Στηριξη σε κτηνοτροφια και νεους αγροτες στην ΑΜΘ

Μέσα από δραστηριότητες που θα ενισχύουν την τοπική ταυτότητα και θα σέβονται το περιβάλλον και την πολιτισμική ιστορία του τόπου

Την βεβαιότητα ότι η ελληνική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Ο κ. Αποστόλου μίλησε για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, τον νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες, αλλά και την αλλαγή για να περιληφθούν οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στο πρόγραμμα. 

Τρία βασικά ζητήματα για τους αγρότες 

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε σε 3 βασικά ζητήματα.
 
Το φορολογικό, όπου θεσμοθέτησαν για την αγροτική δραστηριότητα να είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα απασχόληση στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο, σημειώνοντας πως ο συνολικός φόρος που κλήθηκε να πληρώσει ο αγροτικός χώρος το πρώτο χρόνο εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, ήταν μικρότερος της προηγούμενης χρονιάς και μάλιστα χωρίς τον υπολογισμό των επιστροφών.
 
Το ασφαλιστικό, όπου θεσπίστηκε η εθνική σύνταξη για τον αγροτικό κόσμο, με την ένταξη στον ενιαίο φορέα, διασφαλίζοντάς την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ και τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες να λειτουργήσουν ανταποδοτικά για να πάρει την επιπλέον σύνταξη.
 
Σημαντική αναφορά επίσης έκανε στη διαχείριση των Κοινοτικών πόρων, όπου εξασφάλισαν την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008), με αποτέλεσμα να έχουν πληρωθεί από την αρχή της χρονιάς περί το 1,5 δις και μέχρι τέλους θα φτάσουν τα 2,8 δις.
 
Όσο για την βασική ενίσχυση, σημείωσε πως το συνολικό ποσό δεν μειώνεται, απλά ένα μικρό ποσοστό μετακινείται σε συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις, ενώ 2.200 νέοι αγρότες που είχαν πρόβλημα με δικαιώματα από το 2014 μπαίνουν από το 2017 σε κανονική διαδικασία.
 
Έτσι, ενώ είχαν προηγουμένως συνολικά 63 εκατομμύρια ευρώ συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή, τις αύξησαν στα 124 εκατομμύρια ευρώ, ανατρέποντας τη σχέση φυτικής προς ζωική παραγωγή, προς όφελος της ζωικής.
 
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως σε μόλις 20 μήνες από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περισσότερα από 3,2 δις ευρώ δημόσια δαπάνη έχουν δεσμευθεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή περισσότερο από το μισό.
 
Αποτελεί δε στρατηγική τους επιλογή στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος η συνεργασία τους με τις Περιφέρειες της χώρας, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37,4 % των πόρων του ΠΑΑ. 

Τα σχέδια του υπουργείου για την ΑΜΘ 

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Περιφέρεια ΑΜΘ είναι να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει μέσα από δραστηριότητες που θα ενισχύουν την τοπική ταυτότητα και θα σέβονται το περιβάλλον και την πολιτισμική ιστορία του τόπου.
 
Σήμερα το καλλιεργητικό προφίλ της Περιφέρειας αφορά κατά κύριο λόγο τα ελαιόδεντρα, το αμπέλι, τα ακρόδρυα, τα μηλοειδή, τα κηπευτικά, με σημαντικές είναι επίσης οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος και βρώμη) και σε κτηνοτροφικά φυτά.
 
Έντονη είναι η καλλιέργεια σε βιομηχανικά φυτά (βαμβάκι, καπνός, ζαχαρότευτλα), ενώ υπάρχουν και εκτάσεις καλλιέργειας αρωματικών, ανθοκομικών και λοιπών φυτών, ενώ προχωρά η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και ιδιαίτερα ηλίανθου καθώς και η καλλιέργεια σπαραγγιών.
 
Σημαντικό κεφάλαιο για την Περιφέρεια αποτελεί η κτηνοτροφία, ενώ αξιόλογη δραστηριότητα παρουσιάζει ο κλάδος της αλιείας και των λιμνοθαλασσών, με την Βιστωνίδα να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια ιχθυοτροφεία στη χώρα. Και βέβαια σε ανοδική πορεία βρίσκεται η μελισσοκομία.
 
Μέσω του ΠΑΑ έχουν εκχωρηθεί στην ΠΑΜΘ 74,9 εκατ. ευρώ, που μαζί με τα 34,15 εκ. ευρώ  του Leader και τα 4,55 εκ. ευρώ των τοπικών προγραμμάτων μονοταμειακής προσέγγισης ΕΤΘΑ, φτάνουν στα 113,6 εκατ. ευρώ.
 
