Το οραμα της διοικησης του Χ. Μετιου για την ΑΜΘ

Ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια - Φράγμα Ιάσμου, Μέγαρο Μουσικής και έργα στα οδικά δίκτυα στο σχέδιο για τη Ροδόπη - 18 θεματικές ενότητες, με 159 δράσεις στο σχέδιο

18 θεματικές ενότητες, που εξειδικεύονται σε 159 μεγαλύτερες και μικρότερες δράσεις, απαρτίζουν το όραμα της διοίκησής του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου για την Περιφέρεια ΑΜΘ στα επόμενα χρόνια. 

Το σχέδιο αυτό κατέθεσε ο κ. Μέτιος στους φορείς της Περιφέρειας τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, στην κατάμεστη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 
Ανάμεσα σε αυτά που σχεδιάζει η διοίκηση, ξεχωρίζουν για τη Ροδόπη ο σχεδιασμός για το Φράγμα του Ιάσμου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 220 εκ. ευρώ, η ολοκλήρωση μελετών για τα δίκτυα διανομής νερού του φράγματος Ιασίου, ο προγραμματισμός έργων οδικής ασφάλειας περίπου 14 εκ. ευρώ σε όλη τη περιοχή.
 
Επίσης μαζί με την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού και τη χρηματοδότηση της ανάδειξης του σπηλαίου του Πολύφημου στη Μαρώνεια, η Περιφέρεια προωθεί και δεύτερη ΟΧΕ, της Ζώνης Νέστου και Ορεινού Όγκου Ροδόπης, που θα επικεντρωθεί στο περιβάλλον.
 
Επίσης ο Περιφερειάρχης μίλησε για προώθηση της αξιοποίησης της γεωθερμίας σε όλη την Περιφέρεια, τη δημιουργία των δικτύων αερίου στις μεγάλες πόλεις, ενώ προετοίμασε το έδαφος για ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα που αφορούν το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. 

Ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια 

Όπως τόνισε στην εισαγωγή του ο κ. Μέτιος, το σχέδιο που παρουσιάζεται έχει στόχευση για μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους, που θέτει προτεραιότητες στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, επιδιώκει τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων και βασίζεται στην υπευθυνότητα.
 
Το σχέδιο αυτό βασίζεται στο έργο του αείμνηστου Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, το οποίο σημείωσε πως τιμούν, αναγνωρίζουν και συνεχίζουν, αλλά και έχει εμπλουτιστεί με νέες ιδέες και δράσεις και που παραμένει ανοικτό σε νέες προτάσεις που σίγουρα θα υπάρξουν και θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων.
 
Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 18 θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα πεδίο ευθύνης της Περιφέρειας και μπορεί να έχει επιμέρους τομείς. Όλες οι θεματικές ενότητες και οι επιμέρους τομείς τους, εξειδικεύονται σε 159 μεγαλύτερες και μικρότερες δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, οι οποίες και αποτελούν το Σχέδιο.
 
Το Σχέδιο, διαμορφώθηκε μετά από συσκέψεις, διαβουλεύσεις, επισκέψεις και συναντήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, και δεν περιλαμβάνει απλά προθέσεις, αλλά έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί.
 
«Φυσικά, προθέσεις για άλλα έργα και δράσεις υπάρχουν. Αυτά όμως θα ανακοινωθούν, όταν θα έχουμε κάνει τουλάχιστον το πρώτο βήμα για την πραγματοποίησή τους» σημείωσε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας πως σε ένα χρόνο θα  παρουσιάσει την εξέλιξη του Σχεδίου, ανακοινώνοντας νέα έργα και δράσεις που θα συμπεριλάβουν, ενημερώνοντας για την πρόοδο υλοποίησής του και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα υπάρχουν καθυστερήσεις σε έργα.
 
«Έτσι αντιλαμβάνομαι την έννοια της υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες. Γιατί οι πολίτες, που είναι και οι τελικοί κριτές, πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια» τόνισε ο κ. Μέτιος, σημειώνοντας πως το Σχέδιο θέτει στον ίδιο, τα μέλη της διοίκησής του και στα υπηρεσιακά στελέχη την πρόκληση της υλοποίησής του, καλώντας ταυτόχρονα τοπικούς φορείς αλλά και την κεντρική Διοίκηση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.
 
