Δικηγορια και Δικαιοσυνη: Απο τη θεωρια στη πραξη

Εκδήλωση της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής με καλεσμένους ομιλητές τους Κωνσταντίνο Βαθιώτη, Δημήτρη Μπαμπινιώτη και Γεώργιο Σαφούρη

Η απονομή δικαιοσύνης σήμερα αλλά και η μάχιμη δικηγορία από τη θεωρία στη πράξη ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο 6 της Νέας Νομικής του ΔΠΘ η ομάδα φοιτητών της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής (ΑΝΟΚ).

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο  κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής ΔΠΘ, ο κ. Δημήτρης Μπαμπινιώτης, Επίκουρος καθηγητής της Νομικής του ΔΠΘ, καθώς και ο κ.Γεώργιος Σαφούρης , Πρωτοδίκης Ροδόπης.

Προβληματισμοί γύρω από τη Ποινική δίκη

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Βαθιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο αρκετά διαδεδομένο πλέον πρόβλημα, το εκτενές της εκδίκασης ποινικών υποθέσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλος όγκος εκκρεμών δικών, με τις υποθέσεις να δικάζονται,  έχοντας ήδη παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού δικαιοδοτικών κρίσεων. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να στερούνται οι διάδικοι δικαίωμα δεύτερης εκδίκασης της υπόθεσης και να καταλήγουν αρχικά στο να κρατούνται κι έπειτα να ελευθερώνονται, όπως εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας στη συνέχεια  πως μεγάλο πλήγμα για τη σωστή διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης είναι ότι δεν τηρούνται τα αυτεπάγγελτα.
 
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του προβλήματος αποτελεί το άρθρο 340 παρ.1 ΚΠΔ που αφορά τον υποχρεωτικό  διορισμό συνηγόρου σε περίπτωση κακουργήματος, όπου σε αντίθεση με τα όσα ρητά  αναφέρει το άρθρο, στην πράξη το Δικαστήριο παραδίδει στον διοριζόμενο συνήγορο το φάκελο της υπόθεσης προς υπεράσπιση δύο ώρες πριν την εκδίκαση αυτής, ενώ μπορεί να πάρει παράταση 30 μέρες, με αποτέλεσμα ο συνήγορος- δικηγόρος μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να μην μπορεί να κυριαρχήσει έναντι του υλικού. Ανύπαρκτη ακόμα είναι η αιτιολογία των εισαγγελικών προτάσεων που ορίζει το άρθρο 32 παράγραφος 4 οι οποίες συχνά καταλήγουν στον Άρειο Πάγο χωρίς να φαίνεται καθαρά του πού στηρίχτηκε ο εισαγγελέας, ώστε να βγει αυτό το πόρισμα.  

Δυσλειτουργία και στις υποδομές, που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία μια υπόθεσης 

Ο κ. Βαθιώτης αναφέρθηκε και στην μεγάλη δυσλειτουργία που παρατηρείται σχετικά με τις υποδομές των Δικαστηρίων. «Το φωτογραφικό υλικό των ποινικών υποθέσεων από αυτοψίες κ.λπ λόγω οικονομικής δυσχέρειας  δεν εκτυπώνεται , συχνά χάνεται, και πληθώρα δικών διεξάγονται χωρίς αυτό το σημαντικό στοιχείο» τόνισε, προσθέτοντας πως «η Γραμματεία ακόμα των δικαστηρίων είθισται να κρατά μια μικρή περίληψη από τα πρακτικά της δίκης ελλείψει βασικών λεπτομερειών, πάνω στις οποίες θα μπορούσε κάποιος δικηγόρος να πάρει αναιρετικό λόγο, και με σημαντικά νομικά λάθη. Τα πρακτικά αυτά δύσκολα προσβάλλονται παρά μόνο σε περίπτωση πλαστογραφίας».

Μεταπηδώντας από το επάγγελμα του δικηγόρου και τις δομές των δικαστηρίων στο λειτούργημα των Δικαστών  και τη σχέση τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ.Βαθιώτης έκλεισε το λόγο του με ένα αγγλικό ρητό, σύμφωνα με το οποίο «ο Δικαστής κατά τη διάρκεια της δίκης πρέπει να κρατά τη γλώσσα του δεμένη και να δείχνει τόσο σοφός όσο και το χρηματικό ποσό με το οποίο πληρώνεται».

