«Να ξαναγινει η Θρακη το κεντρο των Βαλκανιων»

Συνεργασία ΔΠΘ και υπουργείου Υποδομών για την αμοιβαία πρόοδο της Θράκης

Στην πρυτανεία του ΔΠΘ βρέθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, όπου συζήτησε με τον Πρυτανεύοντα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σταύρο Τουλουπίδη, και μέλη της διοίκησης του πανεπιστημίου θέματα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, μελετών και ερευνητικών σχεδίων στους τομείς των μεταφορών, των επικοινωνιών και των έργων υποδομής.

Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει λογοδοσία για την γέφυρα του ποταμού Κομψάτου, τη συνεργασία που έχει με τις βουλγαρικές αρχές για να γίνει πλήρως λειτουργική η δίοδος της Νυμφαίας αλλά και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα θα εγκατασταθούν κατά μήκος της Εγνατίας τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια. 

Καλωσόρισμα από Τουλουπίδη 

Υποδεχόμενος τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, ο κ. Τουλουπίδης σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όντας φοιτητής στο πανεπιστήμιο, επιστρέφει σε αυτό.

«Είναι τιμή για ένα εκπαιδευτικό οργανισμό να δημιουργεί άξιους επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποιούν στη συνέχεια λαμπρή επαγγελματική και συνδικαλιστική σταδιοδρομία» σημείωσε, τονίζοντας πως ο κ. Σπίρτζης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ενότητας.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως η συνεργασία μεταξύ υπουργείου και ΔΠΘ θα αποφέρει καρπούς προς όφελος της χώρας και της τοπικής οικονομίας και στη συνάντησή τους έβαλαν επί τάπητος μια σειρά από ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει μια αποδοτική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του Πανεπιστημίου προς όφελος της ανάπτυξης του δευτέρου. 

Πηγή γνώσης και έρευνα το ΔΠΘ 

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε τον κ. Τουλουπίδη για την υποδοχή του, σημειώνοντας πως αποτελεί μέρος μιας μεγάλης οικογένειας του ΔΠΘ, που απορρέει από το κλίμα που υπάρχει σε αυτό.

Θεωρεί δε πως το ΔΠΘ μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στο σχεδιασμό ευρύτερων εθνικών θεμάτων που αφορούν το Υπουργείο Υποδομών. «Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο να σταματήσουν οι ακριτικές περιοχές της χώρας να είναι οι εσχατιές της, αλλά να είναι η αρχή της ενδοχώρας των Βαλκανίων», σημείωσε, «ως κόμβος ενεργειακός, συνδυασμένων μεταφορών, με μια δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση».

Την ίδια ώρα ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε πως η περιοχή έχει πλεονεκτήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ιδιαίτερα την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίησή της, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό και το πανεπιστήμιό μας, ώστε νέες τεχνολογίες να δημιουργηθούν εδώ και να εξαχθούν κιόλας.

Οι μεγάλες συμφωνίες στην περιοχή, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση των τριών λιμανιών της Β. Ελλάδας με τρία της Βουλγαρίας, για τα οποία ήδη υπάρχει προγραμματική σύμβαση, οι δράσεις στο ΠΔΕ για τη γεωθερμία, ώστε να γίνει η περιοχή «μια νέα Κρήτη», η αντισεισμική θωράκιση της χώρας σε κτίρια και δίκτυα, δίνουν τη δυνατότητα στο πανεπιστήμιο να κάνει πολλά, και όλα αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με το ΔΠΘ και τα περιφερειακά πανεπιστήμια

«Να σταματήσει η Θράκη να είναι η αρχή ή το τέλος της χώρας αλλά να ξαναγίνει αυτό που ήταν ιστορικά, το κέντρο των Βαλκανίων» επανέλαβε κλείνοντας ο υπουργός. 

Λογοδοσία ζητά πριν βοηθήσει για τη γέφυρα Κομψάτου το Υπουργείο Υποδομών 

Ερωτηθείς για το θέμα της γέφυρας του Κομψάτου, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε πως το Υπουργείο είναι πρόθυμο να βοηθήσει στην ανακατασκευή της. Σημείωσε όμως ότι το έργο θα υλοποιηθεί ακόμη και αν η Περιφέρεια δεν έχει πόρους, μόνο όμως με τον όρο ότι προηγουμένως η Περιφέρεια θα ενημερώσει για όλους τους υπεύθυνους μηχανικούς που επέβλεψαν, μελέτησαν και κατασκεύασαν τη γέφυρα.

Και αυτό γιατί θεωρεί πως «δεν είναι δυνατόν μια μειοψηφία συναδέρφων να ρίχνει γκρίζες σκιές και μαύρες ζώνες στον τεχνικό κόσμο της χώρας που υλοποιούν έργα». «Οι μηχανικοί κάνουμε τις σπουδές μας σε πολύ υψηλό επίπεδο, και με θυσίες του Ελληνικού λαού, για να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των έργων που κάνουμε, και αν δεν αποδοθούν οι ευθύνες αυτές δεν τιμάμε ούτε το χώρο μας ούτε το ίδρυμα όπου σπουδάσαμε» ανέφερε, «αλλά και το λειτούργημα της επιστήμης που υπηρετούμε». Για αυτό και περιμένουν την ενημέρωση από τον περιφερειάρχη αν θέλουν να αναλάβουν την κατασκευή της γέφυρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.