Πενηντα καλλιτεχνες του «Αθηνιωνα» παρουσιαζουν τα νεα τους δημιουργηματα

Συνοδεία μουσικών και θεατρικών δρωμένων τα εγκαίνια της 23ης Έκθεσης Εικαστικών των μελών του

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων» πραγματοποίησε στις 2 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη τα εγκαίνια της 23ης έκθεσης εικαστικών των μελών του. 
 
Ο πρόεδρος του συλλόγου, Άρης Ασσαριωτάκης, «άνοιξε» την αυλαία με έναν χαιρετισμό, ενώ στο πλαίσιο των εγκαινίων έλαβαν χώρα και ψυχαγωγικά δρώμενα, μία θεατρική σύνθεση βασισμένη σε έργα υπερρεαλιστών σε σκηνοθεσία της Μυρσίνης Λαντζουράκη με τον τίτλο «Σκιά: Το όνειρο χάνεται στο πρώτο φως της μέρας» και το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Πάμε για πρόβα;» των Μαργαρίτα Μαργαριτοπούλου και Δημήτρη Οικονομίδη, με τη συμμετοχή της Ελένης Λύρατζη, με το ποίημα «Θα πάμε» που αποτελεί έργο του Οδυσσέα Ιωάννου.

Άρης Ασσαριωτάκης
«Θέλουμε η δημιουργία των μελών μας να είναι άσβεστο φως»

Η εκδήλωση είναι μια δράση στο πλαίσιο μιας ετήσιας, παγιωμένης εκθετικής δραστηριότητας του Συλλόγου «Αθηνίων» όπως εξήγησε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Άρης Ασσαριωτάκης. Πρόκειται για την έκθεση των δημιουργημάτων των μελών του συλλόγου κατά τη διάρκεια ενός έτους, ενώ όπως εξήγησε το σύνολο των έργων είναι νέα δημιουργήματα.
 
 Μέσω αυτής της πρακτικής, όπως υπογράμμισε και ο ίδιος, ο Σύλλογος θέλει να περάσει το μήνυμα «πως τα μέλη πρέπει να είναι ενεργά και η δημιουργία τους να είναι ένα άσβεστο φως». «Αυτό διευκολύνει τη συμμετοχή», εξήγησε, «ενώ συνάμα κρατά και το σύλλογο ανανεωμένο». Φέτος συμμετείχαν πενήντα καλλιτέχνες, που παρουσίασαν εξήντα νέα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βιτρό, αγιογραφίας, κηροπλαστικής και άλλα εικαστικά αντικείμενα. «Όταν κάτι δεν αναγεννάται, πεθαίνει», είπε χαρακτηριστικά.
 
Κάτω από την ομπρέλα του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης, συνέχισε ο κ. Ασσαριωτάκης, δημιουργούν τόσο επαγγελματίες, απόφοιτοι, δηλαδή, της Σχολής Καλών Τεχνών όσο και ερασιτέχνες, ακόμα και απλοί ζωγράφοι λαϊκής τέχνης, που αποτελούν την πλειοψηφία. «Όλοι οι δημιουργοί είναι ισότιμοι», τόνισε, «και ενδιαφέρουν το ίδιο τον Σύλλογο» για να ξεκαθαρίσει πως «είμαστε μία οικογένεια που δεν διαχωρίζει με βάση την κοινωνική και μορφωτική διαστρωμάτωση».

Λειτουργία δεκατεσσάρων εικαστικών εργαστηρίων

Τα εργαστήρια είναι σημαντικότατα για τον Αθηνίωνα και γι’ αυτό  έχουν τη δέουσα βαρύτητα. Σύμφωνα με τον κ. Ασσαριωτάκη λειτουργούν δεκατέσσερα εργαστήρια -εξαιρετικά μεγάλος αριθμός για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- , συμπεριλαμβανομένου και εργαστηρίου ξυλογλυπτικής, με δεκατέσσερεις εκπαιδευτές και εκατόνεβδομήντα πέντε μαθητευόμενους.
 
Μιλώντας για τη διαδικασία εγγραφής στο Σύλλογο, ο κ. Ασσαριωτάκης πληροφόρησε πως για να αποκτήσει κανείς την ιδιότητα του μέλους πρέπει να έχει εικαστική παραγωγή και γνώση του αντικειμένου. «Τα μέλη μας είναι εραστές της τέχνης. Ο ερασιτεχνισμός είναι παρεξηγημένος στις μέρες μας», υπογράμμισε για να τονίσει πως «οι ερασιτέχνες, απαλλαγμένοι από εμπορευματικής φύσεως συναλλαγές -παραγγελίες και εντολές- πραγματώνουν αληθινή Τέχνη. Οι άνθρωποι ανέκαθεν ενδιαφέρονταν για την Τέχνη, ήδη από την πανάρχαια εποχή. Η ανάγκη για το ωραίο είναι εγγεγραμμένη στο DNAμας. Η τέχνη απελευθερώνει, ωριμάζει και καλλιεργεί την ανθρώπινη και, κατ’ επέκταση, την πολιτική συνείδηση».
 
Η προσέλευση και η συμμετοχή στις δραστηριότητές και τις εκδηλώσεις του Συλλόγου  δείχνουν ενδιαφέρον από το ευρύ κοινό, με το οποίο ο  Σύλλογος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, επιδιώκει να βρίσκεται σε επικοινωνία. «Ο κόσμος έχει ανάγκη να συμμετέχει στα εικαστικά και στην Τέχνη γενικότερα», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «προσφέρουμε στο κοινό της Κομοτηνής αυτό που θέλει και αυτό με τη σειρά του μας τιμά».

Μυρσίνη Λαντζουράκη
«Εργαστήκαμε συλλογικά με βάση τον αυτοσχεδιασμό»

Μία σύνθεση βασισμένη σε έργα υπερρεαλιστών, με τον τίτλο «Σκιά: Το όνειρο χάθηκε στο πρώτο φως της μέρας» και την συμμετοχή των κ.κ.Κώστα Αυγίτση, Βάσω Γεωργιάδου, Χριστιάννα Γκίνογλου, Ζιζή Θωμαΐδου, Νίκο Μαυρίδη, Ζωή Σωτηροπούλου και Γωγώ Φακιρίδου, παρουσιάστηκε επίσης στο πλαίσιο των εγκαινίων.
 
«Εργαστήκαμε συλλογικά με βάση τον αυτοσχεδιασμό. Δεν υπάρχει δάσκαλος και μαθητής, αλλά μία παρέα και ένας κοινός στόχος» εξήγησε η σκηνοθέτης της παράστασης κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Αθηνίων» για την τιμητική, όπως την χαρακτήρισε, πρόσκληση.
 
Μιλώντας για τη σύνθεση του εργαστηρίου, η σκηνοθέτης εξήγησε πως αποτελείται τόσο από επαγγελματίες, όσο -κυρίως- από ερασιτέχνες με αρκετά χρόνια εμπειρίας πάνω στο θεατρικό σανίδι. Το ευρύ κοινό αγκαλιάζει το θέατρο, παρατήρησε, και γενικότερα τις ερασιτεχνικές προσπάθειες για να τονίσει πως  «η υποστήριξη αυτή είναι ελπιδοφόρα, καθώς η Τέχνη διαμορφώνει συνειδήσεις και ανοίγει τους ορίζοντες».
 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 11.00 έως τη 13.00 και τα απογεύματα από τις 18.30 έως τις 21.00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.