80 γυναικες εξεταστηκαν στις Σαπες απο την Κινητη μοναδα του Θεαγενειου

Έμφαση στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Ενημερωτική ομιλία με θέμα  «Η σημασία του προληπτικού ελέγχου στον Καρκίνο του Μαστού» διοργάνωσε το Τμήμα Κομοτηνής των Νηρηίδων – Θυγατέρες της Πηνελόπης σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Προληπτικού Ελέγχου του Καρκίνου του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 
Ήδη το πρωί του Σαββάτου είχε γίνει μια δράση με την κινητή μονάδα του Θεαγενείου Νοσοκομείου στις Σάπες, με στόχο να προσεγγίσουν πληθυσμό που ίσως δεν γνωρίζει ή δεν πραγματοποιούν για τους δικούς τους λόγους τακτική μαστογραφία.
 
Η μονάδα αυτή μετά από ένα διάστημα αδράνειας λόγω συντήρησης ξεκίνησε τη λειτουργία της, και από εδώ και πέρα θα επισκέπτεται απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

80 γυναίκες εξετάστηκαν 

Την ικανοποίηση της που μετά το 2013 και το 2014 ήρθε φέτος η μονάδα ξανά στις Σάπες εξέφρασε η κ. Έλπη Μπλεκάτση, πρόεδρος του Τμήματος Κομοτηνής των Νηρηίδων – Θυγατέρες της Πηνελόπης, που σημείωσε πως εξετάστηκαν περίπου 80 άτομα, εκ των οποίων 30 γυναίκες έκαναν ΠΑΠ τεστ και 35 γυναίκες έκαναν μαστογραφία.
 

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για μας τις γυναίκες, και εμείς σαν θυγατέρες της Πηνελόπης ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλο το προσωπικό της κινητής μονάδας για τη ζέση τους και την προσφορά» σημείωσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό. 

Απαραίτητη η εξέταση 

Βέβαια το τελευταίο διάστημα έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά ο γυναικείος πληθυσμός στο θέμα της πρόληψης, κάτι στο οποίο έχει βοηθήσει και η ενημέρωση, αλλά και η εγκατάσταση μαστογράφων σε περιφερειακά νοσοκομεία.
 
Παρόλα αυτά, σημείωσε η κ. Ροδονίκη Ιωσηφίδου, Διευθύντρια Χειρουργικού Ογκολογικού Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», σε περιοχές όπως οι Σάπες πρέπει να κινητοποιηθούν λίγο περισσότερο, για να επισκεφτούν ένα γιατρό.
 

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως στην μαστογραφία του Σαββάτου προσήλθαν γυναίκες που είχαν φτάσει τα 60 χωρίς να έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία, τη στιγμή που οι γυναίκες πρέπει να ξεκινούν την μαστογραφία σε ηλικία 40 ετών, εκτός και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οπότε και ξεκινούν νωρίτερα.
 
Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ιαθεί αν αντιμετωπιστεί πρώιμα, αν δεν γίνεται η μαστογραφία τακτικά, τότε είναι πιθανόν η γυναίκα να έχει να αντιμετωπίσει εάν πιο προχωρημένο καρκίνο, ανέφερε η κ. Ιωσηφίδου, και έτσι και πιο δύσκολη  θεραπεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.