Τι ειδε ο Συνηγορος του Πολιτη στην ΑΜΘ

Συναντήσεις με φορείς, αρχές και πολίτες είχαν ο Ανδρέας Ποττάκης και οι συνεργάτες του

Επισκέψεις με φορείς και όχι μόνο πραγματοποίησαν κλιμάκια του Συνηγόρου του Πολίτη την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και ο Συνήγορος κ. Ανδρέας Ποττάκης.
 
Ο ίδιος ο κ. Ποττάκης βρέθηκε στην περιοχή μας μόνο για δύο μέρες, όμως τα κλιμάκια του Συνηγόρου του Πολίτη «όργωσαν» την Περιφέρεια ΑΜΘ όλη την εβδομάδα, όπου και συναντήθηκαν με εκπροσώπους φορέων της περιοχής και ενημερώθηκαν για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους πολίτες όπως προκύπτει από τις αναφορές τους στην Ανεξάρτητη Αρχή.
 
Πρόκειται για την τέταρτη Περιφέρεια που επισκέπτεται φέτος ο Συνήγορος του
Πολίτη μετά το Βόρειο Αιγαίο, την Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία, σε μια σειρά επισκέψεων που ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και θα συνεχιστούν όλο το 2018, όταν και ο Συνήγορος θα συμπληρώσει τα 20 χρόνια λειτουργίας του.
 
Ο στόχος της επίσκεψής του ήταν διττός, σημείωσε ο κ. Ποττάκης. Από τη μια πλευρά βρέθηκαν στην περιοχή μας γιατί υπάρχουν ζητήματα που τους απασχολούν στο πλαίσιο διερευνήσεως αναφορών ή καταγγελιών συμπολιτών μας, και για την πληρότητα της διερεύνησης και την τεκμηρίωση των θέσεων τους θέλουν να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία και αντίληψη των ζητημάτων. Από την άλλη θέλουν να δώσουν και την αίσθηση στους συμπολίτες μας πως είναι κοντά σε αυτούς, και να γνωρίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τον ρόλο του Συνηγόρου, τις δυνατότητές τους, τις αρμοδιότητές του και να τους αξιοποιήσουν όπου θεωρούν πως υπάρχει κάποιο ζήτημα που απαιτεί τη δική τους διαμεσολάβηση.
 
Έτσι στην ΑΜΘ προχώρησαν εν εξελίξει έρευνές τους, από αναφορές συμπολιτών μας και πιο μείζονα συστημικά προβλήματα που διαπιστώνουν, που είχαν ξεκινήσει πριν την επίσκεψη, τα αποτελέσματα των οποίων θα αναρτηθούν σε δεύτερο χρόνο στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου. 

Πολλαπλασιάζονται οι ευπαθείς ομάδες 

Άλλωστε πλέον το σύνολο σχεδόν των συμπολιτών μας ανήκει σε μια κατηγορία που ανήκει σε μια ευάλωτη ομάδα, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίζεται το σύνολο του πληθυσμού από την φορολογική διοίκηση και η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης.
 
Όμως ο Συνήγορος του Πολίτη επισκέφτηκε συγκεκριμένους χώρους με ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, όπως οι Ρομά, στο Δροσερό, ενώ επισκέφτηκαν και φυλακές, κρατητήρια, χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να αποκτήσουν ιδία αντίληψη και άποψη για τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτή τη στιγμή διαβιούν μια σειρά από ευάλωτες ομάδες.
 
«Ο ρόλος μας είναι να μεσολαβούμε μεταξύ οποιουδήποτε διαβιεί στη χώρα μας και όλων των αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν την πολιτική ευθύνη και την κανονιστική δύναμη να ενεργήσουν προκειμένου να διευκολύνουν τη ζωή όλων και να παρέχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες» σημείωσε, για αυτό και επισκέφτηκε τόσο τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, δημάρχους αλλά και φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και ένα πλήθος υπηρεσιών.
 
Επίσης είχαν συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Αλεξανδρούπολη, σειρά συναντήσεων με τους κατά τόπους Αστυνομικούς Διευθυντές αλλά και τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ.
 
Αυτό έγινε για να γνωρίσουν την οπτική τους, τα όρια και τα περιθώρια λειτουργίας απόδοσης και προσφοράς, τα οποία πολλές φορές δυστυχώς δεν είναι στα επίπεδα ενός πραγματικά σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους με υπηρεσίες που αρμόζουν σε ένα Ευρωπαίο πολίτη, μιας και πάντα επιθυμούν την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν.
 
«Δεν θέλουμε να κάνουμε εισηγήσεις και προτάσεις που να είναι ανεφάρμοστες, προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές και να βρίσκουμε την χρυσή τομή και τη βάση επάνω στην οποία θα αποδώσει η διοίκηση και θα διορθωθεί μια παράβαση, ένα φαινόμενο κακοδιοίκηση ή μη νομιμότητας» σημείωσε, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα. 

Αυξημένες οι αναφορές τα τελευταία 2 χρόνια 

Ο Συνήγορος του Πολίτη κλείνει τα 20 χρόνια ως θεσμός, μέσα στα οποία διαπιστώθηκε, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας, μια κάμψη στις αναφορές που δέχονταν, κάτι το οποίο όμως μπορεί να αποδοθεί σε μια μορφή κόπωσης των συμπολιτών μας, σχεδόν απόγνωσης και απελπισίας, όπως σημείωσε ο κ. Ποττάκης, που όμως βλέπει τα τελευταία δύο χρόνια πως η ροή αναφορών έχει ξεκινήσει να αυξάνεται.
 
Αυτό δείχνει, ανέφερε, πως οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται ξανά το ρόλο του Συνηγόρου, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε αυτός να τους συνδράμει σε ζητήματα της καθημερινότητάς τους και εμπιστεύονται περισσότερο την παρέμβαση, το ρόλο και τη δράση του για να διευκολυνθούν.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διόρθωση και επιστροφή των χρημάτων που μη σύννομα είχαν παρακρατηθεί από τους ασφαλισμένους υπέρ κλάδου υγείας, λόγω λάθος υπολογισμού, το οποίο θα ξεκινήσει να γίνεται αυτό το μήνα, καθώς και η αποτροπή μη νομίμων επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία ή τη χώρα καταγωγής τους, παρακολουθώντας τη διαδικασία και παρεμβαίνοντας σε αυτή όποτε χρειαστεί. 

Επέκταση και στον τομέα της άνισης μεταχείρισης 

Όμως οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη δεν περιορίζονται στην αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος και τις υπηρεσίες, αλλά έχουν επεκταθεί και στις επαφές μεταξύ ιδιωτών, και πρόσφατα έγινε αρμόδια αρχή για την ίση μεταχείριση στη χώρα, με διευρυμένες αρμοδιότητες για την καταπολέμηση κάθε φαινομένου διάκρισης.
 
Έτσι ενώ παλαιότερα είχαν ειδική αρμοδιότητα για την καταπολέμηση της άνισης μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό τομέα, και τη δυνατότητα και αρμοδιότητα με την υποβολή του πορίσματος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αυτό να προβαίνει στις κατάλληλες κυρώσεις προς τους ιδιώτες, τώρα για κάθε μορφή διάκρισης, εθνοτική, φυλετική, θρησκευτική, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έχουν την αρμοδιότητα να παρεμβαίνουν και να ζητούν την συμμόρφωση όλων.
 
Παράλληλα έχουν την αρμοδιότητα για την προάσπιση, την προαγωγή και την προώθηση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, χωρίς να διακρίνουν δημόσιο ή ιδιώτη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.