Εμπρος για τον νεο φορεα της Κεντροαριστερας με ιδεολογια και προγραμμα

Ναι, και κατά η δική μας άποψη, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής της Φώφης Γεννηματά  που θα ηγηθεί ουσιαστικά στη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αλλά και τα καλά. Αφού μια σειρά καλών πολιτικών προσωπικοτήτων, θα δώσουν «σάρκα και οστά», ιδεολογία και πρόγραμμα στον νέο φορέα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τη λήξη των εκλογών, φιλοξενούμε σήμερα δυο σχόλια επιφανών προσωπικοτήτων του χώρου της Κεντροαριστεράς, του Γιάννη Λασκαράκη, εσαεί κεντροαριστερού, και του νεότερου Βασίλη Χρονόπουλου,  οι οποίοι ορίζουν αλλά και αξιολογούν την επαύριο του χώρου.

1. Μονόδρομος η συλλογική αναδιαμόρφωση του ιστορικού κεντρώου χώρου 

Του Γιάννη Λασκαράκη*

 
Όλοι έχουμε τις επιφυλάξεις μας και την αγωνία για την επόμενη μέρα. Από την ώρα όμως που δεν υπάρχει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης για τις μεγάλες ανατροπές, είναι μονόδρομος η συλλογική αναδιαμόρφωση του ιστορικού κεντρώου χώρου, τον οποίο λανθασμένα ή και σκόπιμα, τον περιορίζουν ορισμένοι μόνο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στο εγχείρημα συμμετέχει ό,τι καλύτερο και πιο γνήσια μεταρρυθμιστικό διαθέτει σήμερα το πολιτικό μας σύστημα, είτε ως πρωταγωνιστές είτε ως υποστηρικτές. Είναι τόσο πολλοί που αδυνατώ να τους απαριθμήσω. Με εξέπληξαν εν τούτοις οι λίγοι σοβαροί μεταρρυθμιστές της ΝΔ, οι οποίοι προβλέπουν, αλλά κατά βάθος εύχονται, την αποτυχία του εγχειρήματος, διότι στον χώρο τους ούτε υπήρξαν, ούτε θα υπάρξουν ευήκοα ώτα στις απόψεις τους και κοινωνικές πλειοψηφίες που να αποδεχθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ας διαβάσουμε με προσοχή τη δήλωση του Κώστα Σημίτη και ας την αξιολογήσουν σωστά η Φώφη Γεννηματά και οι άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας της παράταξης. Αν μας ενδιαφέρει να απαλλαγούμε από το αλλόκοτο ιδεοληπτικό μόρφωμα που μας κυβερνά και να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα εποχή.
 
Υ.Γ.: Αντιλαμβάνομαι τα ειρωνικά, μέχρι χυδαία και ρατσιστικά σχόλια των νεοδημοκρατών, αλλά και τα απαξιωτικά των Συριζαίων, σε βάρος της Γεννηματά. Δεν καταλαβαίνω όμως τη μεμψιμοιρία ορισμένων της ΔΗΣΥ που δυσαρεστήθηκαν με το αποτέλεσμα. Ας καταλάβουν ότι το μείζον δεν είναι η εκλογή του ηγέτη, αλλά η συγκρότηση του νέου πολυτασικού φορέα. Τώρα αρχίζει η συγκλονιστική πορεία, με όχημα τις ιδέες και με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη. Και στην πορεία αυτή θα κριθούμε όλοι όσοι παίρνουμε μέρος, από τους απλούς πολίτες μέχρι τους πρωταγωνιστές.
 
*Ο  Γιάννης Λασκαράκης ήταν ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, στέλεχος της ΔΗΣΥ σήμερα και θερμός υποστηρικτής της δημιουργίας του ενιαίου φορέα για την Κεντροαριστερά.  Τα κείμενα προέρχονται από τη σελίδα του στο fb.  

2.Τα ειρωνικά σχόλια για την εκλογή της Γεννηματά 

Του Βασίλη Χρονόπουλου*

 
Επικοινώνησε μαζί μου χτες ένας πρόσφυγας για να μου εκφράσει την ικανοποίησή του για την εκλογή της Φώφης Γεννηματά.
 
Θα ήθελε να είχε ψηφίσει και αν το έκανε θα ήταν η πρώτη φορά που θα ψήφιζε στην ζωή του. Βλέπεις στην πατρίδα που τον «έδιωξε» δεν του δόθηκε αυτό το δικαίωμα.
 
Μετά είδα τα ειρωνικά σχόλια για την εκλογή της Γεννηματά με την υπόμνηση αυτής της φωτογραφίας.
 
Είχα δει από το πρωί την ωραία πρωτοβουλία της Πακιστανικής Κοινότητας που βοήθησε εθελοντικά στην Μάνδρα και αντιμετωπίστηκε γενικά με θετικό τρόπο. Έχουμε συνηθίσει την εικόνα του μετανάστη με γαλότσες αλλά μας ξενίζει η πολιτική του συμμετοχή.
 
Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε έναν δρόμο για να παίρνουν οι μετανάστες ιθαγένεια όταν πληρούν τις προϋποθέσεις με διαφάνεια και αξιοπιστία. Έδωσε και δικαίωμα για συμμετοχή στις τοπικές εκλογές που δυστυχώς κρίθηκε αντισυνταγματικό σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση του ΣτΕ.
 
Ο νέος φορέας πρέπει να βαδίσει στον ίδιο δρόμο. Αυτός είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αυτά τα δικαιώματα θέλουμε και για τους Έλληνες μετανάστες όπου γης.
 
Α και όσοι δήθεν αριστεροί και δήθεν φιλελεύθεροι συνεχίζουν να κάνουν υποτιμητικά σχόλια για αυτήν τη φωτογραφία και το περιεχόμενο της απλώς κρύβουν τον δομικό ρατσισμό τους πίσω από τα στερεότυπα που οι ίδιοι συντηρούν και αναπαράγουν.
 
* Ο Βασίλης Χρονόπουλος είναι Νομικός, ειδικός στη μεταναστευτική πολιτική. Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας μας. Το κείμενό του προέρχεται από τη σελίδα του στο fb.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.