Οι «πρωταγωνιστες» της αναδειξης της κοινωνικης δυσλειτουργικοτητας της Σαρια σχολιαζουν τις εξαγγελιες του Πρωθυπουργου

Ο Κώστας Γούναρης και ο Γιώργος Πεταλωτής ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης ο πρώτος και ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο δεύτερος, μέσω εκδηλώσεων, είχαν συντελέσει τα μάλα στην κοινωνική ανάδειξη της αναχρονιστικότητας και του άδικου χαρακτήρα από την εφαρμογή της Σαρία , ιδιαίτερα σε βάρος των γυναικών. Εξ ου και τα σχόλιά τους στις σελίδες τους στο fb αμέσως μετά τις εξαγγελίες περί σαρία του πρωθυπουργού έχουν ιδιαίτερη αξία

Σαρία  ΤΕΛΟΣ;;; 

Toυ  Κώστα Γούναρη

 
Οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τον περιορισμό των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή είναι σημαντικές. Ακόμα και αν δεν ικανοποιούν εντελώς το αίτημα για πλήρη κατάργηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή και της εφαρμογής της Σαρία ακόμα και αν έγιναν υπό την πίεση της συζήτησης σε λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μιας σχετικής προσφυγής κατά της Ελλάδας, αποτελούν ένα θετικό βήμα.
 
 Οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν παράλληλα και μία νίκη της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ. Γιατί αποδεικνύεται ότι όταν ένα δίκαιο αίτημα (έστω και αν αφορά μία μικρή μερίδα ανθρώπων) τεκμηριώνεται επιστημονικά και δημιουργεί γύρω του ευρύτατη πολιτική (και όχι μόνο) υποστήριξη, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθεί. Θυμίζουμε ότι γύρω από το αίτημα για την κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή κτίστηκε βήμα βήμα μια ευρύτατη σύγκλιση (Δικηγορικοί Σύλλογοι, οργανώσεις και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κόμματα και πολιτικοί από τη φιλελεύθερη δεξιά μέχρι την κάθε απόχρωσης αριστερά κλπ).
 
Το πρώτο και σημαντικό βήμα έγινε. Όμως πρέπει να ολοκληρωθεί. Και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και πιέσεις. Από πολλές και διάφορες πλευρές. Άλλες από συντηρητική σκοπιά, άλλες από εθνικιστική υστερία και άλλες από απλό πολιτικαντισμό. Κάποιοι θα μιλήσουν για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης. Άλλοι θα πουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή Μουφτή. Μερικοί ίσως ζητήσουν και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω. Και όσοι – πέρα από επιμέρους επιφυλάξεις για την εξαγγελθείσα ρύθμιση και ανεξάρτητα από μία γενικότερη συμφωνία ή διαφωνία με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης –  συμφωνούμε με όσα εξαγγέλθηκαν, πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να αντισταθεί στις πιέσεις.
 
Τέλος επειδή, όπως λέει και η παροιμία, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η ρύθμιση είναι πρωτότυπη. Άρα χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να συγκεκριμενοποιηθεί, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Και κει πρέπει να έχουμε όλοι το νου μας. Για να μην μπουν από την πίσω πόρτα ρυθμίσεις που θα αναιρούν όσα εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός: Δικαιοδοσία των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων και εφαρμογή του Αστικού Κώδικα (ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ) και μόνο εφόσον το δηλώσουν ρητά και οι δύο σύζυγοι (για τις οικογενειακές διαφορές) ή ο διαθέτης (για τα κληρονομικά) υπαγωγή στη δικαιοδοσία του Μουφτή με εφαρμογή της Σαρία (ΕΞΑΙΡΕΣΗ). 

Μια καταρχήν θετική εξαγγελία Τσίπρα περί Σαρία 

Του Γιώργου Πεταλωτή

 
Για την πολιτική συμπεριφορά του Α. Τσίπρα έχω πει πολλά και θα συνεχίσω να λέω. Οι οπαδοί του, όταν ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου επισκέφθηκε την Κομοτηνή για να μιλήσει σε Αναπτυξιακό Συνέδριο, βρισκόταν απέναντί του συντασσόμενοι με «αγανακτισμένους» πετροβόλους. Ενδιάμεσα , επισκέφθηκε την Κομοτηνή και σε κύματα λαϊκισμού μιλούσε για πούλημα του νερού , της ΔΕΗ και της Κομοτηνής . Σήμερα ως Πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι «πρέπει να σταματήσουμε το αυτομαστίγωμα» και αράδιασε έργο ανύπαρκτο.
 
Παρόλα αυτά, σήμερα εξήγγειλε μια θετική καταρχήν και πολύ σημαντική μεταρρύθμιση . Περιορίζει τις δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή σε μεγάλο βαθμό, αγγίζοντας τον πυρήνα της Σαρία. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σίγουρα . Και είναι πολλές . Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση του Δικαίου και για την παύση επιτέλους μιας απαράδεκτης μεταχείρισης που δεν αφορά μόνον την μειονότητα , έχει να κάνει με την τήρηση του Συντάγματος σε μια ευρωπαϊκή χώρα , που για ένα μέρος των πολιτών της επεφύλασσε την τύχη αναχρονιστικών διατάξεων και μάλιστα στους ευαίσθητους τομείς του οικογενειακού και κληρονομικού Δικαίου.
 
 Για όσους από εμάς αναδείξαμε επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτικά το ζήτημα αυτό εδώ και χρόνια, τολμώντας και πρωτοπορώντας , είναι μια  – υπό επιφυλάξεις –  δικαίωση. Το θέμα ήδη ωρίμασε και πολύ σωστά τείνει να ρυθμιστεί. Ο δεξιός συντηρητισμός της ΝΔ  –  που σίγουρα και πάλι θα αναδειχθεί –   όσο και οι περίεργες εκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση , δεν επέτρεψαν να προχωρήσουμε .
 
Παρακολουθούμε όλους με ενδιαφέρον για ένα θέμα που χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση , σεβασμό των πολιτών που τους αφορά και των Συνθηκών που υπέγραψε η χώρα …

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.