Εντολη για νεα δυναμικη αρχη, η επομενη μερα της Κεντροαριστερας

Του Γιώργου Πεταλωτή*

Η πρώτη φάση ενός πολύ δύσκολου εγχειρήματος περαιώθηκε με τρόπο που καταδεικνύει ωριμότητα και αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων. Μπορεί οι οπαδισμοί να μην εξέλιπαν, άλλωστε κάθε εκλογική διαδικασία ενέχει το στοιχείο αυτό, τόσο όμως η διαδικασία όσο και η αντιπαράθεση ήταν αξιοπρεπής. Η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε επικεφαλής του νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς, με καθαρή και δυναμική πρωτιά.

Ακολουθεί τώρα το κυρίως δύσκολο έργο της δημιουργίας του, υπό την αρχηγία της. Τα Κόμματα, οι Κινήσεις, τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν και εκτέθηκαν στις εκλογές, οφείλουν αφενός μεν να αποδείξουν ότι εννοούσαν όσα έλεγαν, δηλαδή ότι η σύμπραξη δεν ήταν ευκαιριακή και αφετέρου να δώσουν περιεχόμενο στις έννοιες Κεντροαριστερά, Σοσιαλδημοκρατία, Σοσιαλισμός, Πρόοδος, Μεταρρύθμιση που ακούστηκαν κατά κόρον, ελάχιστα όμως προσδιορίστηκαν. Και μέσα από το επερχόμενο Συνέδριο να δοθεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, ισχυρό και ικανό να πείσει τον πολίτη ότι ο Φορέας αυτός δεν ασκεί πολιτική με τσιτάτα και τετριμμένα – παρωχημένα λόγια, αλλά μέσα από την ιδεολογία του δημιουργεί την τελική του πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας.

Ξεκινάμε μια νέα αρχή. Αυτή είναι η εντολή των δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που τα τελευταία χρόνια απογοητεύτηκαν, λοιδορήθηκαν, αποστασιοποιήθηκαν, χλευάστηκαν, αλλά σηκώθηκαν και προσήλθαν στις κάλπες για να συγκροτήσουν ξανά και αποφασιστικά τον δικό τους Χώρο, αυτόν που πολλοί ήθελαν να τελειώσουν. Και είναι τόσο ισχυρή αυτή η εντολή που ούτε αναβολές, ούτε ατολμίες μπορεί να συγχωρήσει. Η συγκρότηση ισχυρής και ικανής ηγετικής ομάδας υπό την Φώφη Γεννηματά, αποτελεί προϋπόθεση για την εκτίναξη του Φορέα στην εκλογική θέση που του αρμόζει.

Τα προβλήματα της χώρας με την κρίση και ιδίως υπό τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως και τα χάσματα πολιτικής αξιοπιστίας της ΝΔ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ομφαλοσκοπήσεις, ούτε φιλοσοφικές απλώς αναζητήσεις. Οφείλουμε να καταθέσουμε Σχέδιο υπαρκτό, σαφές, με προτάσεις για τα ζητήματα της χώρας, πολύ συγκεκριμένες, τολμηρές, ρηξικέλευθες, που να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στη μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, η οποία αμφισβητεί και περιμένει.

Να πούμε νέα πράγματα που να πείσουν πρώτα εμάς και μετά τους γύρω μας. Αυτοδεσμευόμενοι ότι αυτή τη φορά θα τα εφαρμόσουμε. Να βρούμε δε, νέο τρόπο να τα καταστήσουμε σαφή και αντιληπτά. Με πρόσωπα που πείθουν ότι ασκούν πολιτική και όχι απλώς καριέρα στην πολιτική. Να εκμεταλλευθούμε την εμπειρία του δυναμικού μας, αλλά κυρίως να εμπιστευθούμε και νέους ανθρώπους που εμφανίστηκαν επ' ευκαιρία της εκλογικής αυτής αναμέτρησης και πίστεψαν στο νέο εγχείρημα. Όπως και άλλους που θα προσέλθουν.

Μέλλον, ανανέωση, εμπειρία, εμπλουτισμός και κυρίως ρεαλισμός μπορούν να βάλουν την Παράταξη και πάλι στον Μαραθώνιο της πολιτικής κούρσας με αξιώσεις ανάλογες της αξίας της.

* Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής είναι πρώην υφυπουργός και δικηγόρος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.