Η ταχυτητα του αιματος

Οι φίλοι συνόδευαν την  ποιήτρια που φιλοξενούσαν κι ένας από αυτούς, λίγο  «φευγάτος», ρώτησε να μάθει την άποψή της για την ανθρώπινη ψυχή. Εκείνη, στη φαινομενικά «άσχετη» αυτή  ερώτηση, τελικά απάντησε. Και είπε στα γρήγορα μια εκδοχή: «Ψυχή είναι η ταχύτητα που τρέχει το αίμα μέσα στο σώμα».
 
Ο φίλος μας δέχτηκε την απάντηση συγκαταβατικά. Ίσως για να δείξει το σεβασμό του στο πνεύμα της. Αλλά το ζήτημα τον απασχολούσε συνεχώς από τα χρόνια της εφηβείας του, χωρίς να έχει την οριστική του εξήγηση. Αργότερα, επικεντρώθηκε στις λέξεις αυτής της απάντησης, ψάχνοντας  το βαθύτερο νόημά τους, τις μεταξύ τους σχέσεις και τη σύμπλεξη.
   
Συχνά επανέρχονταν στη μνήμη πρόσωπα συγγενικά, φίλοι του κι ας είχαν πεθάνει, γιατί εξακολουθούσαν  να τον συγκινούν και να προκαλούν στο αίμα του  μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που είχε αισθανθεί παλιότερα.
     
Με τα χρόνια ο σκεπτικισμός του μεγάλωνε, γιατί ένιωθε ότι αυτά  τα γνώριμα πρόσωπα συνδέονταν αδιάρρηκτα με κομμάτια της δικής του ψυχοσύνθεσης,  που έδιναν μιαν αντιθετική υπόσταση  στις έννοιες. Συνέβαινε όμως και μια ιδιαίτερη ταχύτητα μέσα του, που δεν μπορούσε να κατανοήσει. Μια κίνηση χωρίς αιτιώδες κέντρο που ήταν ακανόνιστη και άγγιζε τα όρια της ανυπαρξίας. Ήταν παλιές εμπειρίες που ξαναγεννιόντουσαν, μαζί με αμφιβολίες αν τα γεγονότα πράγματι είχαν γίνει.
    
Κάποτε, αισθανόταν με αυτόνομη ταχύτητα εικόνες, χωρίς την υφή του αίματος, μέσα σε παραμορφωτικό κάτοπτρο, από βιώματα και πάθη των  χρόνων που είχαν περάσει.
                                                                                                                

3/10/2016

 

* Ο Ηλείος Νίκος Μπακιός αρθρογραφεί και γράφει συνήθως  «μικρές ιστορίες», που φιλοξενούνται σε αθηναϊκές εφημερίδες, blogs και  ηλεκτρονικά περιοδικά.

 Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό περιοδικό Φρέαρ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.