγάδι, είτε με καλάμι, αλλά και μέσα στη θάλασσα είτε από βάρκα είτε με ψαροντούφεκο, το οποίο έχει και αυτό φανατικούς οπαδούς. 

 

Σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το ψάρεμα αυξάνει τους φίλους και τους οπαδούς του, σημειώνει ο κ. Δημήτριος Τσοτρίδης, ιδιοκτήτης του καταστήματος Ειδών Αλιείας «Καπετάνιος», το οποίο αποτελεί δημοφιλή στάση όσων κατευθύνονται προς την ανατολική πλευρά της Ροδόπης για να ψαρέψουν, και λόγω της θέσης του στην έξοδο της πόλης προς Ξάνθη.
 
Όπως σημείωσε η κίνηση δεν σταματά όλο το χρόνο, με κάθε εποχή να έχει διαφορετικό κοινό. Το καλοκαίρι η κίνηση, λόγω και του καλού καιρού, είναι παραδοσιακά αυξημένη, με τους περισσότερους να πηγαίνουν σαν παρέες ή οικογενειακώς για ψάρεμα, μιας και το επιτρέπει ο καιρός.
 
Το χειμώνα υπάρχουν κάποια άλλα είδη ψαρέματος, με ορισμένα μάλιστα να κερδίζουν σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, όπως το spinning που δίνει άλλα είδη ψαριού, η τεχνική του Εγγλέζικου ψαρέματος, που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα σημεία και άλλα.
 
«Είναι κάποιες τεχνικές που ήρθαν να αντικαταστήσουν το κλασικό ψάρεμα, και έχουν μπει περισσότερο στο χειμωνιάτικο ψάρεμα» σημείωσε , παρατηρώντας πως μαζί με το αυξημένο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνικές έχει υπάρξει και ένα αυξημένο ενδιαφέρον για το ψάρεμα γενικότερα.
 
«Το ψάρεμα είναι ένα πάθος, και απόδραση από την καθημερινότητα, αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του χόμπι αυτού, που σε βγάζει έξω και μπορείς να απολαμβάνεις την φύση και να ηρεμήσεις» εκτίμησε ο κ. Τσοτρίδης εξηγώντας πως έστω και αν δεν πιάσει κανείς κάτι, και μόνο που βρίσκεται στη θάλασσα, βοηθά να «καθαρίσει» το μυαλό.
 
Άλλωστε δεν είναι δύσκολο ούτε ιδιαίτερα ακριβό να ξεκινήσει κάποιος το ψάρεμα, και να συνεχίσει, με τους περισσότερους να προτιμούν τα καλάμια και όχι την παλιά κλασική πετονιά.
 
 

Ανάλογα την τεχνική και το ψάρι πάει και το δόλωμα 

Όσο για τα δολώματα, τα οποία μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας στο ψάρεμα, υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες, αλλά και μεγάλη ποικιλία.
 
Υπάρχουν τα εισαγόμενα, με ονόματα όπως ο ακροβάτης, το μονοδόλι, ο αμερικάνος, αλλά και τα εποχικά και ντόπια, όπως κάποια σκουλήκια της περιοχής, ο φαραώ, που αλιεύεται σε άλλες περιοχές και τον φέρνουν εδώ, το καραβιδάκι και άλλα.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Τσοτρίδης ανάλογα με την τεχνική, αλλά και το ψάρι, οι ψαράδες προτιμούν διαφορετικά είδη, με το καλοκαίρι, όταν υπάρχει έμφαση στο ψάρεμα της μουρμούρας, πολλοί να προτιμούν το ντόπιο σκουλήκι, το θηκαρίσιο και την τριχιά, που είναι πιο διαδεδομένα.
 
 

Ενδιαφέρον και για την κατάδυση 

Όσο για την κατάδυση, ο κ. Τσοτρίδης σημείωσε πως δεν είναι τόσο ακριβό χόμπι όσο φαίνεται και έχει και αυτή τους φανατικούς της.
 
Μάλιστα και στην κατάδυση, για την οποία υπάρχει μια ευρεία γκάμα εξοπλισμού, το ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine