Ι.Χατζηαντωνιου «Αποφασιστικοτητα, συνεπεια και εργατικοτητα οι προυποθεσεις για μια συγχρονη διοικηση»

Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης - Η πρώτη εκ των τριών υποψήφιων προέδρων παρουσιάζει το πρόγραμμά της στις σελίδες του «ΠτΘ»

Τέσσερις μέρες απομένουν μέχρι την 26η του Νοέμβρη, ήτοι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των νέων Προέδρων και Διοικητικών Συμβουλίων των 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου 2018 και για την προσεχή τετραετία.
 
Τέσσερις μέρες ούτως ώστε και η δικηγορική κοινότητα της Ροδόπης να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της, που για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα ηγηθεί της εκπροσώπησης τους στα κεντρικά συλλογικά όργανα του κλάδου, αλλά και κάθε ζητήματος που άπτεται της καθημερινότητας των ιδίων και του κλάδου γενικότερα.
 
Με τη βεβαιότητα της εμπειρίας που της δίνουν οι τρεις συναπτές θητείες της στο Δ.Σ. του Δικηγορικού  Συλλόγου Ροδόπης, η πολύ καλή γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος συνολικά, καθώς και μία ατζέντα προτάσεων που συνέταξε κατόπιν συζήτησης με τα μέλη της δικηγορικής κοινότητας της Ροδόπης, και αφορά τόσο στην επίλυση των προβλημάτων όσο και στην εξέλιξη του κλάδου και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων,  η κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου είναι η μία εκ των τριών συνολικά «μονομάχων» της προσεχούς Κυριακής.
 
Η κ. Χατζηαντωνίου είναι και αυτή που ανοίγει σήμερα τον κύκλο συζητήσεων του «ΠτΘ» με τους υποψήφιους προέδρους, καταθέτοντας μέσα από τις σελίδες του, τις προτάσεις και το όραμά της για την επόμενη μέρα, προτάσσοντας τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων. Μία σειρά προτάσεων, γνώμονας των οποίων είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων της Ροδόπης, που θα επιτρέψει τη γενικότερη βελτίωση και εξέλιξη της δικαιοσύνης.
 
 
Ιωάννα Χατζηαντωνίου όμως… 

«Έφτασε ο χρόνος, όλοι μαζί να δουλέψουμε για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου» 

ΠτΘ: κ. Χατζηαντωνίου είστε μία εκ των τριών «διεκδικητών» της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Ένα συλλογικό όργανο του κλάδου σας που δεν είναι άγνωστο σε εσάς, υπό την έννοια ότι δεν είναι η πρώτη σας συμμετοχή σε αυτό…
Ι.Χ.:
Ασχολήθηκα πρώτη φορά το 2008 και έκτοτε έχω τρεις συνεχείς θητείες, δηλαδή περίπου 10 χρόνια, όντας η πλειοψηφούσα σύμβουλος και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες. Μετά από την εμπειρία των 10 αυτών ετών αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στις επερχόμενες εκλογές της 26ης Νοεμβρίου, οι οποίες διεξάγονται σε ένα πολύ καλό κλίμα. Υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και 24 υποψηφιότητες για τις θέσεις των συμβούλων που είναι 8. Αυτό δείχνει υγεία, δείχνει ενδιαφέρον από τους συναδέλφους και το ότι έφτασε πλέον ο χρόνος, όλοι μαζί να λύσουμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. 

«Δεν με φόβισε η εποχή γιατί γνωρίζω καλά τα προβλήματα του κλάδου» 

ΠτΘ: Η υφιστάμενη κατάσταση για το κλάδο των δικηγόρων, ειδικά για τους νέους επιστήμονες,  είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν σας φόβισε καθόλου το γεγονός ότι την επομένη των εκλογών, αν και εφόσον εκλεγείτε, θα κληθείτε να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα και τα αιτήματα των συναδέλφων σας, σε μια εποχή που τα πάντα είναι δύσκολα;
Ι.Χ.:
Δεν με φόβισε διότι ξέρω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του κλάδου μας. Το μεγάλο θέμα που μας ταλαιπωρεί όλους είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Τα θέματα αυτά είναι θέματα της Ολομέλειας, της κεντρικής εξουσίας, αλλά ο κάθε πρόεδρος θα πρέπει να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο, μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους, γιατί μας αφορούν όλους και γενικότερα τον εργασιακό χώρο, για την αντιμετώπισή τους. Η κρίση αυτή πλήττει τους μαχόμενους δικηγόρους και τους δικηγόρους που παρέχουν μισθωτές υπηρεσίες με ελάχιστες αμοιβές. Ενδεικτικά αναφέρω την πρότασή μου που αφορά στην ανάγκη λήψης όλων εκείνων των μέτρων, ώστε η συνολική φορολογική – ασφαλιστική και λοιπή επιβάρυνση του δικηγόρου να μην ξεπερνά το 40% του εισοδήματός του, κατά μέγιστο ποσοστό, τη στιγμή που σήμερα υπερβαίνει ακόμη και το 80%.  Οι δε νέοι δικηγόροι δικαιολογημένα αγωνιούν για την επαγγελματική τους ασφάλεια και την επιβίωσή τους, και θα πρέπει με προσπάθειες που θα κάνει η διοίκηση να βελτιώσει την καθημερινότητα όλων. Υπάρχει μια μεγάλη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης,  για την αύξηση της οποίας υπάρχουν προτάσεις. Θεωρώ ότι με σύμπνοια και τη συμμετοχή όλων, μπορούμε να κερδίσουμε αρκετά πράγματα. 

«Πρώτο μας μέλημα η βελτίωση στην καθημερινότητα των δικηγόρων» 

ΠτΘ: Έχετε καταστρώσει μια ατζέντα θεμάτων που θα αποτελέσουν το σχέδιο σας για την επόμενη ημέρα;
Ι.Χ.:
Τα θέματα που παρουσιάζονται στο πρόγραμμά μου, εστιάζονται περισσότερο στην καθημερινότητα των συναδέλφων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στην απονομή δικαιοσύνης, ενώ εμπεριέχονται επίσης και προτάσεις για την επίλυσή τους.
 
Κάποια εξ αυτών είναι η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του δικηγορικού συλλόγου, η γενικότερη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, με πρώτη προτεραιότητα  την ηλεκτρονική διεκπεραίωση της υπόθεσης από την αρχή μέχρι το τέλος της, αλλά και σε κάθε επίπεδο, η ηλεκτρονική παρακολούθηση των πινακίων των εκδικαζομένων υποθέσεων ζωντανά, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολλά ακόμα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά των δικηγόρων, όπως η δική μας, Θρακική νομολογία στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, με δημοσίευση αποφάσεων του Εφετείου Θράκης. Ένα πολύ σημαντικό θέμα επίσης για μένα, που είναι θεσμοθετημένο, αφορά στην εφαρμογή της χρονοχρέωσης στην πράξη, η οποία πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των μελών και κατόπιν να το περάσουμε έξω προς την κοινωνία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τους συναδέλφους. Όλα αυτά και πολλές άλλες προτάσεις που έχω στο πρόγραμμά μου, θα υλοποιηθούν μέσα από ομάδες εργασίας, γιατί ένα διοικητικό συμβούλιο μόνο του δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα αυτά τα θέματα, γιατί υπάρχουν και τα καθημερινά θέματα που εμφανίζονται και πρέπει άμεσα να επιλυθούν.  Οι  ομάδες αυτές  θα έχουν χαρακτήρα εισηγητικό ή γνωμοδοτικό , θα απαρτίζονται οι ομάδες από μέλη του συλλόγου αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και ένα μέλος του Δ.Σ. που θα τα κατευθύνει. Οι ομάδες αυτές θα παρουσιάζουν έργο τουλάχιστον ανά εξάμηνο.
 
