Προειδοποιει για τις καταληψεις σχολειων η Εισαγγελια Πρωτοδικων Ροδοπης

Οι διατάξεις του ποινικού δικαίου που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις

Έγγραφο προς τους διευθυντές γυμνασίων και λυκείων της περιοχής μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κοινοποίησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Κωνσταντίνα Μελισσάρη με το οποίο υπενθυμίζει το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις καταλήψεις σχολείων.
 
Κάνοντας μια νομική ιστορική αναδρομή η κ. Μελισσάρη υπενθυμίζει πως «μέχρι πρότινος ίσχυε το άρθρο πρώτο του Ν. 2811/2000 που κήρυξε το μόνο άρθρο της από 4-12-1999 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με το οποίο “όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυταπαγγέλτως”», για να διευκρινίσει πως ήδη η διάταξη αυτή καταργήθηκε.
 
«Αυτό όμως δεν σημαίνει νομιμοποίηση και ατιμωρησία των καταλήψεων» σπεύδει να επισημάνει η εισαγγελέας για να παραθέσει στη συνέχεια το ισχύον νομικό πλαίσιο. «Εφαρμογή έχουν σήμερα», εξηγεί η εισαγγελέας, «οι διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου και ειδικότερα οι εν λόγω συμπεριφορές δύνανται να στοιχειοθετηθούν α) διατάραξη οικιακής ειρήνης (άρθρο 334 παρ.3 Ποινικού Κώδικα) συνεπεία της παράνομης εισόδου και παραμονής σε δημόσιο χώρο παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, την οποία δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της και η οποία προκαλεί διακοπή ή διατάραξη της λειτουργίας της β) παράνομη βία (άρθρο 330 Ποινικού Κώδικα) με παρεμπρόδιση των εκπαιδευτικών και μερίδας μαθητών που δεν συμμετέχουν στην κατάληψη να διενεργήσουν μαθήματα σε περίπτωση που προκληθούν φθορές γ0 το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος (άρθρο 382 παρ. 2 περ. α Ποινικού Κώδικα)».
 
«Κατά συνέπεια», καταλήγει η κ. Μελισσάρη στο έγγραφό της, «απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανοχή των πράξεων κατάληψης εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας και επιβάλλεται στους εκπαιδευτικούς η άμεση ενημέρωση των μαθητών για τις ποινικές ευθύνες που θα έχουν οι ίδιοι αλλά και οι γονείς τους κατ΄ άρθρο 360 Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση που οι ίδιοι παραβαίνουν τον νόμο. Εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση των παιδιών στις υποδείξεις αυτές απαιτείται να γίνεται εγκαίρως ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή σχολική λειτουργία και να αποτραπούν πράξεις βίας και καταστροφής δημόσιας περιουσίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.