eTwinning στην Πολωνια απο το Μουσικο Σχολειο Κομοτηνης

Με σκοπό την ενθάρρυνση των μαθητών στις υπαίθριες δράσεις

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και η Σχολή Τεχνικών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Radomsko της Πολωνίας, στηρίζοντας την μακροχρόνια συνεργασία τους, υλοποιούν από το σχολικό έτος 2015 – 2016  το μη χρηματοδοτούμενο eTwinning έργο “Recreational Physical Activities in Natural Environment”, δηλαδή Φυσικές Δράσεις Αναψυχής στο Φυσικό Περιβάλλον. Το έργο στηρίζεται στο γεγονός ότι η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών σε υπαίθριες κινητικές δραστηριότητες εξασφαλίζει πολλαπλά σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη.
 
Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχει απομάκρυνση των μαθητών/μαθητριών από το φυσικό υπαίθριο περιβάλλον, ενώ σταδιακά υπάρχει αντικατάσταση των παραδοσιακά κινητικών δραστηριοτήτων και παιγνιδιών «της αλάνας» με άλλες καθιστικές δραστηριότητες (τεχνολογία/ διαδίκτυο). Σύμφωνα, επίσης, με τον Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι γνωστό,  ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της E.E. σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες και 1/8 παιδιά στην Πολωνία είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.
 
Έτσι, σκοπός των δραστηριοτήτων είναι η ώθηση των μαθητών στις δράσεις αναψυχής συνεργαζόμενοι με το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, το ΚΠΕ Μαρώνειας, τους συλλόγους της Κομοτηνής, αλλά και με τη στήριξη ιδιωτών που δραστηριοποιούνται με δράσεις στο Νέστο ποταμό.
 
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η πραγματική συνάντηση μεταξύ των 2 σχολείων στην μακρινή Πολωνία, με τη συμμετοχή 9 μαθητών και 2 καθηγητών του σχολείου. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες όπως crossfit, οργανωμένη εξάσκηση με εκπαιδευτές σε τραμπολίνα, paintball και Nordic walking, ενώ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην υγεία και στη διατροφή. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά ταξίδια στο Λοτζ και στη Βαρσοβία.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, έχει μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση Ευρωπαϊκών έργων και εξελίσσεται  διαρκώς. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα e-Twinning έργα “Following Eratosthenes' footsteps” και “Making Experiments–Learning Different Cultures” έλαβαν παλιότερα τόσο την Εθνική όσο και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, ενώ το e-Τwinning έργο “Making Friends Across Europe by Exploring Science” έλαβε φέτος την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Στο σχολείο, υλοποιούνται από τη φετινή χρονιά και για τα 2 επόμενα χρόνια, δύο χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα Εrasmus+ με τίτλους «Mobile applications to ease learning for students» και  «Technology and ICT in education».
 
Απώτερος στόχος και των δύο έργων είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου. Επιπρόσθετα, τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς οι δραστηριότητες του προγράμματος θα προωθήσουν την πρακτική εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, τη διεύρυνση των οριζόντων μέσω της επαφής με διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες και κουλτούρες και την ενίσχυση των «ήπιων δεξιοτήτων», δηλαδή επικοινωνία, συνεργασία, αυτοπεποίθηση και επινοητικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.