Απο την υψηλοτερη τιμη στην ΕΕ για βενζινη, φυσικο αεριο και ρευμα πληρωνουν οι Ελληνες

Σύμφωνα με την έκθεση ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Την τέταρτη υψηλότερη τιμή στην ΕΕ, στην αμόλυβδη βενζίνη κατέχει η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με την έκθεση ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ)

Το ΙΕΑ σημειώνει ότι στο πρώτο τρίμηνο ήταν στα 1,62 δολ. ανά λίτρο και πριν από τη χώρα μας είναι κατά σειρά οι Νορβηγία, Ολλανδία και Ιταλία. Το μερίδιο των φόρων στην τελική αξία αντιστοιχεί στο 65% και η χώρα μας έχει τη δεύτερη συνολική υψηλή φορολογία, μετά τη Νορβηγία 67%. Σύμφωνα με την έρευνα, στο ντίζελ κίνησης τα μισά χρήματα (51%) που δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές και επιχειρηματίες για τα οχήματά τους πάνε σε φόρους. Το ΙΕΑ υπολόγισε την τιμή σε 1,36 δολάρια. Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, τη δεύτερη υψηλότερη τιμή πληρώνουν οι Έλληνες προκειμένου να ζεσταθούν στις κατοικίες τους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΙΕΑ για το 2016 τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν 100 δολάρια τη MWh το φυσικό αέριο αν και το ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης (17%) είναι από τα χαμηλότερα στις 28 χώρες. Προηγείται της Ελλάδας η Σουηδία με τιμή πάνω από τα 120 δολάρια με τους φόρους να αντιστοιχούν στο 45% της τιμής. Η επισήμανση που έγινε από τους υπεύθυνους της ΙΕΑ είναι πως στο φυσικό αέριο η αγορά λιανικής φυσικού αερίου παραμένει κλειστή και απελευθερώνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Αντίθετα με τα νοικοκυριά, η βιομηχανία απολαμβάνει φθηνό αέριο. Η χώρα μας είναι στην 15η θέση με μέση τιμή το 2016 στα 28 δολάρια ανά Mwh. Βέβαια, η φορολογική επιβάρυνση (21%) ως προς την τελική τιμή είναι η τέταρτη υψηλότερη για τη εγχώρια βιομηχανία. Στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως σημείωσε και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ, «η Ελλάδα δεν είναι ούτε ακριβή, ούτε φθηνή». Πρόσθεσε δε το υψηλό μερίδιο που κατέχει ακόμη η ΔΕΗ στη λιανική. Η χώρα μας όμως έχει το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης από φόρους, χρεώσεις και τέλη στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Αυτό το 2016 ανερχόταν στο 32% και η τελική τιμή κατατασσόταν στη 12η θέση μεταξύ των 28 χωρών.

Όπως σημειώνει η έκθεση του Οργανισμού από το 2014 έως το 2016 οπότε και δραστηριοποιήθηκαν οι ιδιώτες προμηθευτές μετά την απελευθέρωση της λιανικής το 2013 οι τιμές μειώθηκαν για τα νοικοκυριά κατά 19% και 30% για τη βιομηχανία. Οι οικογένειες στη χώρα μας πληρώνουν 191 δολάρια ανά Mwh. Οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν την 14η υψηλότερη τιμή, αλλά οι έμμεσες χρεώσεις (φόροι, τέλη κλπ.) φέρνουν τη χώρα στο έκτο σκαλί της κατάταξης ως προς τη φορολογική επιβάρυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.