Δωρεα οργανων: Μια πραξη αγαπης και ανθρωπιας που ομως «υιοθετουν» λιγοι

Η διάδοση της ιδέας της δωρεάς βασικός σκοπός της εκδήλωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ανήμερα της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων

Μόλις 4,5 εθελοντές δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού αντιστοιχούν στην χώρα μας, την ώρα που στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 18 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ανήμερα της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
 
Στοιχεία που μαρτυρούν πως το «δώρο ζωής» που περιμένουν εκατοντάδες άνθρωποι, στην χώρα μας  δεν φτάνει ποτέ ή πολλές φορές φτάνει όταν είναι ήδη αργά.
 
Οι εθνικές μας επιδόσεις στο πεδίο της δωρεάς οργάνων είναι δραματικά χαμηλές, γεγονός που οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση, την χαμηλή ευαισθητοποίηση και τη μικρή συμμετοχή τόσο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός με την ευκαιρία της πανελλήνιας ημέρας κατά το έτος 2015 υπήρξαν συνολικά 39 δότες, κατά το έτος 2016 οι δότες αυξήθηκαν σε 51 και κατά το έτος 2017 -μέχρι τον Οκτώβριο- καταγράφηκαν 55 δότες οργάνων, με την λίστα των ασθενών που περιμένουν τα βρεθεί συμβατό μόσχευμα αυτή τη στιγμή να μακραίνει. Περί τους 1.220 νεφροπαθείς αναμένουν να βρεθεί μόσχευμα, άλλοι 158 ασθενείς βρίσκονται στην αναμονή για ηπατικό μόσχευμα και 36 ασθενείς αναμένουν για μόσχευμα καρδιάς.
 
Με την αφορμή του εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και αντιμετωπίζοντας στην πράξη τόσο την ελλιπή ενημέρωση όσο και την μικρή «προσφορά» που υπάρχει για δωρεές οργάνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης σχετική με το θέμα ημερίδα.
 

Την εκδήλωση άνοιξε ο  αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Αλέξανδρος Σπανός, ο οποίος, αφού χαιρέτησε τη συμμετοχή των συμπολιτών που απασχολούνται στον τομέα της Υγείας, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της Σχολής Νοσηλευτών του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, τόνισε πως σκοπός της εκδήλωσης δεν ήταν άλλος από την διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων. Όπως σημείωσε «οι πιθανότητες να αναζητήσουμε ένα μόσχευμα για εμάς ή για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, είναι πολλές σε σχέση με τις πιθανότητες που υπάρχουν να κληθούμε οι ίδιοι να γίνουμε δότες» για να υπογραμμίσει πως πρόκειται για μία αμφίδρομη σχέση, που επιβάλλει τη συμμετοχή όλων μας στην δωρεά οργάνων.  
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά τον χαιρετισμό του και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των θετικών εξελίξεων που αφορούν στην ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, αναφέρθηκε στον σκοπό της εκδήλωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα θέμα που πλέον δεν θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού για την ελληνική κοινωνία, καθώς όλοι έχουμε βρεθεί μάρτυρες περιστατικών που χρειάστηκε η μεταμόσχευση οργάνων, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας και τη θέση αλλά και τη συμμετοχή της εκκλησίας σε αυτή, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει πάντα, όπως τόνισε, «με πολύ περίσκεψη και σοβαρότητα» το κάθε σχετικό ζήτημα.

Γιώργος Φιλιππίδης «Η δωρεά οργάνων, πράξη αγάπης και ανθρωπιάς, που δείχνει μεγαλείο ψυχής» 

Ενισχύοντας τα λεγόμενα του Μητροπολίτη, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ.Γιώργος Φιλιππίδης μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους μία δικιά του μαρτυρία, για να τονίσει επίσης την ανάγκη της συμμετοχής όλων σε αυτή την πράξη « αγάπης και ανθρωπιάς» όπως την χαρακτήρισε, που δείχνει το μεγαλείο της ψυχής.
 
Ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε και στην σχετική παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με το θέμα, για να συγχαρεί έπειτα τον σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που όπως είπε «πέραν από τα συνδικαλιστικά τους ζητήματα, ασχολούνται και με επιστημονικά θέματα, που άπτονται και της συνεχούς κατάρτισης τόσο των ιδίων των εργαζομένων όσο και της τοπικής κοινωνίας». 

Ευστράτιος Πλωμαρίτης «Απαραίτητη η θεσμική θωράκιση και στήριξη από πλευρά της πολιτείας» 

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ.Ευστράτιος Πλωμαρίτης ο οποίος επίσης συνεχάρη του εργαζομένους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής καθώς όπως είπε «μέσα σε μία δύσκολη για όλους περίοδο, με τους ίδιους να αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, όπως μειώσεις στους μισθούς, ελλείψεις προσωπικού και εντατικοποίηση της δουλειάς τους, βρίσκουν την δύναμη να κάνουν τέτοιες εξωστρεφής προς την κοινωνία εκδηλώσεις αναδεικνύοντας τόσο σοβαρά θέματα».
 
