Οι συμπολιτες μας περι αναπλασης του Βυζαντινου Καστρου

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε καθημερινά και καταγράφουμε τα σχόλια των συμπολιτών μας επί των ρεπορτάζ, άρθρων και σχολίων που φιλοξενούνται στις σελίδες του «ΠτΘ» και αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας όλων.
 
Τα παρακολουθούμε και τα καταγράφουμε τόσο υπό την λογική της κατανόησης των απόψεων της κοινωνίας επί των θεμάτων αυτών, όσο και υπό την λογική της διαμόρφωσης ενός συλλογικού πλαισίου προτάσεων, από  τους πολίτες της Κομοτηνής και της Ροδόπης γενικότερα. Στην επιβεβαιωμένη πολλάκις επίσης τακτική του «η ισχύς εν τη ενώσει».
 
Ένα τέτοιο σχόλιο διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε, καθότι εμπεριέχει ακριβώς καλή τη πίστη κριτική αλλά και προτάσεις στις εν εξελίξει εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής, για τις οποίες μας ενημέρωσε σχετικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Το σχόλιο είναι του συμπολίτη μας φωτογράφου και κινηματογραφιστή κ. Γιώργου Δάφνη ο οποίος έγραψε σχετικά: 
 
Βλέποντας τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις μου δημιουργείται η αίσθηση ότι πρόκειται για μία πολύ μικρή και αδύναμη παρέμβαση. Ξεσκόνισμα ίσως. Θα περίμενα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα που δεν είδα από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις. Όσο για τον φωτισμό , ο υπάρχων είναι καταδικασμένος σε γρήγορη καταστροφή μιας που πρόκειται για εντελώς επίγειο και ελαφρύ φωτισμό , κατάλληλο μόνο για ιδιωτικούς κήπους. Παράδειγμα , ο ίδιου τύπου χαμηλός φωτισμός του πάρκου Περιφέρειας ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό μουσείο που άντεξε μερικούς μόνο μήνες μετά την τοποθέτησή του.
 
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα και το εν λόγω ρεπορτάζ οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει, αφορούν στην ανάδειξη της εξωτερικής περιμέτρου του Βυζαντινού Κάστρου με την ρυμοτομική απελευθέρωση ζώνης περίπου δώδεκα μέτρων και τη δημιουργία ζώνης πρασίνου, πεζοδρόμου προσβάσιμου για ΑμεΑ και ειδικό φωτισμό. Πρόκειται για εργασίες που εντάσσονται στο έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» που εντάχθηκε το 2017 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020», με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.
 
Στο πλαίσιο αυτό τα όσα καταγράφει ο κ. Δάφνης κρίνονται εξόχως ενδιαφέροντα, ειδικά στο κομμάτι που αφορούν στον φωτισμό, με τον οποίο και ο ίδιος ασχολείται επαγγελματικά, κατέχει δηλαδή εμπεριστατωμένη άποψη.
 
Προτάσεις που θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές, που υλοποιούν το έργο να λάβουν σοβαρά  υπόψη, υπό την λογική τόσο της καλύτερης ανάδειξης του Βυζαντινού Κάστρου της πόλης και τα πέριξ αυτού, όσο και την δημιουργία υποδομών που όχι απλώς θα αντέξουν στον χρόνο, αλλά θα επιτελέσουν σωστά και το έργο για το οποίο «δημιουργήθηκαν».
 
Ιδιαίτερα σημαντική η παρέμβαση και στην βάση της αναγκαιότητας της συμμετοχής της κοινωνίας σε δράσεις και ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα ημών, αλλά και της συνευθύνης που αναλαμβάνει ο καθένας εξ ημών συμμετέχοντας.  
 
Ευχόμενοι να ληφθούν υπόψη από τους αρμοδίους ειδικούς, αλλά και ως πράξη ευθύνης να  βρει άξιους μιμητές, πολίτες που καταθέτουν δηλαδή την άποψή τους, επί των ζητημάτων που μας αφορούν. Ν.Β.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.