Επεκταση στην εφαρμογη του εργοσημου για εργατες γης ζητα ο Ιλχαν Αχμετ

Ερώτηση προς τον Β. Αποστόλου

Μετά από αιτήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας που πηγάζουν από την φετινή εμπειρία κατά την απασχόληση εργατών γης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους, ο Βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, κατέθεσε χθες ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο βουλευτής με την ερώτησή του ζητά την επέκταση του θεσμικού πλαισίου ασφάλισης με εργόσημο για ορισμένες κατηγορίες απασχολουμένων, ώστε να αποφεύγονται αφενός τα πρόστιμα αφετέρου η υπέρμετρη επιβάρυνση εργοδοτών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των απασχολουμένων εργατών γης ορισμένου χρόνου.    

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Παρά τη διατήρηση του εργόσημου ως τρόπου ασφάλισης αλλοδαπών εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο στην Π.Ε. Ροδόπης σε ελέγχους σε εργάτες γης -οδηγούς γεωργικών ελκυστήρων και τρακτέρ κατά την διάρκεια μεταφοράς προϊόντων από το χωράφι προς τα σημεία συγκέντρωσης ή μεταποίησής του, να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα για το γεγονός ότι οι τελευταίοι δεν εμφανίζονται ως ασφαλισμένοι από τους εργοδότες τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
 
Οι αγρότες ζητούν να επεκταθεί η καταβολή του εργόσημου και για την παραπάνω κατηγορία εργαζομένων, προκειμένου να απαλλαχθούν από την διαδικασία ένταξης των εργαζομένων αυτών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, γεγονός που μετά βεβαιότητας αναμένεται να προσθέσει και νέα βάρη στις δεδομένες δυσκολίες που βιώνουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.
 
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε:
 
Σκοπεύετε να επεκτείνετε την εφαρμογή της ασφαλιστικής κάλυψης με εργόσημο και στην κατηγορία των εργατών γης που χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες τους περιστασιακά για την μεταφορά προϊόντων από τον χωράφι σε σημεία συγκέντρωσης αυτού ή και σε μεταποιητικές μονάδες που αποτελούν και το τελικό σημείο παράδοσής τους;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.