Παρουσιαστηκε στο Polis Αrt Café στην Αθηνα το βιβλιο της Ζωης Ρουσκα «Αναστολη εισπραξης πληρωμης- Η εφαρμογη στην πραξη»

Μια λίαν επίκαιρη έκδοση», των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης», για τον ανθρωποκεντρικό μηχανισμό της προσωρινής προστασίας

Παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα στο Polis Αrt Café  το βιβλίο της Ζωής Ρούσκα, «Αναστολή είσπραξης πληρωμής- Η εφαρμογή στην πράξη», που εξέδωσαν στην Κομοτηνή οι εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».
 
Για το βιβλίο μίλησαν οι:
– Βασίλης Κουγέας, Καθηγητής Εθνικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντιπρύτανης Παντείου
– Σοφία Σεχπερίδου, Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
– Παναγιώτης Περάκης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Δ.Σ., Υποψήφιος
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου και η
– Χρυσαφούλα Αυγερινού, Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου Κράτους.
 
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ποιητής, εξάδελφος της συγγραφέως, Γιώργος Ρούσκας, ενώ την εκδήλωση  συντόνισε η Νατάσσα Βαφειάδου,  δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας μας. 

Η συγγραφέας Ζωή Ρούσκα 

Η συγγραφέας του βιβλίου Ζωή Ρούσκα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Π.Α.Σ.Π.Ε., της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και με διδακτορικό δίπλωμα στο Φορολογικό Δίκαιο. Η επαγγελματική σταδιοδρομία της  έχει σχέση με την διαδρομή της σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα, όπως της υπεύθυνης του Τμήματος Εσόδων της ΙΣΤ’ ΔΟΥ Αθηνών, της  Προϊσταμένης επί πολλά έτη του Δικαστικού Τμήματος της KA ΔΟΥ Αθηνών ως εκτελούσας χρέη Αναπληρώτριας Διευθύντριας στην Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών,  ενώ παραμένει Οικονομική Επιθεωρήτρια μέχρι σήμερα, εργαζόμενη  ως στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της μέχρι πρότινος Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) και ως συντονίστρια Ομάδας Εργασίας για την καταγραφή των λειτουργιών και διαδικασιών της Φορολογικής Διοίκησης. 

Βασίλης Κουγέας,  ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου «Σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, ο φορολογούμενος έχει ανάγκη από μια αποτελεσματική δικαστική προστασία και ιδιαίτερα από την αμεσότητα που προσφέρει η προσωρινή τοιαύτη» 

Στον πρόλογό του στο βιβλίο ο Βασίλης Κουγέας,  ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, επισημαίνει γι’ αυτό και την αναγκαιότητά του σήμερα  μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα.
 
«Η συγγραφέας Ζωή Ρούσκα διαπραγματεύεται στην παρούσα έκδοση ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, αυτό της αναστολής εισπράξεως πληρωμής οφειλών, που εντάσσεται στο πεδίο της προσωρινής ένδικης προστασίας. Η  μέχρι τώρα επαγγελματική της σταδιοδρομία καταδεικνύει ότι η ενασχόλησή της, με αυτό το δυσχερές κατά την εφαρμογή του στην πράξη ζήτημα, δεν ήταν τυχαία.
 

Αυτές ακριβώς οι δυσχέρειες της εφαρμογής του θεσμού επιβάλλουν την ανάπτυξη δυναμικών και ευέλικτων χειρισμών προκειμένου να καθίσταται εφικτός ο σκοπός του νομοθέτη. Στην προσέγγιση αυτή επιχειρεί με επιτυχία η Ζωή Ρούσκα. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης όπως η σημερινή, ο φορολογούμενος έχει ανάγκη όσο ποτέ από μια αποτελεσματική δικαστική προστασία και ιδιαίτερα από την αμεσότητα που προσφέρει η προσωρινή δικαστική προστασία. Τα λαμβανόμενα στο πλαίσιό της σχετικά μέτρα, πριν από την έναρξη της κύριας διαγνωστικής δίκης, στοχεύουν στην αντιμετώπιση ή αποτροπή ορισμένου επικειμένου κινδύνου ή στην άμεση ικανοποίηση ανάγκης, αμέσως και πριν από την έκδοση αποφάσεως κατά τη διαγνωστική διαδικασία, που έχει ως σκοπό την εξασφάλιση της παροχής οριστικής προστασίας. 

«Η προσωρινή προστασία  αποτρέπει αυθαιρεσίες της Διοίκησης, θωρακίζει τα δικαιώματα των φορολογουμένων και ουσιαστικοποιεί την έννοια της δικαιοσύνης»

Όπως μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά η συγγραφεύς, ο μηχανισμός της προσωρινής προστασίας είναι ανθρωποκεντρικός: αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή προστασία του ατόμου σε μια κοινωνία, η οποία διέπεται από κανόνες Δικαίου και προϋποθέτει ποιοτική και πλήρη απόδοση της δικαιοσύνης. Η έννοια ποιοτική αναφέρεται στη θωράκιση των δικαιωμάτων του πολίτη, η οποία επιτυγχάνεται με την ομαλή και άμεση απονομή της δικαιοσύνης, ενώ πλήρης, γιατί λειτουργεί άμεσα και συμπληρωματικά προς την απονομή της οριστικής δικαστικής προστασίας. Η προσωρινή προστασία επιδιώκει να αποτρέψει βλάβες σε βάρος εννόμων συμφερόντων των θιγομένων, να αποτρέψει αυθαιρεσίες της Διοίκησης και να θωρακίσει τα δικαιώματα των φορολογουμένων, ουσιαστικοποιώντας την έννοια της δικαιοσύνης.

Η συγγραφεύς εξετάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο του θεσμού, χωρίς να αγνοεί την ιστορική του εξέλιξη και αναλύει σε βάθος ζητήματα όπως η προσωρινή προστασία στην πολιτική και στη διοικητική δίκη, το έννομο συμφέρον στη διαδικασία προσωρινής προστασίας και στην ακυρωτική δίκη. Εξετάζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της αναστολής εισπράξεως και εκθέτει ιδιαίτερα αξιόλογες προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμού. Είμαι βέβαιος ότι το έργο της Ζωής Ρούσκα, ανταποκρινόμενο πλήρως στις προϋποθέσεις μιας επιστημονικής προσέγγισης του θεσμού αλλά και των προβλημάτων που ανακύπτουν από την εφαρμογή του στην πράξη, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στον εκσυγχρονισμό της προσωρινής δικαστικής προστασίας.»Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.