ΠτΘ: Οι ομάδες εργασίας είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν;
Ι.Χ.:
Είναι κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, αλλά απαιτείται γιατί  τα προβλήματα πλέον είναι αυξημένα για να τα επιλύει ένα προεδρείο.  Επιπλέον κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε  την πολυφωνία, γίνονται όλοι συμμέτοχοι σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, και βέβαια η διοίκηση ελέγχεται και από όλους. Οι προτεινόμενες ομάδες εργασίας θα είναι πέντε.  Η πρώτη ομάδα που ασχολείται με τα επαγγελματικά θέματα, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, και διάφορα άλλα θέματα που μας αφορούν. Η δεύτερη μία ομάδα επιμόρφωσης νέων ασκούμενων δικηγόρων, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα την κατάρτιση σεμιναρίων, ημερίδων, για θέματα καθημερινά, επαγγελματικά, σε συνεργασία ενδεχομένως και με τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, που κρίνεται επιβεβλημένη τόσο στα νομοθετικά ζητήματα όσο και στα προγράμματα κατάρτισης. Θα υπάρχει επίσης η ομάδα που θα αφορά στη λειτουργία του δικαστηρίου, με τα καθημερινά δηλαδή προβλήματα που μας ταλανίζουν αλλά και με το  παλαιό δικαστικό μέγαρο, καθώς όπως ξέρετε και από τις εξελίξεις, μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αναπαλαίωσής του με χρηματοδότηση μέσω ΕΠΑΝΕΚ.
 
Συνεπώς η νέα διοίκηση θα αναλάβει εκτός απροόπτου το βαρύ φορτίο υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα, σε συνάρτηση πάντα με την ιστορική  διαδρομή του κτιρίου. Μία ομάδα νέας τεχνολογίας που θα ασχολείται με την αναβάθμιση της ιστοσελίδας, την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη γενικότερη χρήση των νέων τεχνολογιών, που είναι βασικές προϋποθέσεις μιας σύγχρονης διοίκησης και τέλος  μια ομάδα που θα ασχολείται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλα προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, που θα βοηθήσουν το σύλλογο και τους συναδέλφους στην κατάρτισή τους.
 
ΠτΘ: Θα μπορούσατε να περιγράψετε με λίγα λόγια τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να ηγηθείτε αυτού του συλλόγου;
Ι.Χ.:
Οι τρεις προϋποθέσεις για να επιτελέσει μια σύγχρονη διοίκηση τον διπλό της ρόλο  κατά την άποψή μου είναι το τρίπτυχο αποφασιστικότητα, συνέπεια και εργατικότητα. Οι προτάσεις που προανέφερα πρέπει να γίνουν άμεσα πράξεις, δεν πρέπει να μείνουν μόνο στα λόγια. Αμέσως, εφόσον εκλεγώ, θα αρχίσει η υλοποίηση τους, μέσα από το Δ.Σ., τη Γενική Συνέλευση, όπου εκεί οι συνάδελφοι εκθέτουν τις απόψεις τους γίνεται επεξεργασία και οδηγούμαστε προς τη λύση. Και φυσικά μέσα από τις ομάδες εργασίας.  Το παραπάνω τρίπτυχο θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει πλήρως και τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν το πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου, ο ποίος θα έχει συνεργάτες  όλους τους συμβούλους που εκλέγονται, ισότιμα, δίχως διαχωρισμούς σε ημετέρους και αντιπάλους, γιατί η ομαδοποίηση, δυστυχώς, δημιουργεί πολύ συχνά, πόλωση και διαίρεση, αντιπαλότητα και πολλές φορές δημιουργεί πολλές εχθρότητες. 

«Βασικό μας μέλημα η εξωστρέφεια και ο εθελοντισμός» 

ΠτΘ: Ο Δικηγορικός Σύλλογος τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει ένα ιδιαίτερα εξωστρεφές πρόσωπο, ένα κοινωνικό πρόσωπο, μέσα από τη συμμετοχή του και σε εθελοντικές διοργανώσεις ακόμα και σε δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου.  Η συνέχεια και γιατί όχι η επιπλέον ενίσχυση αυτού του χαρακτήρα, αποτελεί μέρος της στόχευσής σας;
Ι.Χ.:
Όπως είπα και στην παρουσίαση των προτάσεών μου στους συναδέλφους μου, στην ζωή δεν υπάρχουν μόνο πινάκια και παραστάσεις, υπάρχει και ο άνθρωπος. Η εξωστρέφεια λοιπόν του συλλόγου μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, πολιτιστικού χαρακτήρα, μέσα από δράσεις πολιτισμού, θα είναι μέλημά μας. Όπως αντίστοιχα και ο εθελοντισμός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.