Η «Λιλια» του Χρηστου Χαρτοματσιδη, σε σκηνοθεσια Χαρη Ευστρατιου, καλοτυχε στη σκηνη

Μια παράσταση που όλοι καταχειροκρότησαν

Χαρά και συγκίνηση προσέφερε στους Κομοτηναίους η παράσταση της «Λίλιας» του Χρήστου Χαρτοματσίδη, στην σκηνή του Πολιτιστικού Κυττάρου Κομοτηνής από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.
 

Χαρά, γιατί η θεατρική πραγμάτωση της εξαιρετικής «Λίλια» του Χρήστου Χαρτοματσίδη, σε παραγωγή της εταιρείας Dino’s Film, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Χάρη Ευστρατίου, υποψήφιου διδάκτορος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, ήταν σπουδαία, με υποφαινόμενη σαφώς τη σπάνια σήμερα δυνατότητα ο σκηνοθέτης να αναλύει, να υπεισέρχεται στα βαθιά και να υλοποιεί στη σκηνή του θεάτρου  υποσημαινόμενα, όπως τα δύσκολα πολιτισμικά δεδομένα της Οκτωβριανής Επανάστασης προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας της, που είναι κι ο χρόνος της «Λίλια» του Χρήστου Χαρτοματσίδη.
 

Ένα δύσκολο και ιδιαίτερα πυκνό θεατρικό κείμενο σε δεκατρείς σκηνές, στο οποίο ο σκηνοθέτης αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δυο κομβικά σημεία του κειμένου, το cocktail της ερωτικής σχέσης Όσιπ και Λίλια Μπρικ με τον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι, αλλά και τη μετατροπή της επανάστασης στη λήξη της πρώτης της δεκαετίας σε απάνθρωπη δικτατορία, εγκαταλελειμμένη στα χέρια των «φρουρών της». Των φρουρών, την παρουσία των οποίων αξιοποίησε σκηνικά με τον καλύτερο τρόπο, χρησιμοποιώντας τον δεύτερο, τον αμίλητο φρουρό, που υποδυόταν η Κίττυ Μαργαρίτη σε παρουσία-προπομπό —αλλά και γέφυρα μεταξύ δυο σκηνών— της σκηνής που θα ακολουθούσε με τη χρήση ενός αντικειμένου που ήταν παρόν στην επόμενη σκηνή.
 

Μια παράσταση που την απόλαυσαν όλοι εμβαθύνοντας και στα πραγματολογικά της συμπαρομαρτούντα, ήτοι τη σταδιακή έκλειψη της προσωπικής ελευθερίας, την αστυνομοκρατία, τις παρακολουθήσεις των πολιτών από τις υπηρεσίες, τη δυνατότητα να καταδίδει κάποιος βάσει προσωπικών κριτηρίων για εχθρότητα ή φιλία προς την επανάσταση οποιονδήποτε, διχάζοντας έτσι την κοινωνία σε «επαναστάτες» κι αντιεπαναστάτες. Και μια παράσταση που επίσης όλοι καταχειροκρότησαν, επιβραβεύοντας το σύνολο των ηθοποιών, τον σκηνοθέτη της Χάρη Ευστρατίου, τον συγγραφέα της Χρήστο Χαρτοματσίδη, τον «δικό» μας κομοτηναίο Χρήστο Χαρτοματσίδη.
 

Παρόντες μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Τζιάτζη-Παπαγιάννη, ο αντιδήμαρχος Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νότης Χαραλαμπίδης,  η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σοφία Μενεσελίδου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ κ.κ. Μαρία Μερέτη και Χασάν Χασάν, ο Γιώργος Πεταλωτής και η σύζυγός του Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, οι πανεπιστημιακοί Χάρης Μιχαλόπουλος, Ασημάκης Φλιάτουρας, οι φιλόλογοι Κατερίνα Σχοινά, Στέλλα Σπορίκη, Άρτεμις Αρχοντογεώργη και Σοφία Σουβατζόγλου, η ηθοποιός Ασπασία Πιτιλάκη, η Άννα Μαχαιροπούλου, η Φωτεινή Αγινορίτου  και η Εύα Σκότη, συνάδελφοι γιατροί του συγγραφέα όπως η Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου, η Χρύσα Μανωλιά, και πολλοί πολλοί άλλοι, που γέμισαν σχεδόν τη μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου.
 

Συγχαρητήρια στην υπέροχη θεατρική ομάδα, σε όλους και τον καθένα ξεχωριστά εκ των συντελεστών της,  προσωπικά στον σκηνοθέτη Χάρη Ευστρατίου, και μπράβο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και στην πρόεδρό του κ. Σοφία Μενεσελίδου που ενέταξε την παράσταση στο Πρόγραμμά του.
 
Συγχαρητήρια και στον Χρήστο Χαρτοματσίδη αλλά και την επιστημονική σύμβουλο της παράστασης πανεπιστημιακό στο ΤΕΦ του ΔΠΘ, κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου.
 

Σημειωτέον ότι στην παράσταση έπαιξαν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:
Νίκος Τσολερίδης στον ρόλο του Μαγιακόφσκι, Νικολέτα Παπαδόπουλου στον ρόλο της Λίλια Μπρικ, Νίκος Βατικιώτης  στον ρόλο του Όσιπ Μπρικ, Δημήτρης Κρίκος στον ρόλο του ομιλούντα Φρουρού, Κίττυ Μαργαρίτη/ Αντζέλικα Αρουτιούνοβα  στον ρόλο του σιωπηλού φρουρού και Ιωάννα Γεωργαντά στον ρόλο της Νόρας.
 
Info
Οργάνωση Παραγωγής: Σοφία Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Χάρης Ευστρατίου
 
Σκηνογράφος/ Ενδυματολόγος: Μαγδαληνή Σίγα
Βοηθός σκηνογράφου: Εύη Μποκοβού, Χριστίνα Δαδινού
Κίνηση/ Χορογραφίες: Κίττυ Μαργαρίτη
Μουσική Επιμέλεια: Χάρης Ευστρατίου, Νίκος Βατικιώτης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Τσολερίδης
Επιστημονική Υπεύθυνη: Ιωάννα Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Σοφία Παπαδοπούλου
 
Dino’s Films
Οργάνωση και Παραγωγή Θεατρικών Παραστάσεων
 
Το έργο «Λίλια» του Χρήστου Χαρτοματσίδη εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Μανδραγόρας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.