Σωζει ζωες η γνωση για τη δωρεα μυελου των οστων

Ομιλία από τον ΜΟΚ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής»

Για τη σημασία του εθελοντισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά την μεταμόσχευση μυελού των οστών, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου ο Διευθυντής Αιματολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Γεώργιος Ξανθοπουλίδης στην αίθουσα διαλέξεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής.
 
Την ομιλία διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής», με στόχο την περεταίρω ευαισθητοποίηση των Κομοτηναίων για το θέμα, ενώ μετά το τέλος της ομιλίας όποιος επιθυμούσε μπορούσε να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) και να γίνει δότης μυελού των οστών. 

Αυξάνονται συνεχώς οι δότες στη Ροδόπη 

Ο σύλλογος «Δύναμη Ψυχής» τους τελευταίους 14 μήνες έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών. Η πρόεδρος  κ. Ροδούλα Κοκκινάκη τόνισε,  πως σκοπός τους είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες και να συγκεντρωθούν περισσότερα δείγματα από τη Ροδόπη.
 

Ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας πολιτιστικός σύλλογος, και συγκεκριμένα ο ΜΟΚ, κάνει μια τέτοια δράση στην πόλη μας και εξέφρασε την ελπίδα πως το παράδειγμά του θα αποτελέσει οδηγό και για άλλους συλλόγους της πόλης μας.
 
Δυστυχώς πολλές φορές η ευαισθητοποίηση έρχεται μόνο αν κάποιο άτομο από το περιβάλλον μας αρρωστήσει επεσήμανε η κ. Κοκκινάκη. Ωστόσο η ενημέρωση έχει ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με αποτέλεσμα να δίνουν δείγμα και να ταυτοποιούνται  πλέον όλο και περισσότεροι.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη παρουσία των πολιτών στην κεντρική πλατεία στην έκθεση του μελισσοκομικού συλλόγου «Το κεντρί», κατά την οποία ταυτοποιήθηκαν περίπου 80 άτομα. 

Απλή και ανώδυνη μέθοδος 

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια σχετικά μοντέρνα μέθοδος, η οποία αντιμετωπίζει και περιπτώσεις που δεν καταφέρνει να επιλύσει η χημειοθεραπεία, ενώ επιλύει και άλλα χρόνια κληρονομικά νοσήματα. Όμως, όπως σημείωσε και ο κ. Ξανθοπουλίδης, το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα δεν έχει αρκετούς δότες.
 

Να σημειωθεί ότι κατά τη μεταμόσχευση δεν λαμβάνεται απευθείας ο ερυθρός μυελός των οστών, αλλά δείγμα από το περιφερικό αίμα, κατόπιν αγωγής για να αυξηθούν τα βλαστικά κύτταρα ή και από τον πλακούντα που έχει πολλά μητρικά κύτταρα του μυελού, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται και να παράγουν όλα τα κύτταρα του αίματος που είναι απαραίτητα για τη ζωή.
 
Πάντως τα τελευταία χρόνια, λόγω της  αυξημένης ενημέρωσης και της κινητοποίησης των συλλόγων ,όπως η «Δύναμη Ψυχής», νέοι άνθρωποι που κατανοούν πως δεν πρόκειται για κάτι επώδυνο και χρονοβόρο, έχουν ξεκινήσει να προσέρχονται ήδη ώστε να γίνουν δότες μυελού, αν βέβαια έχουν την τύχη και βρεθούν συμβατοί.
 
Και αυτό γιατί οι πιθανότητες να βρεθεί συμβατός κάποιος ξένος δότης είναι από 1 προς 1000 έως 1 προς 1.000.000. Αν βρεθεί βέβαια θα είναι ευχής έργο να δοθεί ο μυελός από ένα άτομο της περιοχής μας σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.