Θεοφιλος-Παρθενης: οι πρωτοι δασκαλοι της χρυσης γενιας του ’30

Δυναμικά ξεκίνησε η σειρά παρουσιάσεων για τους Έλληνες ζωγράφους της γενιάς του ’30

Με σημαντική συμμετοχή, που δείχνει πως το κοινό της Κομοτηνής είναι έτοιμο να υποδεχθεί αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για τους Έλληνες ζωγράφους της γενιάς του ’30 στο καφέ Σβούρα το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου.
 
Στην πρώτη αυτή εκδήλωση, όπως και στην επόμενη, παρουσιάζεται το έργο των δασκάλων της γενιάς του ’30, ώστε  το κοινό να γνωρίσει τη βάση επάνω στην οποία μεγαλούργησε ίσως η πιο δυναμική καλλιτεχνικά γενιά της χώρας, ενώ στις εκδηλώσεις από τον νέο χρόνο θα ξεκινήσουν να εντρυφούν στους ίδιους τους ζωγράφους της γενιάς του ’30.
 
 

Επιζητά αυτές τις εκδηλώσεις το κοινό της Κομοτηνής 

Την παρουσίαση πραγματοποίησε η κ. Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος, που τόνισε πως όλη η σειρά εκδηλώσεων οφείλεται στην πρωτοβουλία της Εύης και του Κώστα από τη “Σβούρα”, η οποία ξεκίνησε ως φιλική συζήτηση πριν το καλοκαίρι του 2017 και σιγά σιγά κατέληξε στη μορφή, στο θέμα και την όλη οργάνωσή της.
 
Η ίδια άλλωστε υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι στην πόλη μας το κοινό που επιζητά τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι αριθμητικά σημαντικότερο εκείνου των γειτονικών μας πόλεων, κάτι που έχει αποδειχτεί με την συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεων, όπως οι εκδηλώσεις για την Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή Θράκη που πραγματοποίησαν από κοινού ΔΗΠΕΘΕ, ΔΠΘ και Εφορεία Αρχαιοτήτων.
 
Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας την ακολουθούν και παρακολουθούν σε κοντινές πόλεις, όπου σε συνεργασία με φορείς γινόταν σειρές παρουσιάσεων με θέματα για την τέχνη, για αυτό και θεώρησε πως είχε ηθική υποχρέωση να φέρει τις παρουσιάσεις αυτές στην Κομοτηνή.
 
Το πρόγραμμά έχει στόχο να γνωρίσει στους συμμετέχοντες τη γενιά του ’30 στις υλικές τέχνες, μιας γενιάς που χαρακτηρίστηκε γενικά ως η «χρυσή γενιά» των Ελλήνων δημιουργών (σε υλικές και άυλες τέχνες).
 
 

Εισαγωγή με τους δασκάλους 

Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις όμως αποτελούν ένα είδος εισαγωγής, με αυτή της Τετάρτης να αφορά τους πρώτους δασκάλους Θεόφιλο – Παρθένη, γιατί η κ. Χριστοδούλου θεωρεί πως κάθε ρεύμα ή κίνημα τέχνης, έχει τη βάση του σε κάτι που προϋπάρχει και με τη σειρά του δίνει το έναυσμά για ό,τι έπεται.
 
«Συνεπώς, αρχίζουμε με τους «δασκάλους» της γενιάς του ’30 στις δύο πρώτες παρουσιάσεις για το κλείσιμο του 2017. Φυσικά όχι όλους, αλλά εκείνους των οποίων το έργο ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις των νεότερων ζωγράφων και στα γνωρίσματα της νέας κίνησης».
 
Για αυτό και πρώτος παρουσιάστηκε ο Θεόφιλος, ένας λαϊκός ζωγράφος τον οποίο δεν πρόλαβε η γενιά του ’30 παρά μόνο μέσα από τα έργα του, που ήταν όμως αρκετό για να τους δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές των νέων αναζητήσεών τους.
 
Από την πλευρά του ο Παρθένης με την ικανότητά του να συνταιριάζει τάσεις, κινήματα, εποχές και πολιτισμούς στην τέχνη του, έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του για την πορεία των νεότερων.
 
Η επόμενη ομιλία θα αφορά τους Γουναρόπουλο, Παπαλουκά και Κόντογλου που επίσης αποτέλεσαν το βάθρο για να «ξεμπλοκάρει» η Ελληνική τέχνη από άλλα πρότυπα και να βρει τη δική της ταυτότητα, που ολοκληρώνεται με τις αναζητήσεις της γενιάς του ’30.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.