Ο κ. Πλωμαρίτης κατά τον χαιρετισμό του στάθηκε και στη συμμετοχή των συγγενών που όπως τόνισε «σε στιγμές απόλυτης οδύνης που προκαλεί ο θάνατος ενός αγαπημένου τους ανθρώπου, μετουσιώνουν τον πόνο τους σε χαρά πόσων συνανθρώπων μας». «Αυτή η δύναμη αναζητείται και καλλιεργείται στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων και στις μονάδες τεχνητού νεφρού, μέσα από την προσπάθεια λίγων όμως ανθρώπων που μέσα στον όγκο της δουλειάς που καλούνται να ανταπεξέλθουν ανέλαβαν και τον συντονισμό της προσπάθειας αυτής» συνέχισε ο ίδιος για να επισημάνει και τις ευθύνες της πολιτείας, η οποία όπως είπε «πρέπει να κάνει ακόμα πολλά για να ενδυναμώσει και να συντονίσει τις προσπάθειες αυτές, μέσω μίας θεσμικής θωράκισης και στήριξης, με προσωπικό, με γιατρούς, νοσηλευτές, ανθρώπους γενικότερα που διαχειρίζονται αυτό το ζήτημα αλλά και με υποδομές και μέσα».
 
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ημερίδας τον λόγο έλαβε πρώτα ο διευθυντής του νεφρολογικού τμήματος του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Κώστας Μαυροματίδης, για να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις της κ. Δήμητρας Ζαχαρούδη, συντονίστριας μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος και της κ.Γ. Βασιλειάδου, διευθύντριας  του ΕΣΥ Α’ ΜΕΘ ΓΝ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Θεσσαλονίκης. 

Η δωρεά οργάνων πράξη εθελοντισμού 

Το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου  Ελλάδος ξεκίνησε να λειτουργεί στο Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης το 1992 και στελεχώθηκε από τρεις εξειδικευμένες Συντονίστριες Μεταμοσχεύσεων.  Το 2000 με την ίδρυση του Ε.Ο.Μ. συνεχίζει την λειτουργία του και από το 2004 και έπειτα, τελεί «χρέη Παραρτήματος» του Ε.Ο.Μ. στη Β. Ελλάδα με εξαιρετική δραστηριότητα. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά ως τη Μεταμόσχευση.
 

Μέχρι στιγμής η τοπική και περιφερειακή εμβέλεια και δραστηριότητα του Γραφείου Συντονισμού έχει σημειώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στους δείκτες δωρεάς της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος, αφού οι Συντονίστριες που το στελεχώνουν βρίσκονται καθημερινά σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τις Μ.Ε.Θ. της περιοχής, όσο και με τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς που συμβάλλουν στη προώθηση της δωρεάς οργάνων στο ευρύ κοινό.
 
Ένας από τους σκοπούς του Ε.Ο.Μ. είναι η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών να συνδεθεί με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και να καθιερωθεί ως πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού από όλους μας, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση, όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, μία θεραπευτική λύση όμως που δίχως τα κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα δεν είναι εφικτή.
 
Η ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο διευρύνεται συνεχώς, με την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων αλλά και όλου του κοινωνικού συνόλου να είναι αυτά που μπορούν να μειώσουν την ψαλίδα αυτή.
 

Όπως επισημαίνεται και από τον Ε.Ο.Μ.  «θεωρητικά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θετικοί στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα θα θέλαμε να βρεθεί ένα μόσχευμα για εμάς ή για αγαπημένο μας πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας.  Στην πράξη όμως αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία».

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:
– Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον. Αν περιμένουμε λοιπόν να μας «δωρηθεί» ένα μόσχευμα και με αυτόν τον τρόπο να σωθεί η ζωή μας, δεν είναι εξ ίσου δίκαιο να «δωρίσουμε» και εμείς;
– Η Δωρεά Οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Aπό έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.
– Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις («κατάσταση φυτού»). Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου η οικογένεια του δυνητικού δότη προσεγγίζεται από εξειδικευμένους γιατρούς της Μ.Ε.Θ. και ενημερώνεται για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων του εκλιπόντος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση ων συγγενών ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε δηλώσει Δωρητής Οργάνων (είχε κάρτα) εν ζωή. Αυτό γίνεται από σεβασμό στην οικογένεια του δυνητικού δότη, ενώ σχεδόν πάντα η οικογένεια συναινεί όταν ο εκλιπών τους το είχε δηλώσει ή είχε συζητήσει το θέμα με την οικογένεια όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή.
– Τα όργανά από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ όσο ζούσαν με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.