 

Διεκδικούμενα έργα 

Τα ώριμα έργα, που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και τα οποία η Περιφέρεια διεκδικεί από την κεντρική Διοίκηση περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και λειτουργία της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο
(προϋπολογισμού: 27 εκ. ευρώ από τα οποία 3,6 εκ. ευρώ συμμετοχή ΠΑΜΘ), την αναβάθμιση των υποδομών του εμπορικού και αστικού λιμένα Καβάλας (προϋπολογισμού:  40 εκ. ευρώ από τα οποία 3 εκ. ευρώ η συμμετοχή ΠΑΜΘ), την κατασκευή γέφυρας και νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου (προϋπολογισμού: 35 εκ. ευρώ), την κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας «Δράμα – Άγιος Αθανάσιος» (προϋπολογισμού: 40 εκ. ευρώ).
 
Επίσης προωθείται η κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Ξάνθης – ελληνοβουλγαρικών συνόρων «Δημάριο – σύνορα» (προϋπολογισμού: 45 εκ. ευρώ, συμμετοχή ΠΑΜΘ: 5 εκ. ευρώ), η κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με προτεραιότητα στο ανατολικό τμήμα που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό (προϋπολογισμού:  55 εκ. ευρώ) αλλά και η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου (προϋπολογισμού: 113 εκ. ευρώ).
 
Ειδική μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης στην πολύπαθη κατασκευή του φράγματος Ιάσμου Ροδόπης και των αναγκαίων δικτύων ύδρευσης (συνολικά προϋπολογισμού 220 εκ. ευρώ, 120 εκ. ευρώ για το φράγμα και 100 εκ. ευρώ για τα δίκτυα άρδευσης), ενώ η περιφέρεια έχει υποβάλλει πρόταση για 21 έργα άρδευσης σε όλη την Περιφέρεια συνολικού προϋπολογισμού 173,6 εκ. ευρώ, και πέτυχε την έγκριση του ειδικού προγράμματος Έβρου προϋπολογισμού:  26,6 εκ. ευρώ για πραγματοποίηση 38 έργων και μελετών για την ενίσχυση της οδοποιίας, της άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας του Έβρου. 

Έργα από το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 

Στο νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σημείωσε ο Περιφερειάρχης, πέτυχαν αυξήσεις 45,6 εκ. ευρώ για κατασκευή και συντήρηση υποδομών μεταξύ των οποίων η κατασκευή βελτιωμένων διαβάσεων στο δρόμο Πανεπιστημιούπολης – Κάλχα – Γρατινής – Φιλλύρας – Αρριανών στην Π.Ε. Ροδόπης που προχωράει προς την ολοκλήρωσή του.

Έργα οδικής ασφάλειας 

Συνολικά έχουν εγκριθεί 23 έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 50,4 εκ. ευρώ, για άμεση ένταξη στο ΠΕΠ, μεταξύ των οποίων έργα 14.305.000 ευρώ στη Ροδόπη. Αυτά είναι με σειρά προτεραιότητας η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του τμήματος «κόμβος Εγνατίας – κόμβος Ιάσμου» (προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ), η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του κόμβου Αιγείρου στον άξονα Κομοτηνής – Λάγους (προϋπολογισμού 710.000 ευρώ), η ανακατασκευή του τμήματος της Επαρχιακής Οδού από το Κοπτερό έως τον Ίασμο (προϋπολογισμού 6.650.000 ευρώ), η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού που διέρχεται από τον οικισμό Πόρπη (προϋπολογισμού 280.000ευρώ), η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Λίσσου και των προσβάσεων στην Επαρχιακή Οδό Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά (προϋπολογισμού 5.000.000ευρώ) η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του κόμβου Φαναρίου στην Ε.Ο. 02 της Π.Ε. Ροδόπης (προϋπολογισμού 115.000 ευρώ) και η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του συνόλου των κόμβων στον άξονα Κομοτηνής – Μαρώνειας(προϋπολογισμού 450.000 ευρώ).

