Στην Κομοτηνη o πρωτος, πανελλαδικως, σταθμος της δημοσιας διαβουλευσης του Γενικου Γραμματεα Δια Βιου Μαθησης

Στόχος η Ενδυνάμωση των Νέων

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου  ο τόπος μας φιλοξένησε για πρώτη φορά μια εκδήλωση με θεματική ενότητα «Νεολαία ‘17-‘27: Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των περιφερειακών, διά ζώσης, διαβουλεύσεων, η οποία διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, καθώς και με άλλες τοπικές οργανώσεις νέων.
 
Την εκδήλωση φιλοξένησε το ξενοδοχείο Chris & Eve κατά τις 17:00 μ.μ. Εισηγητής της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης , η οποία ξεκινάει από την Κομοτηνή και θα συνεχιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ήταν ο Γενικός  Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με την επιστημονική συνεργάτη στη Γενική Γραμματεία, κ. Ντόρα Γιαννάκη.
 

Επίσης, συνομιλήτρια της δημόσιας διαβούλευσης ήταν και η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, Eπικεφαλής του Europe Direct Κομοτηνής, η οποία επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον  που προξένησε  η δράση στους νέους. Παρόντες ήταν ακόμα και πολλοί εκπρόσωποι φορέων. Ο φωτογραφικός φακός του «Παρατηρητή Θράκης» εντόπισε επίσης,  τον δήμαρχο της Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Νίκο Αγγελούση, την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Μαίρη Κοσμίδου. Επιπλέον, στον χώρο παρευρέθηκε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής (Σισμανόγλειο), κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, κ. Αντώνης Φραντζής και ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής, κ. Γιάννης Γκαράνης. 

«Την ιδέα αυτή προώθησαν και αγκάλιασαν οι επτά πολυσυλλεκτικές ομάδες νέων, στις οποίες συμμετείχαν νέοι φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, εκπρόσωποι συλλόγων» 

Αφορμή της εκδήλωσης είναι η πρώτη δημόσια διαβούλευση της κυβέρνησης σε πανελλαδικό επίπεδο με τη σύγχρονη νεολαία με στόχο  την Ενδυνάμωση των Νέων. Συγκεκριμένα, την ιδέα αυτή προώθησαν και αγκάλιασαν  οι επτά πολυσυλλεκτικές ομάδες νέων, στις οποίες συμμετείχαν νέοι φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, εκπρόσωποι συλλόγων, οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές, η Elsa, ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ» και η Ε.Ο.ΠΕ. Μια εκδήλωση , η οποία είχε μεγάλη απήχηση στους νέους- συμμετέχοντες , οι οποίοι συνέβαλαν ενεργά στην εκδήλωση.
 

Ο κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του τόνισε ότι η χθεσινή εκδήλωση ήταν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, η οποία έχει ξεκινήσει πριν ενάμιση χρόνο και σημείο αναφοράς ήταν η μείωση του ηλικιακού ορίου του νεανικού πληθυσμού, από τα 18 χρόνια στα 17,  με σκοπό την συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες και γενικότερα στα κοινά. Έτσι, η κυβέρνηση μπόρεσε και προχώρησε σε μια εθνική στρατηγική, η οποία αποτελεί το τελευταίο στάδιο και συμβαίνει με τη σημερινή δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία συνομιλεί με τη νέα γενιά και τους νομικούς φορείς, έτσι ώστε να συμμετέχουν και οι ίδιοι στο τελευταίο  στάδιο για τον καθορισμό των πολιτικών, οι οποίες θα εφαρμοστούν την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα.
 
Στη συνέχεια επισήμανε το λόγο, για τον οποίο η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε από την Κομοτηνή. Η οργάνωσή της για την νεολαία τον εντυπωσιάζει. Ανέφερε ότι ο τερματικός σταθμός των εκδηλώσεων θα είναι το Κεντρικό Συνέδριο στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστεί και η εθνική στρατηγική. Έπειτα, παρουσίασε τα τρία υποχρεωτικά στάδια που θα ακολουθήσουν, για να ρυθμιστεί το πρόγραμμα της νεολαίας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βάθος χρόνου, έτσι ώστε να επεξεργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να εντοπιστούν και να καλυφθούν πιο αποτελεσματικά οι πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. 

«Το δικαίωμα συμμετοχής της νεολαίας δίνεται στο στάδιο της καταγραφής πολιτικής» 

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το δικαίωμα συμμετοχής της νεολαίας δίνεται στο τελικό στάδιο. Τότε, στο στάδιο της καταγραφής πολιτικής, όχι μόνο αξιολογούνται οι δράσεις, αλλά κυρίως τίθενται οι στόχοι για τη νέα εθνική στρατηγική συμμετοχικά και συλλογικά, αφού η νέα γενιά καταθέσει τις απόψεις της γι’ αυτά που φαντάζεται τουλάχιστον η κεντρική διακυβέρνηση ότι πρέπει να είναι οι στόχοι, γι αυτά που έχει θέσει η ενωμένη Ευρώπη ως στόχους για τα επόμενα χρόνια, αυτά που έχει θέσει η ατζέντα του ΟΗΕ. Και έτσι, καταλήγουν σ’ ένα σχήμα, σε μία πρόταση, η οποία ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας. 

«Αν οι νέοι δεν συμμετέχουν δεν θα μπορέσουν να αξιολογήσουν  την εθνική στρατηγική και τα αποτελέσματα της» 

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαγεωργίου ρωτήθηκε για τον τρόπο συμβολής των νέων στην εφαρμογή των πολιτικών. Ο ίδιος σημείωσε, ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το παρακολουθήσουν στην πορεία και  γι’ αυτό θα δημιουργηθεί  ένας φορέας πολιτικής, όπου οι ίδιοι οι νέοι θα είναι αυτοί που θα αξιολογούν μέσα από τη βιωματική τους δραστηριότητα, μέσα από την εμπειρία και από την επιλογή τους, αν οι στρατηγικές και οι δράσεις που επιλέγονται από την κεντρική διακυβέρνηση είναι σωστές και αν κρίνουν ότι δεν είναι σωστές θα αντικαθίστανται. Συνεπώς, αν δεν συμμετέχουν, αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν έναν δρόμο περιθωριοποίησης δεν θα μπορέσουν να αξιολογήσουν και την εθνική στρατηγική και τα αποτελέσματα της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.