Συνολικά στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020,στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα ενταχθούν και θα υλοποιηθούν έργα προϋπολογισμού 334 εκατ. ευρώ,  εκ των οποίων έχουν ήδη πληρωθεί περί τα 89,7 εκατ. ευρώ. 

Υπομονή για τους νέους αγρότες 

Για την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών έχει κατανεμηθεί για την Περιφέρεια το ποσό των 23,4 εκατ. ευρώ, και όπως είναι γνωστό υποβλήθηκαν 1555 αιτήσεις στήριξης όπου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν 1221 δικαιούχοι, στους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το 70% της ενίσχυσης, 65 απορρίφτηκαν και 269 κρίθηκαν επιλαχόντες.
 
Για τους επιλαχόντες ο κ. Αποστόλου τόνισε πως στόχος τους είναι να ενταχθούν στην πλειονότητά τους στο μέτρο, για τους οποίους θα απορροφηθεί από τις 5 Περιφέρειες που επαναπροκηρύχθηκε το μέτρο, η υπερδέσμευση του 10%, δηλαδή τα 24 εκατ. ευρώ επί του συνόλου των πόρων του μέτρου, όπως προβλέπεται και στο Σύστημα Διαχείρισης του ΠΑΑ, αλλά και κάθε δυνατότητα υπερδέσμευσης.
 

Όσο αφορά στο Μέτρο των Ομάδων Παραγωγών που ενισχύει τις λειτουργικές τους δαπάνες, σημείωσε πως υπογράφηκε ήδη η σχετική Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του και την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η προκήρυξή του.
 
Τέλος για τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα, τα διαθέσιμα χρήματα δεν επιτρέπουν να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα, για αυτό και οι εντάξεις θα αφορούν ένα και μόνο περιβαλλοντικό μέτρο για κάθε εκμετάλλευση. 

Ενίσχυση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας 

Στην κτηνοτροφία στρατηγική επιλογή αποτελεί για το υπουργείο η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας να ενισχυθεί μέσα από κίνητρα, διευκολύνσεις, στοχευμένες πολιτικές και «εργαλεία», ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δομικές του αδυναμίες και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
 
Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής υπήρξε ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες, μια μικρή «επανάσταση», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Αποστόλου που θεωρεί ότι δεν έγινε απολύτως κατανοητή.
 
Με αυτή, τόνισε, αντιμετωπίστηκαν δύο βασικά ζητήματα. Αφενός η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας ύψους 550 εκατ. ευρώ και αφετέρου η διαχείριση 60 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βοσκούνται.
 
Έτσι θεωρεί πως έλυσαν το θέμα της απρόσκοπτης καταβολής των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την αειφορική διαχείριση και αύξηση της «βοσκοϊκανότητας» των γαιών αυτών.
 
Όσο για τα δικαιώματα χρήσης βοσκής σε κτηνοτρόφους-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αυτά θα στηρίζονται πλέον σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βοσκής τα οποία συντάσσονται ήδη, ενώ θέλουν να κατανείμουν αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα, κάτι που ελπίζουν να κάνουν μέχρι το τέλος του 2019.
 
Για αυτό και θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που θα μπορούν όχι μόνο να προβαίνουν από κοινού στην αγορά των εφοδίων τους και την πώληση των προϊόντων τους, αλλά και να δημιουργούν σε κατάλληλες θέσεις εντός των εκτάσεων που τους έχουν χορηγηθεί, τις βασικές υποδομές, από αρμεκτήρια μέχρι αποθήκες, ακόμα και μικρά τυροκομεία.
 
Τέλος μίλησε για την αναγραφή της καταγωγής του γάλακτος, αλλά και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής σήμανσης των βοοειδών, με τη χρήση ενδοστομαχικού βόλου, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάνοντας αναφορά για μελλοντική επέκταση του ίδιου τρόπου σήμανσης στην καταγραφή των αιγοπροβάτων. 

Σύγκλιση σε τομείς 

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας και προσπαθούμε για το σκοπό αυτό να δημιουργήσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξής σας» σημείωσε ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας πως διερευνούν  αποφασιστικά τις δυνατότητες και τις  λύσεις σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για διάφορες εναλλακτικές λύσεις των ενισχύσεων στην παραγωγή.
 
Ανάμεσα σε αυτές είναι η άμεση αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων και η άμεση σύγκλιση (μέσα στον ίδιο κλάδο παραγωγής), προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες εις βάρος των νέων κυρίως αγροτών και μονομέρειες υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, ώστε οι παραγωγικές δυνάμεις στον αγροτικό χώρο, με την περιφερειακή τους διάσταση, να αρχίσουν αργά αλλά σταθερά να αναπτύσσονται και πάλι με νέα δυναμική και εξωστρέφεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.