Χιλιοποδαρουσες…

Τους μήνες του φθινόπωρου, μετά τη δύση, γεμίζει η αυλή χιλιοποδαρούσες… Κάτι μαυριδερά σκουληκάκια με υμενώδη ποδαράκια και δυο κεραίες στο κεφάλι… Μαζεύονται στον τοίχο παρέα με γυμνοσάλιαγκες και φτιάχνουν το κάδρο της εποχής. Συνάξεις ερπόντων προστατευμένων από γλοιώδη αντιγόνα… Μόλις βουτήξει ο ήλιος αναδύονται από το πουθενά, έρπουν ή τυλίγονται στρογγυλά σαν καρίβολες μέχρι την Ανατολή.
 
Πού πάνε την ημέρα οι «άρχοντες του σκότους» δεν γνωρίζω… Αν ξωμείνουν στο φως, ψήνονται σαν μπισκοτάκια φούρνου και γίνονται μαυριδερή σκόνη στο σχήμα του σωματικού τους αποτυπώματος. Στους γυμνοσάλιαγκες ρίχνω αλάτι και βγαίνει κιτρινωπό ζουμί… Σαν «σίελος ει και εις σίελον απελεύσει»…Τις χιλιοποδαρούσες ακόμα δεν βρήκα τρόπο να τις εξοντώσω.
 
Προσπαθώ να εισβάλλω στη … θέσμιση της πολιτείας τους με παρατηρήσεις τα βράδια στην αυλή. Οι αποκρουστικοί αυτοί σκώληκες τρέφονται από σάπια φύλλα και παράγουν λίπασμα πρώτης ποιότητας!!! Γι' αυτό τους συγχωρώ …μερικώς ακόμα κι όταν από λαβυρίνθους της τοιχοποιίας τρυπώνουν στο σπίτι… Η παρουσία τους στο βασίλειο μου τελειώνει όταν τα φύλλα ρουφήξει η μαύρη γη, όταν τελειώσει ο καιρός τους, όπως του καθενός μας ξεχωριστά…
 
Για αντίστοιχα του τόπου ερπετά έχω επίσης πληθώρα ερεθισμάτων… Έρποντες συναντώ στη διαδρομή από το σπίτι στην αγορά κι αντίστροφα… Ανάμεσα σε «τραπεζάκια έξω» της πλατείας, ερωτούν για υγείαν και μακροημέρευσιν ημών και άλλων, ανιόντων και κατιόντων μας με ελαφριά επίκυψη και «σέβας» όπως προσκυνούν οι χανούμισσες τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή… Εντάξει, οι χιλιοποδαρούσες δεν καλοχαιρετούν κανέναν, αλλά αυτή είναι η διαφορά μεταξύ δίποδων και πολυπόδων ερπόντων. Οι ακραίες συγκρίσεις που επιχειρώ διαταράσσουν την ψυχική μου ισορροπία… Παθαίνω ντελίριο όταν παρίσταμαι σε περιστάσεις χαιρετισμών, επαφών με πρόζες… «Τι κάνεις κυρά Λένη» ρωτούν, «τι γίνεται ο υπέροχος πατέρας σας», κι εγώ απαντώ. «Όλοι καλά!!!» κι ας είναι φευγάτος από χρόνια ο καλός μου Παντελής! Ψέματα, βέβαια δε λέω, αφού πιστεύω ότι ο Παντελής είναι καλά εκεί που πήγε, καλύτερα από εμένα που με πιάνουν τα «σκάγια» από λόγια κι αντιγόνα «χαιρετισμών» του φθινόπωρου.
 
Γι' αυτό στις συναντήσεις αυτές μού γεννιέται μια δραματική επιθυμία να ρίξω αλάτι, να σύρω το τακουνάκι μου να κάνει «χρατς», να απλώσω στον ήλιο τις χαιρετούρες να ψηθούν για να μείνει μοναχά ένα αποτύπωμα σκόνης τριγύρω, που θα τη σκορπίσει ο βοριάς κι εγώ θα ψέλνω… «χους ει και εις χουν απελεύσει», ή και «αιωνία τους η λήθη…».
 
Η βία των ονειρώξεών μου είναι απελευθερωτική κι ας μη γίνεται πράξη! Είμαι μαθημένη, άλλωστε, στη βία εδώ χάμ' στο πρωτογενές βασίλειό της. Τις προάλλες άναψε μια φωτιά σ' ένα γειτονικό χωράφι… Πήγα να δω τι καιγότανε μαζί με τα αποκαλάμποκα επειδή βρώμισε ο τόπος… Μέσα στην πυρά ψήνονταν κάτι τεράστιοι αρουραίοι, που όλο το καλοκαίρι γλένταγαν καρπό κι είχαν γίνει τετράγωνοι απ' το φαί!!! Ο γείτονας είπε… «Ευχαριστιέμαι που καίω τα διαόλια… Δεν αφήκαν τίποτε, έφαγαν κι όλη την τροφή του σκύλου από το τσουβάλι…»
 
Οχι, δεν μ' αρέσει το «στην πυρά…στην πυρά»! Φοβάμαι ότι η φωτιά μαζί με τα λοβά θα κάψει και τα καλά. Έτσι την πάθαμε πριν λίγα φθινόπωρα με φωτιά που βάλαμε στα ξερόχορτα του καλοκαιριού. Μαζί τους άναψε και το σκαντζοχοιράκι που κρυβόταν στη σωρό. Το σβήσαμε αλλά το χάσαμε από τον κήπο, υπέθεσα ότι το κακόμοιρο, όπως όλοι οι αδίκως πεταγμένοι, οι φοβισμένοι, οι κρυμμένοι, πήρε των ομματιών του γι' άλλη αυλή… Έψαξε για ζωή αλλού…
 
Συμβαίνει σε δύσκολες εποχές… Καίγονται δίκαιοι και άδικοι κι όποιος γλυτώσει τραυματίας, πληγωμένος, τσακισμένος ψάχνει αλλού! Οι Δήμιοι μόνο αντέχουν, αυτοί που βάζουν εξ επί τούτου φωτιές, τάχα μου για να ξεβρομίσουν τόποι.
 
Αυτοί επιζούν, όπως οι μόρτηδες στις μεγάλες επιδημίες περασμένων αιώνων, μόρτηδες όνομα και πράγμα, δηλαδή «πεθαμενατζήδες»…
 
Αυτοί δεν κολλούσαν ποτέ αρρώστια γι' αυτό ανακατεύονταν με ταφές μολυσμένων… Από την ανοσία τους μάλλον βγήκε η ατάκα που υποδήλωνε μαγκιά: «Ισα ρε μόρτη!!!»
 
Σιγά τη μαγκιά!!! Ας απολύκω εγώ τις ονειρώξεις που λέγαμε κι εκεί να δεις!!!
 

*Η Ελένη Σκάβδη είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.