AIDS: Η αγνοια ειναι μεταδοτικη

Εκστρατεία ενημέρωσης με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ιού στην Κομοτηνή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ιού του AIDS,  εκστρατείες ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και οι εθελοντές του για δέκατη συνεχόμενη χρονιά οργάνωσαν δράσεις ευαισθητοποίησης. Αμέτοχοι δεν έμειναν και φοιτητές της Κοινωνικής Διοίκησης , οι οποίοι με τη σειρά τους μοίρασαν σε κεντρικά σημεία τα πόλης ενημερωτικά φυλλάδια και προφυλακτικά. 

Ανησυχητικά τα ποσοστά μετάδοσης του ιού 

Σύμφωνα με τον Αντώνη Καλιακμάνη,  συντονίστή στην ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Europe Direct, η ενημέρωση αφορά τις ασφαλείς προδιαγραφές κατά τη σεξουαλική επαφή και την ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της εξέτασης. Η εξέταση για όλα τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) –και όχι μόνο για το AIDS-  όπως επεσήμανε θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εξηγώντας πως το τεστ για HIV γίνεται δωρεάν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ή στα Κέντρα Αναφοράς AIDS και τα αποτελέσματα είναι εμπιστευτικά.
 

«H σημερινή μέρα, ειδικά για τους νέους, είναι πολύ σημαντική», σχολίασε ο ίδιος,  καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση της μετάδοσης των ΣΜΝ και η ενημέρωση είναι ελάχιστη. Υπάρχουν άτομα που αγνοούν όλα τα ΣΜΝ ,πέραν του AIDS, υπογράμμισε, ενώ άλλα δεν χρησιμοποιούν τις κατάλληλες προφυλάξεις. 

Το Δημοκρίτειο εν δράσει 

Παράλληλα οι  Ιωάννης Παππάς, Ραφαήλ Αβετίσοφ, Αλεξάνδρα Αρχοντόπουλου και Γιώργος  Γουρζουλίδης είναι κάποιοι από τους φοιτητές του τμήματος κοινωνικής διοίκησης και πολιτικής επιστήμης  που συμμετείχαν εθελοντικά στην εκστρατεία ενημέρωσης που διοργάνωσε το τμήμα ένεκα της ημέρας.
 

Η εκδήλωση, όπως πληροφόρησαν οι εθελοντές, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Χαράλαμπου Πουλόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος,  στο πλαίσιο του μαθήματος κλινική και κοινωνική εργασία με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του AIDS.
 
Με σύνθημα «AIDS: Η άγνοια είναι μεταδοτική» οι νέοι ενημέρωσαν τον φοιτητικό, κυρίως, κόσμο. Έχει τεράστια σημασία, όπως είπαν οι ίδιοι, να γνωρίζει ο κόσμος πως είναι σημαντικό να εξετάζονται όλοι μιας και με την έγκαιρη, σωστή ιατρική παρακολούθηση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή οι νοσούντες μπορούν να έχουν ποιοτική ζωή.
 

«Απευθυνόμαστε κυρίως σε νέο κόσμο. Οι φοιτητές είναι πιο ανοιχτοί και ανταποκρίνονται θετικά», είπαν καταλήγοντας οι εθελοντές, «προκειμένου να γίνει μία σωστή πληροφόρηση ενημερωθήκαμε και οι ίδιοι από το Κέντρο Ζωής, μία αναγνωρισμένη ΜΚΟ που προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα που ζουν με HIV/AIDS και τις οικογένειές τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.