Η ζωη και το εργο του Μαρτινου Λουθηρου

Παρουσίαση του βιβλίου «Εδώ Στέκομαι» από τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» και την Ευαγγελική Εκκλησία Κομοτηνής - Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 500 χρόνων από την Μεταρρύθμιση του Λούθηρου

Στις 31 Οκτωβρίου του 1517 ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε στην είσοδο του Καθεδρικού της Βιτεμβέργης το κείμενο των 95 θέσεων του, με τις οποίες καυτηρίαζε τις καταχρήσεις της Καθολικής Εκκλησίας. Μία κίνηση που έμελλε να αλλάξει συθέμελα τόσο την Γερμανία και την Ευρώπη αλλά και όλον τον κόσμο, με τον ίδιο τον Μαρτίνο Λούθηρο να συνδέεται με την αρχή της Προτεσταντικής επανάστασης.
 

Φέτος, εν έτη 2017, οι προτεστάντες όλου του κόσμου, γιορτάζουν τα 500 χρόνια της επανάστασης αυτής, με εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα και σε όλη την Ελλάδα.
 
Μία από τις εκδηλώσεις αυτές, διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 14 Νοεμβρίου, στην Λέσχη Κομοτηναίων, από την Ελεύθερη Ευαγγελική Εκκλησία Κομοτηνής και τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης».
 

Αφορμή της εκδήλωσης αυτής στάθηκε  η κυκλοφορία του βιβλίου «Εδώ Στέκομαι» του Roland H. Bainton, σε μετάφραση του κ. Γεράσιμου Ζερβόπουλου, που κυκλοφόρησε σε επετειακή των 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου, έκδοση από τις εκδόσεις «Ο Λόγος».
 
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην ζωή και το έργου του Μαρτίνου Λούθηρου, ενώ ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα των ερευνητών του Προτεσταντισμού ή του Μαρτίνου Λούθηρου.  Τι είναι η Μεταρρύθμιση; Τι είναι οι Προτεστάντες; Δεν είναι Χριστιανοί; Ποιος ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος; Πώς εξηγείται η ποικιλομορφία των Εκκλησιών της Διαμαρτύρησης; Είναι μόλις κάποια από τα ερωτήματα που απατώνται στο βιβλίο του Roland H.Bainton, το οποίο μεταξύ άλλων έχει χαρακτηριστεί ως  «μνημείο ακριβόλογης ευρυμάθειας βασισμένης στη βαθιά γνώση των πηγών και άλλων δευτερευόντων έργων.
 

Για το βιβλίο αλλά και με αφορμή αυτό, μίλησαν ο κ. Χάρης Νταγκουνάκης, Νομικός και αναθεωρητής μετάφρασης του βιβλίου και ο κ.Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ενώ την εκδήλωση άνοιξε «παραδοσιακά» εκ μέρους των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» ο κ. Βασίλης Βαφειάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.