Οσο μακραινει η κριση, τοσο βαθαινει το χασμα

Τα άνθη του κακού πολλαπλασιάζονται πίσω από την οικονομική κρίση η οποία μένει και μακραίνει για να γεννήσει ό,τι κυοφορεί, που  δεν είναι άλλο από την ανατροπή ή τον κατακερματισμό των κοινωνιών! Κι αν κάποιες εντάσεις ήδη διαφαίνονται, η εκμετάλλευση του ανθρώπου-υποκειμένου, ο οποίος  δεν υπολογίζεται όσο θα έπρεπε, εντάσεις που ορίζουν αφέντες και δούλους, θα επιφέρουν τεράστιες ανισότητες.
 
Κι όταν μια κοινωνία δεν αντιδρά  ή δεν γνωρίζει τι συμβαίνει ακριβώς ή δείχνει ότι αποδέχεται την καθημερινότητα ,όποια κι αν είναι, απλά από   συνήθεια! Όμως  η συνήθεια  σε κάτι που κατατρώει τα θεμέλιά της, θα αποβεί μοιραία, στέλνοντας τον άνθρωπο -μονάδα, στην εκδούλευση,  η οποία ενώ ξεκινά ηθελημένα, γίνεται  καταστροφική!
 
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα πάντα αποδυναμώνονται  εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπου  κυριαρχεί το θεώμαι και όχι το   επιχειρώ, όπου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι γίνονται άθυρμα στα χέρια του κράτους, υπό την έννοια της φοροεισπρακτικής τακτικής, η οποία προβάλλει κάθε φορά που πρέπει να ισορροπήσει η φθίνουσα οικονομία, δεν  είναι ασφαλής παράμετρος ανάπτυξης  μόνο η ιδιότητα του μέλους της Ευρωζώνης.
 
Η κρίση μακραίνει ,το χάσμα βαθαίνει, με συνέπειες ορατές, καθώς  η ανεργία αυξάνει και δεν διαφαίνονται πολιτικά σχέδια  για την πάταξή της.
 
Καθημερινές ανακοινώσεις περί υπέρβασης, εξέλιξης και ανάπτυξης, όντως κυκλοφορούν αλλά αυτό δεν είναι παρά πολιτική για καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνουμε ως λαός.
 
Όσο μακραίνει η κρίση τόσο οι ομάδες-ενώσεις  θα πληθαίνουν σε μια προσπάθεια αλληλεγγύης, που όμως υποκαθιστούν το κράτος, το οποίο ορίζει την ανάπτυξή του σύμφωνα με τις δυνατότητες συμφωνίας ή  ταύτισης με συμφέροντα ανώτερα, ισχυρά, ξένα προς αυτά του ελληνικού λαού.
 
Έχουμε γνώση, συνείδηση, του τι περίπου συμβαίνει, αλλά έχουμε και επίγνωση της  αδυναμίας μας να αντιδράσουμε άοπλοι, όταν η γεωργία, η κτηνοτροφία, η  αλιεία και άλλοι τομείς  βιώνουν καθημερινά την αδυναμία της επιβίωσής τους.
 
Όσο η κρίση παραμένει, είμαστε εκτεθειμένοι και συνθλιβόμαστε στις μυλόπετρες των ανισοτήτων, οι οποίες  γκρεμίζουν ακόμη και αυτά τα  σπίτια μας! Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει όσοι επαγγέλλονται την ανάπτυξη!
 

*Η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.