Αναζητωντας το αυτοδιοικητο στο πανεπιστημιο

Εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής με θέμα «Το καθεστώς του πανεπιστημίου: αυτοδιοίκητο και νόμος Γαβρόγλου»

Το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και πώς αυτό επηρεάζεται από το Νόμο Γαβρόγλου αναλύθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου κατά την εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής με θέμα «Το καθεστώς του πανεπιστημίου: αυτοδιοίκητο και νόμος Γαβρόγλου».
 
Αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αποτέλεσε ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος Γαβρόγλου, που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση, σημείωσε η κ. Ηρώ Κιούση, μέλος γραμματείας ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής, εξηγώντας πως ο νόμος για την παιδεία επηρεάζει κάθε φοιτητή, και το αυτοδιοίκητο, το οποίο θίγεται πολλές φορές από τις διατάξεις του νόμου αυτού.
 
Πάντως το αυτοδιοίκητο έχει πολλές πτυχές, και αφορά στο άσυλο, τα μεταπτυχιακά, την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, για αυτό διοργάνωσαν την εκδήλωση αυτή, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε φοιτητή που θα την παρακολουθήσει να ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο του νόμου.
 
Τόνισε πάντως πως η εκδήλωση δεν έχει στόχο να διαδώσει τις θέσεις της παράταξης για τον νόμο, αλλά για να παρουσιαστεί το καθεστώς, για αυτό και κάλεσαν τους κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, βουλευτής ΝΔ και πρώην πρύτανη ΕΚΠΑ που έκανε παρέμβαση μέσω video και τον κ. Αλκιβιάδη Δερβιτσιώτη, αναπληρωτή καθηγητή Νομικής Σχολής ΔΠΘ.
 
 

Οι πολλαπλές πλευρές του αυτοδιοίκητου 

«Κάθε υπουργός Παιδείας θεωρεί καθήκον του να μεταρρυθμίσει τα πανεπιστήμια» σημείωσε ο κ. Δερβιτσιώτης, ο οποίος όμως δεν στάθηκε στις επιμέρους μεταρρυθμίσεις, αλλά εμβάθυνε στο αυτοδιοίκητο, πώς αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα, και τη διαφορά του αυτόνομου από το αυτοδιοίκητο, εξηγώντας πως το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων διαφέρει από τα άλλα αυτοδιοίκητα που καθορίζονται από το Σύνταγμα ή τους νόμους.
 
Κάθε μεταρρύθμιση βέβαια φέρνει αλλαγές στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, όμως υπάρχουν κάποια σημεία που είναι σταθερά στην έννοια της αυτοδιοίκησης όπως την ορίζει το ΣτΕ.
 
Βέβαια ο κ. Δερβιτσιώτης σημείωσε πως από τη στιγμή που το κράτος χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια, δικαιούται ελέγχου, επάνω στα χρήματα και τον τρόπο διαχείρισής τους, αλλά και γενικότερα πώς εφαρμόζει το όργανο τον νόμο.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Δερβιτσιώτης, το αυτοδιοίκητο καθορίζεται από τα εξής: η αυτοδιοικούμενη οντότητα να έχει δικό της διοικητικό προσωπικό, να παίρνει τις αποφάσεις του με βάση αυτά τα όργανα, και να επιμελείται εν γένει των δικών του υποθέσεων με τα δικά του όργανα.
 
Υπάρχει όμως και μια διάσταση που δεν επαληθεύεται σε όλα τα αυτοδιοίκητα, και αυτή είναι τα μέλη του αυτοδιοικούμενου οργανισμού να αναδεικνύουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα όργανα, κάτι που υπάρχει στο πανεπιστήμιο.
 
Αυτό που αμφισβητείται κάθε φορά είναι αν το σύνολο των φοιτητών ή μια ομάδα φοιτητών μπορεί να συμπράξει σε αυτή τη διαδικασία ανάδειξης των στελεχών των οργάνων του πανεπιστημίου, και αυτό είναι το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων των διαφόρων Υπουργών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.