Γνωση και ενημερωση το κλειδι κατα της σωματικης και σεξουαλικης κακοποιησης των παιδιων

Στις τρεις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε αυτά τα φαινόμενα η Ελλάδα - Το διαδίκτυο, αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις παράγοντες των φαινομένων αυτών

Τη σημασία της γνώσης και της ενημέρωσης στην προσπάθεια να ανασχεθεί το φαινόμενο της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, στο οποίο η χώρα μας έχει την αρνητική διάκριση να είναι τρίτη παγκοσμίως, τόνισε σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής 29 Οκτωβρίου ο Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, Διδάκτορας του ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ του Δ.Π.Θ. 

Ο Αρχιμανδρίτης μίλησε για τους λόγους που το φαινόμενο αυτό παρατηρείται περισσότερο στις μέρες μας και πώς μπορεί να αποκλειστεί σωστά από τη ζωή των παιδιών αλλά και όλης της κοινωνίας.
 
 

Θέμα που αφορά όλους 

Ο Αρχιμανδρίτης μίλησε στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο Τομέας Νοσηλευτικής με θέμα «Σωματική – σεξουαλική κακοποίηση παιδιών & εφήβων: Παράγοντες κινδύνου, τρόποι πρόληψης & προστασίας» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού  Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Η εκδήλωση ήταν η πρώτη της καινούριας χρονιάς που ετοίμασε ο τομέας νοσηλευτικής, σημείωσε η πρόεδρός του κ. Ζωή Κοσμίδου, που έχει μια τεράστια ιστορία, έχοντας προσφέρει από την δεκαετία του ’40 μέχρι τις μέρες μας, αποτελώντας πάντα την ψυχή και το παράδειγμα του περιφερειακού τμήματος.
 
Για αυτό επέλεξαν ένα σύγχρονο και επίκαιρο θέμα, που ενδιαφέρει όλες τις ηλικίες, σημειώνοντας πως θα πρέπει όλοι να έχουν το νου τους και να γνωρίζουν τα στοιχεία που θα τους κινητοποιούν για να μην μένουν αυτά τα φαινόμενα στο σκοτάδι.
 
 

Τρόποι για να αποκλείσουμε το φαινόμενο 

Την πεποίθησή του πως το θέμα της ομιλίας του, παρόλο που είναι δύσκολο κάποιος να το δει και να το αποδεχτεί, αφορά όλους μας, ιδιαίτερα σήμερα που παίρνει ανεξέλεγκτες θέσεις και προτάσεις στον ελληνικό χώρο, με την χώρα μας να έχει φτάσει στις τρείς πρώτες παγκοσμίωςστην παιδική κακοποίηση και την παιδεραστία, εξέφρασε ο Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης
 
Για αυτό και στην ομιλία του προσπάθησε να παρουσιάσει το φαινόμενο, αλλά και τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς, ώστε να το αποκλείσει, και να προστατευτούν οι οικογένειες και τα παιδιά.
 
«Ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα πάντα θεωρούμε δεδομένα και τελικά τίποτα δεν είναι, και παρότι θεωρούμε πως τα παιδιά πρέπει να είναι προστατευμένα από τον οποιονδήποτε και το οτιδήποτε, βλέπουμε ότι είναι ανοιχτά σε κάθε επικίνδυνη δυσκολία που μπορεί να εισαχθεί είτε στο σπίτι είτε στην ψυχή τους» σημείωσε, για αυτό είναι σημαντικό όλοι να γνωρίσουν όχι μόνο πώς θα το αποφύγουν, αλλά και θα το απορρίψουν.
 
Και αυτό γιατί τα παιδιά, τόνισε ο π. Απόστολος, είναι το μέλλον του κόσμου, και αν κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά, αυτό το ζήτημα δεν θα μπορέσει να εκληφθεί ποτέ στο υπόλοιπο της ζωής του.
 
 

Παράγοντες το διαδίκτυο και τα κοινωνικά προβλήματα 

Ένα πρόβλημα έχει εντοπιστεί, σημείωσε, στην ηλεκτρονική πληροφόρηση, στην οποία δεν θα πρέπει να εναντιωνόμαστε, αλλά να μην είμαστε, όπως γίνεται πολλές φορές, πολύ ανοιχτοί.
 
Έτσι πολλοί γονείς αφήνουν ανεξέλεγκτο το διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα παιδιά χωρίς να βάλουν ασφαλιστικές δικλείδες, αφήνοντας τα ουσιαστικά να μπαίνουν σε ιστοσελίδες που δεν έχουν γνώση τι θα συμβεί, ενώ επιτρέπουν, ενώ απαγορεύεται, χρήση κοινωνικών δικτύων και chatrooms χωρίς να ξέρουν τι θα συμβεί.
 
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να μην υπολογιστούν οι άλλες πηγές, όπως οι πολλές συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες στην οικογένεια, που πλήττεται τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, ενώ υπάρχουν και πολλές ρήξεις σε αυτή.
 
«Αυτός που κακοποιεί σεξουαλικά και σωματικά ένα παιδί πιθανότατα να έχει κακοποιηθεί ο ίδιος. Πιθανότατα να μεγαλώνει σε μια οικογένεια που έχει ιδιαίτερα ζητήματα, τόσο κοινωνικά όσο και δύσκολα οικονομικά» σημείωσε, οπότε η κατάσταση ουσιαστικά διαιωνίζεται.
 
Τρόπος να σπάσει αυτός ο κύκλος υπάρχει, σημείωσε, και αυτό μπορεί να γίνει όχι με την τιμωρία, αλλά με την γνώση και την ενημέρωση, και εκδηλώσεις σαν και αυτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποτελούν ένα κλειδί στο κομμάτι αυτό, ώστε να γνωρίσουμε το φαινόμενο και να μπορέσουμε να το αποκλείσουμε.
 
«Αν υπάρχει γνώση και ενημέρωση, και αν γνωρίσει η οικογένεια πώς μπορεί να προστατευτεί και με ποιους τρόπους, τότε θα μπορέσει ο οικείος του να το καταγγείλει» επισήμανε, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και οι εταιρείες προστασίας ανηλίκων σε κάθε εισαγγελική αρχή και πρωτεύουσες ΠΕ, ώστε όχι μόνο να εξαλειφθεί το φαινόμενο, αλλά να προστατευτούν τόσο τα παιδιά όσο και τα οικία περιβάλλοντα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.