«Οπλο της τουρκικης κυβερνησης το Τουρκικο Κυβερνειο Κομοτηνης»

Κοινή δήλωση των τεσσάρων μητροπολιτών της Θράκης με αφορμή το περιφερειακό συνέδριο

Κοινή δήλωση δημοσίευσαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης –ο Διδυμοτείχου, Δαμασκηνός, ο Ξάνθης, Παντελεήμων, ο Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος και ο Μαρώνειας και Κομοτηνής, Παντελεήμων-  εν όψει του περιφερειακού συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Στη δήλωσή τους οι τέσσερις μητροπολίτες κάνουν λόγο αρχικά για δημογραφικό πρόβλημα στην περιοχή εξαιτίας της φτωχοποίησης που αντιμετωπίζει η περιφέρεια μάς,  της εσωτερικής μετανάστευσης και της μαζικής εξαγωγής επιστημονικού δυναμικού για να υπογραμμίσουν πως «συγχρόνως με τους αριθμούς πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι». Εξ ου και επαναφέρουν στη δημοσιότητα την πρόταση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, η οποία όπως σημειώνουν είναι η πλέον αρμόδια να αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν εθνική συνεννόηση και πολιτική συναίνεση στην οποία θα συμμετέχουν πανελλήνιοι, περιφερειακοί και τοπικοί θεσμοί.
 
 
Στη συνέχεια της δήλωσης τους οι τέσσερις Μητροπολίτες εκφράζουν τις ενστάσεις τους γύρω από τη δραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής το οποίο όπως επισημαίνουν «εδώ και δεκαετίες υπερβαίνει τις διπλωματικές αρμοδιότητές του και έχει μετατραπεί σε όπλο άσκησης εθνικιστικής παρέμβασης της Τουρκίας» μη παραλείποντας παράλληλα να αναφερθούν στις δηλώσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην περιοχή μας του αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας  «το λιγότερο, “προκλητικό”, να συγκρίνεται η Ελληνική Δημοκρατία και η λειτουργία της ως ανοιχτής κοινωνίας, με το απολυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας».
 

Αναλυτικά, η κοινή δήλωσή τους είναι η εξής:

 
«H παρουσία του Πρωθυπουργού της Πατρίδος μας στην Κομοτηνή για τη λήξη των εργασιών του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου περί της “παραγωγικής ανασυγκρότησης” μας δίνει την ευκαιρία να εκθέσουμε δημόσια κάποιους στοχασμούς και προβληματισμούς για την Ελληνική Θράκη μας. Οπωσδήποτε είναι “λυτρωτικό” να διαβουλευόμαστε δημόσια οι Μητροπολίτες της περιοχής, με τη γλώσσα της “αλήθειας που ελευθερώνει”, προκειμένου ο λαός μας να μην αισθάνεται “μοιραίος κι άβουλος” θεατής αποφάσεων, που υποπτεύεται ότι λαμβάνονται για την περιοχή μας “ερήμην του”.
Για όλους, ανεξαιρέτως, τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει: “το εθνικό να υπερισχύει των κομματικών και προσωπικών θεωρήσεων, σκοπιμοτήτων και συμφερόντων”. Δέσμευση, που όμως δεν υλοποιήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο από τις Κυβερνήσεις μας όσο και από τα Κόμματα. Η ψηφοθηρική θεώρηση και πρακτική τους, αλλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους στη διάπραξη λαθών, οδήγησαν τη Θράκη σε κατάσταση ιδιόμορφη, προβληματική και  ανησυχητική. Είναι καιρός, λοιπόν, πολίτες και πολιτικοί να στοχαστούμε νηφάλια και τεκμηριωμένα, αντί να “άδομεν, των οικιών ημών εμπιπραμένων”, κατά την άποψή μας.
 
