Τιμησαν την Αγια Βαρβαρα Κομοτηνη και το Πυροβολικο

Με κάθε επισημότητα η δοξολογία στον φερώνυμο ναό και ξενάγηση στο στρατόπεδο Ηλιοπούλου

Την Αγία Βαρβάρα τίμησε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου τόσο η πόλη της Κομοτηνής, όσο και το Πυροβολικό, που απέδωσε τιμές στην προστάτιδά του.
 
Το πρωί της Δευτέρας στον Ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε Δοξολογία, παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών αρχών χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.
 

Κατά την τελετή αναγνώσθηκε η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού ΓΕΣ στην οποία τονίζονταν πως με την παρουσία όλων στους εορτασμούς αποδίδονταν φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους νεκρούς που με σύμβολο και παράδειγμα την αγία, έπεσαν αγωνιζόμενοι για την δόξα και το μεγαλείο της πατρίδας.
 
Ανανέωσαν δε την υπόσχεσή τους πως το παράδειγμα της Αγίας Βαρβάρας και των αθάνατων ηρώων του πυροβολικού θα τους οδηγεί και θα τους ενδυναμώνει στην εκτέλεση του καθήκοντος.
 

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου , Σατράπη της Νικομήδειας. Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε , το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.
 
Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας , για να την τιμωρήσει.
 

Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι’ αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.
 
Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, “ταίςπατρικαίςχερσί τω πατρικώξίφει την τελειώσιν δέχεται”, όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του , η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο –πατέρα.
 

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών”, όπως ονομαζόταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ, όπως έγινε και τη Δευτέρα στο χώρο εκδηλώσεων του στρατοπέδου Ηλιοπούλου όπου παρέστη και πλήθος κόσμου συνεορτάζοντας με τους στρατευμένους.
 
Το παρών έδωσαν ο Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ, Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης,, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Μιχαήλ Σεβδυνίδης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Παπάζογλου.
 
Προηγήθηκε ξενάγηση στο χώρο του στρατοπέδου στα οχήματα του πυροβολικού που βρίσκονταν παρατεταγμένα εκεί, τόσο για τους επισήμους όσο και για τους πολίτες που επισκέφτηκαν το χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.