Η Κρητη συναντησε τη Θρακη

Μέσα από την εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης»

Τις ομοιότητες και τις αντιστοιχίες της Κρήτης και της Θράκης μέσα από τη μουσική και την παράδοσή τους ανέδειξε ο Σύλλογος Κρητών Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» το βράδυ της Κυριακής 12 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση «Όταν η Κρήτη συναντά τη Θράκη».
 
Με την αρωγή του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι ομοιότητες και αντιστοιχίες σε τέσσερις ενότητες:
Αγάπη – Έρωτας, Γάμος, Ξενιτιά και Ριζίτικος-Ακριτικός Κύκλος.
 

Η ιδέα μιας εκδήλωσης που αφορά την καλή σχέση μεταξύ των Θρακών και των Κρητών, που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και διατηρείται μέχρι σήμερα, υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Γιάννης Γιαννακάκης ώστε να μεταφέρουν την υποχρέωση να συνεχίσουν να αγαπιούνται μεταξύ τους όπως οι παλιότεροι.
 

Για αυτό σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θρακών, κατάφεραν να φτάσουν στην υλοποίησή της, πιστεύοντας πως οι Κρήτες και οι Θράκες δεν έχουν μόνο ιστορικά σημεία που τους συνδέουν.
 
Θύμισε δε πως η ιστορική σημαία της Κομοτηνής, που είχε δημιουργηθεί το 1913, στην πρώτη έλευση του ελληνικού στρατού σε αυτή, φυλάχθηκε για 7 χρόνια στην Κρήτη, για να τη φέρουν στην Θράκη μετά την προσάρτησή της στον εθνικό κορμό.
 

Στην εκδήλωση έγινε μια ιστορική και πολιτιστική αντιστοίχιση, καθώς και μια προσέγγιση εθίμων, μέσα τόσο από ομιλίες όσο και από μουσική προσέγγιση, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών τα παιδιά των δύο συλλόγων έδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητες. 

Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί: 

Αρετή Καμηλάκη – Βιολί – Τραγούδι
Βαλάντης Ουζουνίδης – Λαούτο-Κιθάρα -Τραγούδι
Λευτέρης Στεριανόπουλος  – Λαούτο – Τραγούδι
Θεοδόσης Αμπατζιάνης – Ούτι – Τραγούδι
Βαγγέλης Παπαναστασίου – Κλαρίνο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.