Πρωτογενής τομέας 

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της Περιφέρειας, για αυτό έχουν εξασφαλιστεί 2,9 εκ. ευρώ για μελέτες αναδασμών, μεταξύ των οποίων οι αναδασμοί σε Θρυλόριο (10.500 στρέμματα), Γρατινή (10.000 στρέμματα) και Ανθοχώρι(6.700 στρέμματα).
 
Επιπλέον, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για ολοκλήρωση μελετών για τα δίκτυα διανομής νερού του φράγματος Ιασίου στην Π.Ε. Ροδόπης, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ και για μικρότερα αρδευτικά δίκτυα και παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ.
 
Παράλληλα η διοίκηση διαθέτει 1 εκ. ευρώ για κατασκευή γεωτρήσεων και δικτύων άρδευσης, ενώ στην Περιφέρεια εκτελείται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 115,5 εκ. ευρώ.
 
Η περιφέρεια στην κτηνοτροφία, πέρα από τη συνέχιση του εμβολιασμού των βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας, σχεδιάζει μελέτη για τη δημιουργία πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου, ενώ γενικότερα δημιουργούν Περιφερειακή Αγροδιατροφική Σύμπραξη για να βοηθήσουν επιχειρήσεις και παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. 

Επιχειρηματικότητα 

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, η περιφέρεια διαθέτει 14 εκ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως τα χημικά – πολυμερή υλικά, τα μάρμαρα, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, η αγροδιατροφή, η ενέργεια, ο τουρισμός, κ.ά., ενισχύει με 15 εκ. ευρώ το νέο αναπτυξιακό νόμο με σκοπό να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε τομείς όπως η μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ο τουρισμός, η βιομηχανία ηλεκτρικών μηχανημάτων, μετάλλων και δομικών υλικών, ενώ μεταξύ άλλων δρομολογούν χρηματοδότηση για την επιχειρηματική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Περιφέρειας.

 

Τουρισμός-Πολιτισμός 

Στόχος της περιφέρειας είναι η προβολή της ως ένα ενιαίο, αναγνωρίσιμο σύνολο με ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών, κάτι που προσπαθεί να επιτύχει με μετρήσεις και άνοιγμα σε νέες αγορές, συμμετοχή σε εκθέσεις, προβολή – καμπάνιες, Συνέδρια – ημερίδες – εκδηλώσεις ενισχύοντας μέσω συνεργασιών τη δικτύωση της αλλά και με τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (DMO) με ίδρυση Διεύθυνσης Τουρισμού.
 
Τέλος ο κ. Μέτιος αναφέθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, όπου γίνονται δράσεις για την ανάδειξη των μνημείων αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενώ περιλαμβάνονται και 500.000 ευρώ για ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου του Πολύφημου στη Μαρώνεια Ροδόπης.
 
Σημαντικό επίσης είναι η εκπόνηση ειδικών χωρικών σχεδίων για τον καθορισμό περιοχών όπου θα ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης και στις οποίες θα προβλέπονται όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη χωροθέτηση τουριστικών συγκροτημάτων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. 

ΟΧΕ Ζώνης Νέστου και Ορεινού Όγκου Ροδόπης 

Η Περιφέρεια σχεδιάζει μια νέα ΟΧΕ, μια νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στη ζώνη του ποταμού Νέστου και του ορεινού όγκου της Ροδόπης, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού.
 
Η ΟΧΕ Εγνατίας επικεντρώνεται στα πολιτιστικά μνημεία ενώ η νέα ΟΧΕ στο φυσικό περιβάλλον.
 
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη των τουριστικών δυνατοτήτων οικισμών ειδικού ενδιαφέροντος, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μέσα από τη δημιουργία διαδρομών και την ανάπτυξη βασικών υποδομών πρόσβασης και περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση. 

Ενέργεια 

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με το ποσό των 32 εκ. ευρώ τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των 6 μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ενώ προωθεί την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, μιας και είμαστε πρώτοι σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, με τρία (σε Σάπες, Κρωβύλη και Λίμνη Μητρικού) στη Ροδόπη.
 
Επιπλέον σχεδιάζεται η εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μεταξύ των Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου με ταυτόχρονη προστασία των οικοσυστημάτων. 

