Et tu Γαβρογλου;

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου είναι Φυσικός, όμως έχει για πολλά χρόνια υπάρξει καθηγητής, και μάλιστα στο αντικείμενο της ιστορίας της Επιστήμης.
 
Και παρά το γεγονός ότι είναι ακαδημαϊκός και Υπουργός Παιδείας, σε ανακοίνωσή του προς την Σύνοδο των Πρυτάνεων για το θέμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, όπου λίγο πολύ τους απειλεί όλους με πειθαρχικά (κραδαίνοντας φανταζόμαστε ως άλλη Σαλώμη το κεφάλι του πρύτανη του ΔΠΘ κ. Καραμπίνη)* περιέχει την φράση «Γιατί ζητάει [η Σύνοδος] την τροποποίηση του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε; Μήπως επειδή φαίνεται ενάντια σε όλες τις Κασσάνδρες ότι εφαρμόζεται κανονικά;».
 
Η χρήση του όρου Κασσάνδρες για την απαξίωση των αντιπάλων τους αποτελεί ένα κοινό γνώρισμα σε πολλούς πολιτικούς, και ιδιαίτερα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να το χρησιμοποιεί επανειλημμένα και σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες.
 
Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα: η Κασσάνδρα είχε πάντα δίκιο. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Κασσάνδρα, η κόρη του Πριάμου, είχε μάθει την μαντική από τον θεό Απόλλωνα, με τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Η Κασσάνδρα όμως αρνήθηκε, για αυτό και ο θεός την καταράστηκε οι προφητείες της να είναι σωστές αλλά κανείς να μην την πιστεύει.
 
Και μπορεί στην καθομιλουμένη να χρησιμοποιείται πλέον για να αναφερθεί σε κάποιο που προβλέπει δυσάρεστες καταστάσεις και προμαντεύει δυσοίωνες ή καταστροφικές εξελίξεις, τις οποίες οι άλλοι αρνούνται να δεχτούν ή για τις οποίες δυσπιστούν, άρα, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιους, μπορούν πλέον να διαψευστούν.
 
Όμως η κατά κόρον χρήση του όρου, ξεχειλώνοντάς τον για να βολέψει οποιαδήποτε κατάσταση, μαρτυρά όχι μόνο πενία επιχειρημάτων, αλλά και πενία συλλογισμού, μιας και η Ελληνική γλώσσα έχει ένα τεράστιο εύρος λέξεων, και οι ανακοινώσεις γράφονται με σχετικά αργούς ρυθμούς, περνώντας από την έγκριση πολλών ματιών.
 
Οπότε φτάνει με τις Κασσάνδρες! Κ.Μ.
 
* Εδώ βλέπετε και την παγίδα που μπορείς να πέσεις όταν χρησιμοποιείς μεταφορές. Ο κ. Γαβρόγλου στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι η Σαλώμη, η οποία ζήτησε την κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου επί πίνακι, αλλά ο Ηρώδης Αντύπας, που έκοψε για χάρη της το κεφάλι του Αγίου, αλλά έτσι είναι οι μεταφορές, αν δεν ξέρεις να τις χρησιμοποιήσεις, μπορεί να φανείς αμαθής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.