1η Γιορτη Τσιπουρου στον Ιασμο

9 και 10 Δεκεμβρίου

Στην  αμπελόεσσα Θράκη, την γη που γέννησε τον Ορφέα και την μουσική, τον Διόνυσο με τις Διονυσιακές τελετές και τα Μυστήρια, εγκαινιάζεται φέτος στις 9-10 Δεκεμβρίου η 1η Γιορτή Τσίπουρου, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής.
 
Η Θράκη που από αρχαιοτάτων χρόνων παράγει πολιτισμό, η Θράκη το σταυροδρόμι των γεύσεων, για δύο μέρες θα λάμπει στις παρυφές της Ροδόπης, στον Ίασμο της Ροδόπης.
 
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιάσμου και με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά η 1η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο Ν. Ροδόπης με στόχο την καθιέρωση της ως ετήσια γιορτή του συλλόγου.
 
Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου,  αφού θα υφίσταται παράλληλα ως επιθυμία η στήριξη των τοπικών παραγωγών, η προβολή τους και η καθιέρωση του αρωματικού και μοναδικά ιδιότυπου και αναγνωρίσιμου τσίπουρου του Ιάσμου, ως τοπικού προϊόντος, καθώς θα του προσδώσει έτσι την απαραίτητη εξωστρέφεια.
Πρόκειται για μια θεματική εκδήλωση αφιερωμένη στην ανάδειξη της διαδικασίας της διπλής απόσταξης τσίπουρου, η οποία είναι μακραίωνη παράδοση του Ιάσμου, καθώς  η παραγωγή του στα παραδοσιακά καζάνια θεωρείται από όλους τους Ιασμιώτες ιεροτελεστία. 

Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων 

Η γιορτή Τσίπουρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου θα πλαισιώνεται και από παράλληλο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει:
 
– Ημερίδα με θέμα την καλλιέργεια, την παραγωγή, την απόσταξη, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, τη Βιολογική Καλλιέργεια, τα clusters και το νομικό πλαίσιο ,το οποίο διέπει την καλλιέργεια της αμπέλου, ως πυλώνα ανάπτυξης. Οι Εισηγητές που θα παρευρίσκονται θα είναι Ακαδημαϊκοί, Γεωπόνοι και Αντιπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων και ερωτήσεων την                                                                                                                     

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 11π.μ.

– Έκθεση Θρακο-Μακεδονικών Προϊόντων & Γαστρονομίας  θα λειτουργεί ως μια υπαίθρια αγορά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία του Ιάσμου και θα διαρκέσει όλο το διήμερο. Επιπλέον, πρόκειται για έναν επιπρόσθετο στόχο του Συλλόγου, ο οποίος είναι η πραγματική στήριξη των παραγωγών και μεταποιητών του πρωτογενούς τομέα  της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης. Η ανοικτή υπαίθρια αγορά, έχει ως στόχο τη  «γευστική γνωριμία» των επισκεπτών με τα εξαίρετα τοπικά προϊόντα, τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους και πιστά στις τοπικές μας παραδόσεις, με σκοπό την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.                                                                                                                 
– Διήμερη Επίσκεψη σε τοπικά τσιπουράδικα για να γνωρίσουμε την μυσταγωγία απόσταξης τσίπουρου να μάθουμε τα μυστικά του και για να ζήσουμε από κοντά την ιεροτελεστία της παρασκευής σταγόνα-σταγόνα  του πιο… χαρούμενου αποστάγματος.                                                                                       
– Αναπαράσταση  της  απόσταξης τσίπουρου που θα γίνει στο μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 4 μ.μ.                                 – Διήμερη Έκθεση παλαιών φωτογραφιών από το αρχείο του Συλλόγου.                                                            
– Και οι δύο βραδιές θα ντυθούν με μουσικά σχήματα, καθώς θα ρέει άφθονο το τσίπουρο περνώντας μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις των μεζέδων. Έτσι, θα δοθεί μια διονυσιακή νότα κεφιού και ξεφαντώματος.
 
«Ελάτε να απολαύσουμε παρέα το παραδοσιακό Ιασμιώτικο τσίπουρο και να περάσουμε μαζί ένα διήμερο ταξίδι, ανοικτό σε όλους, γεμάτο χρώματα,  ακούσματα και γεύσεις» προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ο Σύλλογος σε σχετική του ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.