Το Αναπτυξιακό Συνέδριο πραγματοποιείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες και σε ζοφερή πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με εκείνη της Ηπείρου, είναι η Περιφέρεια με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδος. Παράλληλα με τη φτωχοποίηση, μας προέκυψαν η νέα εσωτερική μετανάστευση, καθώς και το καινούριο φαινόμενο της μαζικής εξαγωγής επιστημονικού δυναμικού. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή συρρίκνωση και γήρανση της πλειονότητος, οδηγούν σε έντονο προβληματισμό για τη δημογραφία της περιοχής. Συγχρόνως με τους αριθμούς πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι. Είναι όρος για τη Θράκη, η εφαρμογή μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής, δημογραφικής πολιτικής που να θωρακίζει την κοινωνική συνοχή, χωρίς αποκλεισμούς και μακριά από εθνικιστικές προκαταλήψεις. Αυτές τις παραμέτρους και άλλα κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν εθνική συνεννόηση και πολιτική συναίνεση, μόνο μια θεσμοθετημένη από τη Βουλή “Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη” μπορεί να αντιμετωπίσει, στην οποία θα συμμετέχουν πανελλήνιοι, περιφερειακοί και τοπικοί θεσμοί. Εξάλλου, την είχε προαναγγείλει το Μάιο του 2016 ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς.
 
Ήρθε, όμως, η ώρα να επισημάνουμε μια πρακτική με πολυδιάστατο χαρακτήρα, που αφορά στο παρόν και στο μέλλον της Ελληνικής Θράκης. Αναφερόμαστε στη δραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ,το οποίο εδώ και δεκαετίες υπερβαίνει τις διπλωματικές αρμοδιότητές του και έχει μετατραπεί σε όπλο άσκησης εθνικιστικής παρέμβασης της Τουρκίας. Αμφισβητώντας την κατοχυρωμένη από την Ελληνική Πολιτεία ανεξιθρησκία, την ελευθερία διακίνησης ιδεών, τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Τουρκικό Προξενείο επιχειρεί με επιθετικές, προκλητικές και ανήθικες πρακτικές να επιτύχει την εργαλειοποίηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων, με στόχο την ομογενοποίησή τους και την μετατροπή τους σε “τουρκική εθνική μειονότητα”. Καταπατώντας τα δικαιώματα Πομάκων και Αθιγγάνων – Ρομά,  και απειλώντας τους μουσουλμάνους που δηλώνουν Έλληνες πολίτες, το Τουρκικό Προξενείο με την ανεξέλεγκτη δράση του, επιχειρεί να κατακερματίσει την κοινωνία, να υπονομεύσει το Ελληνικό Κράτος Δικαίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και την τάξη. Άραγε, έτσι λειτουργεί το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη; Φυσικά όχι! Μήπως, λοιπόν, πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να επανεξετάσει ψύχραιμα τις διπλωματικές αντιστοιχίες Ελλάδος – Τουρκίας σε νέα βάση;
 
Επί πλέον, είναι αδιανόητο, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβερνήσεως και πρώην ηγέτης του αλυτρωτικού “Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης” κ. Hakan Çavuşoğlu, να δηλώνει στην Κομοτηνή ότι “…η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης! Εμείς ως Μητέρα Πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους”, και να μην υπάρχει ομοβροντία αντιδράσεων από όλους τους θεσμικούς φορείς της Χώρας μας! Θα χαρακτηρίζαμε, το λιγότερο, “προκλητικό”, να συγκρίνεται η Ελληνική Δημοκρατία και η λειτουργία της ως ανοιχτής κοινωνίας, με το απολυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας! Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Çavuşoğlu ήρθε ως προπομπός της επικειμένης επισκέψεως του Τούρκου Προέδρου κ. Recep Tayyip Erdoğan στην Πατρίδα μας. Ο θρακικός λαός μας, θεωρεί καλοδεχούμενους όλους τους επισκέπτες μας που έρχονται για να διδαχτούν από την ειρηνική και δημοκρατική μας συνύπαρξη, προκειμένου να την αντιγράψουν στις Πατρίδες τους, εάν, βεβαίως, οι επισκέπτες μας αυτοί τιμούν την αρετή της φιλοξενίας που τους παρέχεται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.