Συνδεοντας τον κινηματογραφο με τη δικαιοσυνη

Κωνσταντίνος Βαθιώτης «Με τον συνδυασμό ήχου και εικόνας ο φοιτητής αποκομίζει το μεδούλι της γνώσης»

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται σήμερα, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα της ELSA KOMOTINI και με εισηγητή τον μόνιμο επίκουρο καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής ΔΠΘ κ. Κωσταντίνο Ι. Βαθιώτη, το Σεμινάριο με θέμα «Ποινικό Δίκαιο και Κινηματογράφος».
 
Σε αυτό, με αφορμή μια συγκεκριμένη κάθε φορά θεματική, ο εισηγητής συγκεντρώνει αποσπάσματα ταινιών που περιστρέφονται γύρω από αυτήν και στη συνέχεια εκθέτει τα ποινικά ζητήματα  που απασχολούν θεωρία και Νομολογία σχετικά με αυτά.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια οι θεματικές που επελέγησαν ήταν τα τραγικά ηθικά διλλήματα, Ρώσικη Ρουλέτα, και η συμμετοχή σε αγώνες ταχύτητας, ενώ η φετινή θεματική αφορά κατά βάση τις θανάσιμες παγίδες.
 
Όπως τόνισε ο κ. Βαθιώτης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, το πρώτο σεμινάριο διεξήχθη το 2013 με τη συμμετοχή της ELSA, όμως η ιδέα για τη σύνδεση του ποινικού δικαίου με τον κινηματογράφο υπήρχε στο μυαλό του όταν ήταν ακόμη μεταπτυχιακός φοιτητής στη Γερμανία. Αφορμή για την υλοποίησή του όμως υπήρξε ένα αρνητικό περιστατικό, με το σεμινάριο να λειτουργεί σαν δίοδος για να το ξεπεράσει.
 
Το θέμα την πρώτη φορά ήταν πάλι οι «θανάσιμες παγίδες», όμως στο μεσοδιάστημα αυξήθηκε ο αριθμός των ταινιών που βοηθά να γίνει η σύνδεση με το ποινικό δίκαιο, και έτσι φέτος θα χρησιμοποιηθούν δεκαέξι ταινίες.
 
Βέβαια η θεματική, όπως εξήγησε ο κ. Βαθιώτης, έχει μια μακρά ιστορία τόσο στον κινηματογράφο όσο και γενικότερα στη δραματουργία, μιας και η θεματική των θανάσιμων παγίδων, πέρα από τον κινηματογράφο, χρησιμοποιούταν ανέκαθεν στις αρχαίες τραγωδίες , όπως το παράδειγμα της Μηδείας, ως τεχνική που προσφερόταν για να δημιουργήσει μία τραγικότητα, ενώ έχει αξιοποιηθεί τόσο από τον Άμλετ όσο και από σύγχρονους σεναριογράφους, όπως ο Γιάννης Μαρής με το έργο «Χωρίς ταυτότητα». 

«Ο κινηματογράφος αντιγράφει την πραγματικότητα και το αντίστροφο» 

Ο κ. Βαθιώτης σημείωσε πάντως ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του κινηματογράφου και της πραγματικότητας, μιας και ο κινηματογράφος αντιγράφει την πραγματικότητα, αλλά και η πραγματικότητα αντιγράφει τον κινηματογράφο, και μερικές φορές ο κινηματογράφος μπορεί ακόμα και να δώσει ιδέες για να τελεστούν εγκλήματα.
 

Πάντως ιδιαίτερα στην εποχή μας, που κυριαρχούν η εικόνα και ο ήχος, ο συνδυασμός τους μπορεί να αποτελέσει πηγή γνώσης για τους φοιτητές, μιας και σύμφωνα με τον κ. Βαθιώτη, λόγω της παρατεταμένης ενασχόλησης των νέων με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παραδοσιακά εποπτικά μέσα, όπως τα βιβλία, δε είναι τόσο εύπεπτα.
 
«Ανακάλυψα, λοιπόν, ότι μετά από κάθε σεμινάριο οι φοιτητές εμπέδωσαν πολύ ευκολότερα κρίσιμες έννοιες που προσπαθούσαμε να τους μεταδώσουμε με την παραδοσιακή διδασκαλία. Μέσα από τον ήχο και την εικόνα ο φοιτητής μέσα σε δύο ώρες παίρνει το «μεδούλι της γνώσης», που κανονικά θα διάβαζε σε διακόσιες σελίδες» σημείωσε, ενώ το ενδιαφέρον τους κεντρίζει ακόμη περισσότερο η απαγγελία χριστουγεννιάτικων διηγημάτων που ξεκίνησε από πέρυσι, και φέτος θα κάνει ο ηθοποιός κ. Νίκος Γαλανός. 

Στόχος τα σεμινάρια να γίνουν μαθήματα επιλογής 

Η υλοποίηση αυτού του σεμιναρίου βέβαια δεν είναι απλή, μιας και ο κ. Βαθιώτης πρέπει να δουλέψει σε διπλό επίπεδο, αφ’ ενός αναζητώντας τις κατάλληλες ταινίες, αφ’ ετέρου χτίζοντας το υπόβαθρο που θα σχετιστεί με την εκάστοτε σκηνή που θεώρησε ενδιαφέρουσα.
 
Εργαλεία για τη δουλειά του ήταν συχνά το διαδίκτυο και οι διάφορες μηχανές αναζήτησης, φέτος, όμως, στηρίχθηκε στις δικές του δυνάμεις και στη βοήθεια των φοιτητών του.
 
Η διαδικασία αυτή πάντως είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αφού φέτος μόνο χρειάστηκε να δει και να επεξεργαστεί  πενήντα ταινίες, από τις οποίες έπρεπε να επιλέξει τρίλεπτα αποσπάσματα με συνοχή. «Είναι, όμως, τέτοια η χαρά που παίρνω από αυτή την προσπάθεια που δεν μπορώ να διαμαρτυρηθώ» σημείωσε, ενώ μελλοντικός του στόχος βλέποντας τα ευεργετικά αποτελέσματα των σεμιναρίων είναι να τα εντάξει ως μάθημα επιλογής στη Νομική Σχολή.
 
Άλλωστε αντίστοιχα σεμινάρια διεξάγονται σε χώρες του εξωτερικού, όπου διδάσκονται και μαθήματα που συνδέουν τον κινηματογράφο με τη δικαιοσύνη, ενώ στην Αθήνα λαμβάνει χώρα ένα αντίστοιχο σεμινάριο, «Δίκαιο και Τέχνη», το οποίο όμως δεν εστιάζει σε μία θεματική, αλλά παρουσιάζεται μία ταινία ή ένα μυθιστόρημα και οι φοιτητές προχωρούν στην ανάλυση των ποινικών και νομικών θεμάτων που θίγονται.
 
Η ιδιαιτερότητα του σεμιναρίου στην Κομοτηνή, συνίσταται στο ότι  επιλέγεται μία θεματική που αναλύεται μέσα από δεκάδες επιμέρους σκηνές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.