Άριστη κατάρτιση η μοναδική γέφυρα για την αυριανή επιτυχία

Η συνέχεια δόθηκε από κ. Μπαμπινιώτη ο οποίος «τόλμησε» να καταρρίψει την επικρατούσα άποψη των φοιτητών Νομικής οι οποίοι δείχνουν πεπεισμένοι πως η θεωρία την οποία διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο απέχει κατά πολύ από τη μάχιμη δικηγορία. Όπως τόνισε ο ίδιος αντίθετα με τη κοινή γνώμη, η πράξη, ιδιαίτερα στο κομμάτι της Πολιτικής δίκης, αποτελεί εφαρμογή της θεωρίας κατά γράμμα. Επομένως όπως σημείωση «η άριστη επιστημονική κατάρτιση και η μετέπειτα εξειδίκευση είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες για μία μελλοντική επιτυχία». Η διάστιξη που συχνά αναφέρεται εντοπίζεται στο απαρχαιωμένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο μοιάζει να βασίζεται σε αντικείμενα που δεν έχουν πλέον τόσο απήχηση στην αγορά εργασίας όπως άλλοτε τόνισε ο ίδιος εντοπίζοντας το βασικό κενό των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που δίνει προβάδισμα στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κι Αμερικανικά κολλέγια,  στην παράλειψη εφοδιασμού των φοιτητών με κοινωνικές δεξιότητες όπως καταπολέμηση άγχους, αυτοπεποίθηση, αίσθηση σιγουριάς – ασφάλειας, κοινωνικοποίηση, στρατηγική – μεθοδευμένη σκέψη και αν μη τι άλλο στοχευμένο- συμπυκνωμένο λόγο. Από θέμα υποδομών, συνέχισε ο κ. Μπαμπινιώτης δυστυχώς, δεν προωθείται η έρευνα καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στην πληροφορία, σε καμία ωστόσο περίπτωση ο έλληνας φοιτητής δεν αντιμετωπίζεται ως κατώτερος εν συγκρίσει με έναν ευρωπαίο. «Δεν βγάζουμε φοιτητές του μέσου όρου αλλά φοιτητές που γνωρίζουν» δήλωσε ο ίδιος καταληκτικά, για να υπογραμμίσει πως στην Πολιτική δίκη κυρίαρχο ρόλο έχει ο δικηγόρος βασισμένος στις γνώσεις του και τις ικανότητές του.

Πώς να γίνεις Δικαστικός λειτουργός;

Ο κ. Σαφούρης ως Πρωτοδίκης Ροδόπης εξήγησε στο κοινό τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τα οφέλη της εισαγωγής ενός Νομικού στο δικαστικό σώμα. Όπως εξήγησε, βασικό  προαπαιτούμενο είναι κάποιος να έχει συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας του  και να μην υπερβαίνει τα 40, να είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής, να γνωρίζει μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα, και να έχει ασκήσει μάχιμη δικηγορία δύο ετών αποκλείοντας δικηγόρους που εργάστηκαν αυτά τα δυο χρόνια σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα. Ο κ.Σοφούρης επέκρινε αυτή τη προϋπόθεση, χαρακτηρίζοντάς της ως εσφαλμένη, διότι, όπως επεσήμανε, υπάρχουν άτομα που μπορεί να έχουν ασκήσει αυτά τα 2 έτη δικηγορίας  σε γραφείο χωρίς δικαστηριακή δράση, σε αντιστοιχία με τους νομικούς που δούλεψαν σε κάποιο τραπεζικό Ίδρυμα. Επόμενο βήμα από την επιτυχία των δικαστικών εξετάσεων είναι  η εξάμηνη πρακτική μετά τη σχολή δικαστών, ακολουθεί ένα έτος παρεδρίας όπου ασχολούνται με πιο απλές υποθέσεις και στη συνέχεια γίνονται Πρωτοδίκες.

Ο κ. Σαφούρης έδωσε τη δική του απάντηση και  στο συνεχές αίτημα – παράπονο των νομικών που επιζητούν την εξειδίκευση των Δικαστών, λέγοντας πως αν κάτι τέτοιο συμβεί πιθανά να λειτουργήσει κι αρνητικά, καθώς «μεταθέτει  τη προβληματική αυτή στη συνείδηση κι όχι στην εξειδίκευση, υποστηρίζει δηλαδή ότι αυτό είναι που κατά κύριο λόγο επείγει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.