Μια «ζωντανη» αναπαρασταση της μαχης του Οχυρου της Νυμφαιας

Μέσα από την αφήγηση του Αλέξανδρου Καζαντζή - Την άποψη ότι το Οχυρό μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο εξέφρασε ο ομιλητής

Η αναπαράσταση της μάχης του οχυρού της Νυμφαίας στις 9 Απριλίου 1967 αναβίωσε μέσα από την αφήγηση του εκπαιδευτικού, νομικού, συγγραφέα και έφεδρου Λοχαγού Πεζικού κ. Αλέξανδρου Καζαντζή, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή ως Δόκιμος Έφεδρος  Αξιωματικός στο 511 Τάγμα  Πεζικού. 

Ο κ. Καζαντζής στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής, σημείωσε πως σε κάποια οχυρά γίνεται αναπαράσταση κάθε χρόνο, ενώ στο οχυρό της  Νυμφαίας έκτοτε δεν  ξαναέγινε γι’ αυτό η  συγκεκριμένη αναπαράσταση   αποκτά  ιστορικό  χαρακτήρα.
 
«Μας ενδιαφέρει περισσότερο, η νέα γενιά να μάθει την Ιστορία του τόπου αλλά και να δει το χώρο που έχει συναρπαστική  ομορφιά   και να τον απολαύσει» σημείωσε, ζητώντας οι ημερήσιες  εκδρομές  των  σχολείων να  γίνονται στο  Οχυρό, και επισημαίνοντας πως σε  πολλές  χώρες τα αμυντικά οχυρά  έχουν  αναχθεί σε  επισκέψιμους τουριστικούς προορισμούς  που λειτουργούν  όλο  το  χρόνο  και  παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
 

Διπλός ο στόχος της εκδήλωσης 

Την εκδήλωση στην οποία πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Καζαντζή διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Ροδόπης με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Αθανάσιος Τσαρδακλής, αλλά είχε και δεύτερο στόχο, μιας και ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Be my hero”, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποίησε εθελοντική δειγματοληψία, με σκοπό την αύξηση του συνολικού αριθμού των Ελλήνων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, οι οποίοι αποτελούν ελπίδα ζωής για όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που νοσούν από καρκίνο του αίματος και χρειάζονται μεταμόσχευση.
 
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο διοικητής της ΧΧΙ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, ο διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γιώργος Χατζηγεωργίου, εκπρόσωποι της πολιτικής, εκκλησιαστικής  και αστυνομικής ηγεσίας και αρκετοί πολίτες αλλά και στρατιωτικοί.
 
 

Η στρατηγική θέση του οχυρού 

Ο κ. Καζαντζής, αφού παρουσίασε την πορεία του ως έφεδρος Αξιωματικός στο 511 Τάγμα  Πεζικού, έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του Οχυρού της Νυμφαίας, από τους λόγους κατασκευής του, τη θέση του στη γραμμή Μεταξά αλλά και τις συγκυρίες που ξεκίνησαν με το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και οδήγησαν, λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ελλήνων στους Ιταλούς και των πολεμικών τους επιτυχιών στην Αλβανία, στην είσοδο της Γερμανίας στον πόλεμο και την εισβολή τους μέσω της Βουλγαρίας στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Η μόνη δίοδος μέσα από την ορεινή Ροδόπη για να περάσει ο εισβολέας ήταν ο δρόμος της Μακάζα που είχε και  τελωνείο για τις μετακινήσεις και μεταφορές της εποχής. Προ του τελωνείου και σε δεσπόζουσα θέση επελέγη να κατασκευασθεί ένα από τα ονομαζόμενα οχυρά του Μεταξά και αυτό ήταν ο ιδανικός λόφος που σήμερα λέγεται Οχυρό της Νυμφαίας.
 
Στο εσωτερικό αυτού του λόφου οι εγκαταστάσεις ήταν τέλεια κατασκευασμένες ώστε να μπορούν να διαβιούν οι υπερασπιστές του οχυρού και των συνόρων χωρίς προβλήματα σίτισης, ύδρευσης και εφοδιασμού.
 
 

Πλήθος κόσμου στην αναπαράσταση με πραγματικά πυρά 

Αφού ζωντάνεψε, μέσα από την εξιστόρηση του τότε διοικητή του οχυρού Ταγματάρχης Αλέξανδρου Αναγνώστου το δραματικό τριήμερο 6, 7 και 8 Απριλίου 1941, ο κ. Καζαντζής προχώρησε στην περιγραφή της αναπαράστασης, την Κυριακή 9 Απριλίου 1967, η οποία πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά  και πλήθος λαού που ήθελε να δει με τα μάτια του όλο το «συναρπαστικό  πολεμικό θέαμα»  και να νοιώσει τις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές ζωής και θανάτου του υπέρ πατρίδος αγώνα.
 
Παρέθεσε δε και ανέκδοτες φωτογραφίες, που δείχνουν το χώρο με πολεμική εικόνα καθώς και τη δύναμη που χρησιμοποιήθηκε για την αναπαράσταση. Να σημειωθεί ότι η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε  με πραγματικά πυρά και καταναλώθηκαν  22.500 φυσίγγια πολυβόλου, 3.500 χειροβομβίδες και καπνογόνα και 1.700 οβίδες όλμου και συνεχείς αεροπορικές βολές από την πολεμική αεροπορία. Η δύναμη δε που χρησιμοποιήθηκε ήταν περίπου  ενός Τάγματος πεζικού πλήρους πολεμικής σύνθεσης.
 

Ο τότε διοικητής του 2ου λόχου του 511 ΤΟ,  Λοχαγός Δημήτριος Ματαφιάς, συνέταξε όλο το σχέδιο της αναπαράστασης της μάχης με τα πραγματικά στοιχεία κα περιστατικά καθώς είχε και την εκτέλεση του όλου εγχειρήματος που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
 
Ο κ. Καζαντζής, έφεδρος ανθυπολοχαγός τότε, επικεφαλής της ομάδας κατάληψης του οχυρού , εισέπραξε και 5  ημέρες φυλάκιση από τον συνταγματάρχη του 29ου ΣΠ γιατί ολιγώρησε να χρωματίσει τα κράνη της ομάδας κατάληψης με τα χαρακτηριστικά των Γερμανών κάτι που του ήταν ανεπιθύμητο.

Η ηλιόλουστη ημέρα, θυμήθηκε ο κ. Καζαντζής, στάθηκε σύμμαχος και συνέβαλε στην αυθόρμητη προσέλευση του λαού αλλά και την ευδιάκριτη οπτική όλου του πολεμικού πεδίου. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με τα σύννεφα καπνού των οβίδων ενώ στο βάθος και κοντά  στο τελωνείο διακρίνεται η επιτυχής ανατίναξη του πρώτου άρματος της γερμανικής φάλαγγας  που έφραξε τη δίοδο και έγινε η αιτία να διακοπεί η μετακίνηση.
 
Με τη λήξη της αναπαράστασης που ολοκληρώθηκε με την υποστολή της ελληνικής σημαίας  τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση ενώ στο πρόσωπο όλων ήταν ζωγραφισμένη η υπερηφάνεια και η συγκίνηση για τους ήρωες του Οχυρού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.