Ενεργειακή Αναβάθμιση 

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσιες υποδομές όπως νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια, κτίρια της Περιφέρειας, των Δήμων και άλλα, για την οποία διαθέτουν 23 εκ. ευρώ ενώ αναζητούν επιπλέον χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Κοινωνική Πολιτική 

Στην κοινωνική πολιτική η Περιφέρεια διαθέτει πόρους για τη διευκόλυνση εύρεσης εργασίας για άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, τη βελτίωση της πρόσβασης ευπαθών ομάδων σε κοινωνικές υπηρεσίες, τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε άτομα και ομάδες που πλήττονται από τη φτώχεια και την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων. 

Ψηφιακή σύγκλιση 

Στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης η Περιφέρεια δημιουργεί ηλεκτρονική υποδομή για τη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών με την Περιφέρεια και για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής πληροφόρησης, ενοποιεί τις επιμέρους ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων στον μοναδικό ιστοχώρο της Περιφέρειας www.pamth.gov.gr ενώ σχεδιάζει τη μεταφορά των παραγωγικών πληροφοριακών συστημάτων της Περιφέρειας στο G-cloud. 

Κλιματική Αλλαγή 

Η περιφέρεια εκπονεί το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, με το οποίο θα αναλυθεί η κλιματική ανθεκτικότητα της Περιφέρειας και θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε διάφορους τομείς όπως οι υποδομές, το δομημένο περιβάλλον και η οικονομία. 

Ευρωπαϊκά προγράμματα 

Η ΠΑΜΘ θα επαναλειτουργήσει, μέσω αναδόχου εταιρείας, το Γραφείο της Περιφέρειάς στις Βρυξέλλες με σκοπό την εκπροσώπηση και τη δικτύωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ενώ έχει αναθέσει τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, με σκοπό τη δημιουργία μιας μόνιμης υπηρεσιακής δομής. 

Υγεία 

Ο κ. Μέτιος σημείωσε πως η Περιφέρεια διαθέτει 7,2 εκ. ευρώ για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, που για πρώτη φορά φέτος είναι τριετές, καλύπτοντας την περίοδο 2017-2019, 60.000 ευρώ για να γίνουν έλεγχοι στο πόσιμο νερό, σε νερά κολύμβησης και ιαματικών πηγών, ενώ διοργανώνει «Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας» από τις 16 έως τις 21 Απριλίου 2018.
 
Ταυτόχρονα διαθέτει 27,5 εκ. ευρώ για τις υποδομές υγείας στο σύνολο των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας. 

Παιδεία 

Η περιφέρεια διαθέτει 47,7 εκ. ευρώ για ανάπτυξη και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, 3 εκ. ευρώ για την προμήθεια σύγχρονου εκπαιδευτικού εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνίας για το σύνολο των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, 2 εκ. ευρώ για την εκπαίδευση και διά βίου μάθηση ενηλίκων, 1,7 εκ. ευρώ για την εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές δεξιότητες, ενώ συνεχίζει την Ακαδημία –Δομή διά Βίου Μάθησης– της  Περιφέρειας σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ΑΜΘ. 

Έλεγχοι-αδειοδοτήσεις 

Η ΠΑΜΘ διενεργεί ελέγχους σε ικανοποιητικό βαθμό (δειγματοληψίες τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων, έλεγχοι λαϊκών αγορών), με τον κ. Μέτιο να σημειώνει πως στους ελέγχους όμως που γίνονται για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και εμπλέκονται, εκτός της Περιφέρειας, τα Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε, η Ελληνική Αστυνομία, το Σ.Δ.Ο.Ε και το Λιμενικό Σώμα, υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την αποτελεσματική διενέργειά τους. 

Εσωτερική λειτουργία           

Στην Περιφέρεια προχωρά η αξιολόγηση της οργανωτικής δομής της Περιφέρειας και με βάση τα αποτελέσματά της θα προχωρήσουν σε νέο οργανόγραμμα, δηλαδή σε αλλαγές του οργανογράμματος της Περιφέρειας ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της. 

Νομικά Πρόσωπα 

Τέλος ο κ. Μέτιος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την Εργοανάπτυξη, την Στήριξη, τον Δεσμό, το Χατζιδάκειο και το Μέγαρο Μουσικής βρίσκονται σε στάδιο οργάνωσης και οι αποφάσεις τους θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.